Premiul Nobel pentru Pace, decernat "Cvartetului National pentru Dialog" din Tunisia. Ce rol a jucat organizatia

premiul Nobel pentru Pace, 2015

Vineri, la Oslo, a fost anuntat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, distinctia fiind acordata unei organizatii tunisiene fondata in 2013, ca reactie la riscul preluarii puterii de catre islamisti dupa "Primavara Araba"

Anuntul a fost facut in jurul orei locale 11:00 (12:00, ora Romaniei), premiul fiind decernat "Cvartetului National pentru Dialog" din Tunisia pentru "contributia decisiva la construirea unei democratii pluraliste dupa revolutia din 2011".

Cvartetul este format din Uniunea Generala a Muncitorilor Tunisieni, cel mai puternic sindicat din tara, asociatia patronala UTICA , Baroul tunisian si Liga Drepturilor Omului din Tunisia, prima asociatie independenta pentru drepturile omului din lume araba. Creat in octombrie 2013, cvartetul a condus negocierile care au dus la adoptarea noii constitutii a tarii la inceputul lui 2014 si a fost principalul factor in rasturnarea guvernului islamist al Tunisiei.

"Dialogul national pe care Cvartetul a reusit sa-l initeze a oprit escaladarea violentelor in Tunisia, fiind comparabil cu un congres de pace", se arata in motivarea decernarii permiului. "A jucat un rol de mediator si a condus spre o dezvoltare democratica si pasnica a Tunisie, exercitand o mare autoritate morala".

In acest an, Comitetul Nobel din Norvegia a primit 273 de candidaturi, dintre care 68 ale unor organizatii si 205, ale unor persoane. Ca de fiecare data, numele acestora sunt tinute secrete si devin publice abia dupa jumatate de secol, insa intotdeauna exista speculatii sau informatii “pe surse”, provenind deseori chiar de la cei care au facut nominalizarea, sustin reprezentantii Comitetului Nobel.

Citește și
Dario Fo
"Ars de viu". Un laureat al premiului Nobel pentru literatura, co-autor al unei carti despre tragedia unui roman din Italia
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Potrivit acestor informatii neoficiale, exista cativa mari favoriti. In primul rand, este vorba despre cancelarul german Angela Merkel, gratiei rolului sau in criza refugiatilor. Se vechiculeaza si numele papei Francisc, dar si cele ale secretarului de stat american John Kerry si ministrului de externe iranian Mohammad Javad Zarif, autorii acordului istoric privind programul nuclear al Teheranului. Printe candidatii cu sanse reale se mai numara medicul congolez Denis Mukwege, care a tratat zeci de mii de victime ale violului si preotul din Eritrea Mussie Zerai, care a salvat vietile a mii de refugiati printr-o linie telefonica la care raspunde personal.

Pe lista candidatilor se afla si presedintele Columbiei Juan Manuesl Santos si liderul rebelilor FARC din aceast tara, care in 2015 au incheiat un acord de pace istoric, jurnalistul Dmitri Muratov, care a creat si conduce "Novaia Gazeta" unul dintre putinele ziare independente din Rusia, sau Edward Snowden, fostul angajat NSA care a atras atentia asupra abuzurilor serviciilor de informatii. Jurnalistii de la Guardian afirma insa ca rezultatul de anul acesta e foarte greu de prevazut, in comparatie cu 2014, cand victoria Malalei Yousafzai era previzibila.

De asemenea, o schimbare importanta fata de anul trecut este si in interiorul Comitetului Nobel, format din cinci membri alesi de parlamentul norvegian pentru 6 ani. Presedintele socialist al Comitetului a fost inlocuit in martie, dupa 5 ani la conducere, de Karin „Kaci” Kullmann Five, fost ministru conservator in guvernul norvegian. Schimbarea, descrisa de presa drept „o lovitura de stat”, ar putea insemna si ca anul acesta va fi favorizat mai degraba un candidat acceptabil in ochii dreptei conservatoare – cum ar fi cancelarul german.

Nu exista nicio indoiala ca un punct cheie pe agenda va fi criza refugiatilor, o problema ce preocupa pe oricine, in orice colt al lumii”, a declarat pentru NBC Kristian Berg Harpviken, directorul unui institut din Oslo care analizeaza in fiecare an posibilii candidati la Nobelul pentru Pace. Din punctul sau de vedere, Angela Merkel are cele mai mari sanse.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Svetlana Alexievici a castigat premiul Nobel pentru literatura. Ce spune despre Putin:
Svetlana Alexievici a castigat premiul Nobel pentru literatura. Ce spune despre Putin: "Nu e politician, e un ofiter KGB"

Cea mai importanta distinctie pentru merite literare a fost anuntata joi iar premiul a fost decernat unei scriitoare si jurnaliste din fosta URSS, critic declarat al lui Vladimir Putin.

"Ars de viu". Un laureat al premiului Nobel pentru literatura, co-autor al unei carti despre tragedia unui roman din Italia

Cartea "Bruciato vivo", care spune povestea lui Ion Cazacu, romanul ars de viu de angajatorul sau italian in 2000, a fost scrisa scris de laureatul premiului Nobel Dario Fo impreuna cu Florina Cazacu, fiica victimei

Legatura dintre masacrul din Pakistan si premiul Nobel pentru Pace primit de Malala. Expertii vorbesc despre o razbunare
Legatura dintre masacrul din Pakistan si premiul Nobel pentru Pace primit de Malala. Expertii vorbesc despre o razbunare

 Supravietuitorii masacrului din scoala militara pentru copii de la Peshawar, Pakistan, au facut marturisiri cutremuratoare despre ceea ce s-a intamplat in interior.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.