"Fisierele groazei", gasite intr-un laptop al Statului Islamic. Manuale pentru fabricarea unei bombe cu ciuma bubonica

Laptop, Islam

Foreign Policy scrie ca, intr-un laptop care a fost capturat in Siria, au fost gasite lectii de fabricare a unor bombe cu ciuma bubonica, precum si informatii despre folosirea armelor de distrugere in masa.

Conform sursei citate, cel care a gasit laptopul este Abu Ali, comandant al unui grup de rebeli din nordul Siriei: "L-am luat dintr-o ascunzatoare a celor din ISIS (Statul Islamic, n.red.)". Abu Ali afirma ca luptatorii jihadisti din ISIS, care s-a transformat recent in IS (Islamic State, adica Statul Islamic) au reusit sa fuga din cladire, inainte ca el si rebelii sai sa ajunga acolo.

Atacul a avut loc intr-un sat din provincia siriana Idlib, aproape de granita cu Turcia: "Am gasit laptopul si incarcatorul sau intr-o camera. Le-am luat cu mine, insa nu am nicio idee daca mai merge sau daca are ceva interesant pe el", a spus barbatul.

Insa imediat cum i-a deschis clapeta, laptopul a pornit. Si nu era protejat printr-o parola. Insa imediat a venit prima dezamagire: in "my computer" nu se afla nimic, totul parea gol. Insa la o inspectie mai detaliata s-a dovedit ca nu era chiar gol. In anumite sectiuni ale computerului, bagate in "hidden files" (fisiere ascunse, n.red), se aflau 146 GB de material - respectiv 35.347 de fisiere in 2.367 de foldere. Abu Ali le-a permis celor de la Foreign Policy sa copieze toate pe un hard extern toate acele documente, care erau in limbile franceza, engleza si araba.

Citește și
Statul Islamic
Statul Islamic a mai decapitat un barbat. Motivul din cauza caruia un luptator kurd a fost executat cu cruzime in Irak
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

In laptop se aflau manuale despre fabricarea bombelor, inregistrari video cu Osama ben Laden, instructiuni pentru furtul autoturismelor si sfaturi pentru cum sa te deghizezi ca sa scapi nearestat in calatoriile de la un centru jihadist la altul. Insa in acest laptop nu se aflau doar materialele obisnuite de propaganda ale islamistilor, ci si lectii de folosire a armelor biologice - in pregatirea unui potential atac care ar fi socat lumea intreaga.

"Informatiile din laptop arata foarte clar ca proprietarul sau este un tunisian pe nume Muhammed S., care s-a inrolat in ISIS in Siria si care a studiat chimia si fizica la doua universitati din nord-estul Tunisiei. Si mai tulburator este felul in care a planuit sa-si foloseasca toate aceste cunostiinte. Laptopul ISIS continea un document in limba araba de 19 pagini despre fabricarea unei bombe biologice si despre modalitatea de construire a unei arme prin prelevarea ciumei bubonice de la animalele infectate." - scrie Foreign Policy.

"Avantajul armelor biologice este ca nu costa multi bani, in timp ce pierderile umane pot fi imense", se arata in documentul gasit in laptopul respetiv.

Tot acolo se mai afla si un document "fatwa" (lege islamica) de 26 de pagini, in care se aflau informatii despre construirea unei arme de distrugere in masa.

Contactat prin telefon, un reprezentant al universitatii la care a studiat Muhammed a confirmat ca acesta a invatat acolo chimia si fizica. El a mai precizat ca universitatea nu mai stie nimic de fostul student din 2011.

Gruparea Statul Islamic a creat prima sa provincie in regiuni din Irak si Siria

Gruparea insurgenta Statul Islamic, care a proclamat in iunie un califat in teritoriile pe care le controleaza in Irak si Siria, a creat prima sa provincie (wilaya) intre cele doua tari, a anuntat recent o organizatie neguvernamentala. "Ei au fuzionat orasele Bukamal (din Siria) si Al-Qaim (din Irak), precum si satele invecinate, intr-o walaya pe care au denumit-o provincia Al-Furat (Eufrat)", a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Orasele Bukamal (estul Siriei) si Al-Qaim (vestul Irakului) sunt situate de cele doua parti ale frontierei, in apropierea fluviului Eufrat. "Ei sustin ca astfel distrug frontierele trasate de Sykes-Picot", a adaugat Abdel Rahmane, facand referire la acordul franco-britanic privind impartirea Orientului Mijlociu la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Gruparea Statul Islamic, acuzata de numeroase atrocitati in Irak si in Siria, a proclamat la sfarsitul lui iunie un califat din orasul sirian Alep (nord) pana in provincia irakiana Diyala (est) si l-a desemnat pe Abu Bakr Al-Baghdadi calif, adica "liderul musulmanilor" din toata lumea.

Zeci de femei din minoritatea yazidi, vandute pentru a se casatori cu extremistii din Siria

Zeci de femei din minoritatea yazidi, capturate in Irak de gruparea Statul Islamic, au fost fortate sa se converteasca la Islam, apoi vandute pentru a se casatori in Siria cu combatanti din gruparea insurgenta, a anuntat o organizatie neguvernamentala. Gruparea Statul Islamic, care terorizeaza locuitorii din teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak, a "adus combatantilor sai 300 de fete si femei din comunitatea yazidi, care au fost rapite din Irak in ultimele saptamani", conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

"Dintre cele 300 de femei, cel putin 27 au fost vandute si casatorite cu membri ai SI in provinciile Alep si Raqa, precum si in Hassaka", potrivit organizatiei, care dispune de o ampla retea de surse civile, medicale si militare in Siria.

"Fiecare femeie a fost vanduta in schimbul sumei de 1.000 de dolari, dupa ce a fost convertita la Islam", precizeaza OSDO.

Observatorul nu a fost in masura sa confirme daca si celelalte femei au fost vandute si casatorite, subliniind ca acestea sunt considerate "prizonieri de razboi". OSDO precizeaza ca in urma cu trei saptamani, demnitari arabi si kurzi din provincia Hassaka au incercat sa le elibereze pe femei, oferindu-le bani insurgentilor, sub pretextul ca vor sa se casatoreasca cu ele, dar gruparea extremista a refuzat.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Guvernul britanic: un atac terorist este
Guvernul britanic: un atac terorist este "foarte probabil". "Statul Islamic, o amenintare mai mare decat pana acum"

Marea Britanie ia masuri pentru a-si apara cetateni de un potential atac al jihadistilor din Statul Islamic. Guvernul a ridicat nivelul alertei de securitate de la "substantial" la "grav", ceea ce inseamna ca un atentat este "foarte probabil".

Statul Islamic a mai decapitat un barbat. Motivul din cauza caruia un luptator kurd a fost executat cu cruzime in Irak
Statul Islamic a mai decapitat un barbat. Motivul din cauza caruia un luptator kurd a fost executat cu cruzime in Irak

Gruparea extremista Stat Islamic (SI) a decapitat un combatant kurd in Irak, amenintand regiunea autonoma Kurdistan cu alte executii daca isi va continua cooperarea cu Statele Unite.

Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda
Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda "simularii inecului"

Cel putin patru ostatici detinuti de catre jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic, inclusiv James Foley, jurnalistul american decapitat de catre acesti ultraradicali, au fost supusi simularii inecului, relateaza The Washington Post.

Fost sef al CIA, pentru CNN:
Fost sef al CIA, pentru CNN: "Este doar o chestiune de timp pana cand Statul Islamic va ataca Occidentul"

Fostul sef al CIA, generalul in retragere Michael Hayden, a declarat la CNN ca este doar o chestiune de timp pana cand gruparea extremista Statul Islamic va ataca Occidentul.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.