Macelul din Nairobi. Un membru al trupelor speciale SAS a salvat, singur, 100 de oameni

Nairobi, Kenya

GALERIE FOTO. Un membru al trupelor speciale britanice SAS (Serviciile Speciale Aeriene) a devenit erou in urma tragicelor evenimente din Nairobi, unde zeci de oameni au fost ucisi intr-un mall de catre atacatori islamisti, cu legaturi Al-Qaida.

Barbatul, al carui nume a nu a fost dat publicitatii din motive de securitate, a se afla in afara serviciului in acel mall, savurand o cafea, in momentul in care a fost declansat atacul. Conform Daily Mail, inarmat doar cu un pistol mic, el a salvat cel putin 100 de vieti. Astfel, barbatul s-a intors in mall-ul asediat de teroristi de zeci de ori pentru a salva oameni, desi stia ca putea fi ucis oricand.

"Ce a facut el este pur si simplu eroic. Era la o cafea atunci cand a inceput totul. S-a intors acolo de vreo 12 ori si a salvat 100 de oameni. Imaginati-va cum este sa te duci inapoi acolo cand stii ce se intampla..." - a declarat un prieten de-al militarului.

Fortele Speciale Britanice se antreneaza si rezolva misiuni in afara Kenyei si, de multe ori, se implica in recuperarea cetatenilor englezi care sunt rapiti de islamistii din Somalia si Yemen. De asemenea, fostii membri ai acestor trupe speciale lucreaza atat cu guvernele Marii Britanii si Kenyei, dar si cu firmele de securitate din estul Africii.

Citește și
Nairobi, Kenya
Bilantul provizoriu al atacului terorist din Kenya: cel putin 69 de morti si 63 de disparuti. VIDEO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Luni noaptea nu se stia inca numarul exact al teroristilor si al ostaticilor din centrul comercial din Nairobi. In acest timp, din cladire se auzeau explozii puternice si focuri de arma, iar fumul care iesea dintr-o parte a mall-ului se vedea de la mare distanta.

La un moment dat, cineva a spus ca unul dintre atacatori ar fi dat foc la cateva saltele, pentru a distrage atentia fortelor speciale, insa un oficial al securitatii a declarat ca exploziile care s-au auzit la pranz erau provocate de soldati, care incercau sa forteze intrarea.

"Nu pot sa fuga si nici sa se ascunda ... toate iesirile sunt blocate." a spus un oficial.

Masacrul a fost declansat sambata, in jurul amiezei, iar martorii spun ca au vazut barbati cu chipurile acoperite cu esarfe islamice, inarmati cu grenade si pistoale automate AK-47. Ucigasii, care erau imbracati cu haine occidentale, le-au spus musulmanilor din mall sa plece, dar nu inainte de a le face cateva teste scurte inainte, punandu-i sa recite din Coran sau sa spuna cine este mama profetului Mohamed.

In doar o jumatate de ora, a povestit un ofiter de securitate, mall-ul s-a transformat intr-un "abator", dupa ce atacatorii au inceput sa traga in stanga si-n dreapta. Se pare ca militantii islamisti ar fi ars chipurile victimelor si le-ar fi smuls mainile, in incercarea de a le fura identitatile. De asemenea, cadavrele au fost inghesuite la usile de acces, pentru a ingreuna intrarea soldatilor de interventie.

Conform unor informatii furnizate luni, se pare ca o femeie ranita care se afla in cladire ar fi fost abuzata sexuala chiar in fata unui minor, ostatic. Se banuieste ca femeia ar fi fost impuscata in umar, in timp ce copilul ei ar fi fost ucis. Detalii despre aceste violente au fost postate de sute de ori pe Facebook, scrie Daily Mail.

Un alt martor, Kamille Kaur, se afla acolo cu mai multi copii pentru un concurs de prajituri, la etajul al 2-lea, cand a inceput macelul. Fiul sau in varsta de 12 ani si fiica sa, de 8 ani, au fost raniti de focurile de arma ale islamistilor. Femeia a declarat ca adultii "se comportau ca animalele, urcandu-se cu picioarele peste copii ca sa scape cat mai repede de acolo".

Grupul terorist care a revendicat aceste atacuri, Al Shabaab, a scris pe Twitter ca aceasta actiune a fost organizata de teroristi din 7 tari, printre care si Marea Britanie, SUA si Canada.

Mai multi americani si o britanica, printre ATACATORII de la centrul comercial din Nairobi

Doi sau trei americani si o britanica s-au aflat printre persoanele care au atacat centrul comercial Westgate, la Nairobi, omorand cel putin 60 de persoane, a declarat luni ministrul kenyan de Externe Amina Mohamed pentru postul public american de televiziune PSB, relateaza AFP.

Ministrul, care a fost intrebata in acest sens de catre televiziunea publica americana in cursul reuniunii Adunarii Generale a ONU, la New York, a confirmat informatii de presa potrivit carora americani si britanici s-au aflat printre cei care au comis carnagiul.

"Potrivit informatiilor pe care le avem, exista doi sau trei americani, iar pentru moment am auzit vorbindu-se despre o britanica", a declarat ea pentru PSB.

Ministrul a declarat ca britanica a comis deja acte de terorism similare "in numeroase randuri". In ceea ce ii priveste pe americani, a continuat ea, acestia sunt "barbati tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 19 ani (...), de origine somaleza sau araba, dar care traiesc in Statele Unite, in Minnesota si intr-un alt loc".

Fortele speciale kenyene verificau cu atentie, in noaptea de luni spre marti, fiecare etaj in parte al centrului comercial Westgate de la Nairobi, atacat sambata de un comando islamist, iar Ministerul de Interne a anuntat ca a preluat controlul asupra cladirii.

Atacul, revendicat inca de sambata seara de catre insurgenti somalezi shebab, afiliati Al-Qaida, s-a soldat cu cel putin 62 de morti si aproape 200 de raniti.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Patru zile de teroare in Nairobi. Povestile ostaticilor din mall despre curaj, sansa sau tragedie
Patru zile de teroare in Nairobi. Povestile ostaticilor din mall despre curaj, sansa sau tragedie

Dupa patru zile de teroare, atacul sangeros izbucnit intr-un centru comercial din Nairobi continua. Atacatorii inca detin ostatici, dar numarul acestora nu este cunoscut.

Bilantul provizoriu al atacului terorist din Kenya: cel putin 69 de morti si 63 de disparuti. VIDEO
Bilantul provizoriu al atacului terorist din Kenya: cel putin 69 de morti si 63 de disparuti. VIDEO

Armata din Kenya a anuntat ca a reusit sa ii elibereze pe majoritatea celor tinuti ostatici de militatii islamisti intr-un centru comercial din Nairobi.

Detaliile masacrului din Nairobi.
Detaliile masacrului din Nairobi. "Testul de musulman" care a facut diferenta intre viata si moarte

FOTO&VIDEO. Un atac armat s-a produs sambata seara intr-un centru comercial din Nairobi, Kenya. Atacul, revendicat de islamistii somalezi al-Shebab, a lasat in urma zeci de morti si sute de raniti.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.