Ads by INTERNET PROTV

Guardian: Scaparea care submineaza lupta Romaniei cu coruptia. "Infractorii abili profita la maximum"

lege, tribunal, Romania

Prestigiosul cotidian britanic scrie despre o deficienta din legislatia romaneasca ce ar putea compromite eforturile DNA de a pedepsi coruptia.

Jurnalistii britanici se refera la articolul 96 din Legea 254/2013, articol ce permite reducerea pedepselor cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica redactata de detinuti in penitenciar. Intre 2013 si 2015, 415 astfel de opere ar fi fost publicate, conform Administratiei Penitenciarelor, in vreme ce in 2012, cand legea nu era in vigoare, au aparut in 2012.

Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si proprietarul mai multor posturi TV, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru coruptie in august 2014. De atunci, ar fi elaborat 8 lucrari stiintice – o realizare surprinzatoare dupa orice standarde”, scriu ziaristii de la Guardian. Ei mentioneaza si cazurile lui George Copos, Gigi Becali, Dinel Staicu, dar si cel al fostului deputat de Dolj Nicolae Vasilescu.

Exista sugestii serioase ca multe dintre aceste carti sunt scrise de alte persoane sau cu ajutorul unor cercetatori din exterior, care apoi le trimit textele detinutilor iar acestia le copiaza de mana – manuscrisele trebuie sa fie scrise – si platesc pentru tiparirea acestora in cateva sute de exemplare. In prezent exista prea putine norme sau reguli academice care sa decida ce lucrare merita sa aduca reducerea pedepsei”, afirma ziaristii britanici.

Ei mentioneaza si ca DNA a propus modificarea legii, insa fara succes pana acum. „Infractorii abili profita la maximum de oportunitate pentru a reduce timpul petrecut dupa gratii”.
 

 

Sursa: Guardian, Data publicarii: 4 Ianuarie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed