Corespondenţă Ştirile ProTV din Barcelona. Mărturiile românilor, îngrijorați de pierderea jobului sau de salarii

Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 20:58
Data publicarii: Duminica 29 Octombrie 2017 18:42
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

O demonstraţie uriaşă a avut loc la Barcelona, unde sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine rămânerea Cataloniei în Spania.

Mulţi dintre ei au cerut că liderul separatist, demis de guvern, Carles Puigdemont, să fie condamnat la închisoare, pentru că a încercat să "rupă" ţară în două.

În tot acest timp, românii de acolo privesc cu înfrigurare tumultul evenimentelor. Unii mărturisesc că vor să plece în zone mai sigure.

“O mare de oameni a ieşit în stradă, într-o sărbatoare a unităţii. Oamenii aceştia vor să fie spanioli, vor să fie şi catalani şi aceasta este declaraţia lor” a relatat corespondentul ProTV Mihai Peticila.

Participant demonstrație:”Nimeni nu vorbeşte în numele nostrum.Vrem să spunem tuturor că suntem catalani şi spanioli deopotrivă!”

Participant demonstrație:”Suntem spanioli, suntem membri ai Uniunii Europene şi cu asta basta!”

Participant demonstrație: “E clar că separatiştii nu sunt o majoritate..Nu le pasă de noi şi nu respectă nimic!”

Oamenii au cântat şi au dansat chiar prinşi în hore. Au huiduit copios elicopterul Guardia Urbana, forţă de poliţie locală, cotrolata până vineri de liderul separatist Carles Puigdemont. Şi l-au ovaţionat îndelung pe cel al poliţiei naţionale, de la Madrid.

Printre cei peste 150.000 de români care locuiesc în Catalonia, domneşte incertitudinea. Dan este director de marketing într-o companie şi a venit în Barcelona acum 12 ani. Este foarte atent la tot ceea ce se petrece pe scena politică, mai ales în aceste zile tumultuoase.

Dan: ”Încerc să îmi fac o familie aici. Trebuie să iei în calcul o traiectorie economică, socială, până la începutul lui septembrie era ok, definită, ştiam exact. După 6-7 septembrie, prima lovitură de stat, a început să fie neclar totul. E o incertitudine susţinută şi de cele 1200-1500 de firme care au părăsit Catalunia. Automat, e o îngrijorare pentru pierderea locului de muncă sau salariu."

Originar din Bihor, spune că vorbeşte cu părinţii zilnic, însă îi vede foarte rar în carne şi oase. Cu toate că îl apasă dorul de ai lui, întoarcerea acasă nu e prima opţiune la care se gândeşte din câteva motive clare.

Dan: “În primul rând, corupţia. Este primul impediment pe care îl am în cap... şi lipsa de politici.”

Valentina este de 10 ani în Spania şi lucrează în comunicare. “Ai mei au fost aici în perioada protestelor era o atmosferă, gălăgie, te simţi nesigur...”

Ana e de 5 ani în Barcelona şi e director într-una dintre companiile care au decis să plece din Catalonia. În curând, se va mută şi ea.

Ana: “Acum două luni am luat decizia de a muta firma la Madrid. Eu am să plec în Alicante. În Barcelona nu se vorbeşte despre altceva, toată lumea se ceartă, avem clienţi care ne sună să ne întrebe cum putem face performanţă în asemenea condiţii..”

Guvernul de la Madrid speră să pună capăt acestui climat nesigur, odată cu alegerile anticipate din 21 decembrie.

"Primul sondaj publicat după declararea ilegală a independenţei Cataloniei arată starea de încordare de aici. Tabăra anti-Spania ar pierde majoritatea la alegerile din decembrie cu un scor foarte strâns: 43% la 42% în favoarea unioniştilor." a relatat corespondentul ProTV Mihai Peticila.

Întreaga Spanie aşteaptă cu sufletul la gură ziua de luni, când, teoretic, Madridul va prelua de facto conducerea politică şi administrativă.

lagar Auschwitz

Povestea incredibilă a unui supraviețuitor de la Auschwitz. A ținut acest secret 50 de ani

Analiză BBC News. De ce au ieșit în stradă zeci de mii de oameni în Iran, să protesteze

Washington Post: ”Românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale”

Imagini de groază în Venezuela. Copiii mor de foame din cauza sărăciei

În genunchi, în lacrimi, cu tricolorul. Cum și-au luat românii adio de la Regele Mihai. FOTO

Interviul integral oferit de Regele Mihai lui John Florescu: ”Oamenii erau solidari. Comunismul i-a schimbat în rău”

Regele Mihai - Getty Images

Domnul Leonida povesteşte momentul în care Regele Mihai a fost urmărit de ruşi şi obligat să îşi părăsească ţara

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: "Lumea de mâine nu poate exista fără morală"

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Mărturii din iadul nazist. Scrisoarea unui supraviețuitor al ororilor de la Auschwitz

Războiul cuvintelor Dragnea, Tăriceanu - Statele Unite. Analiști: În joc este securitatea României