Armata rusa se antreneaza pentru scenariul unui atac american cu rachete de croaziera, ca in Siria. Duelul S-400 vs. Tomahawk

Sfintire baterie ruseasca S-400

Bombardamentul american asupra Siriei cu rachete de croaziera a pus in alerta fortele Kremlinului, care au inceput sa faca pregatiri pentru un astfel de atac.

Fortele anti-aeriene ale Districtului Militar Sud au participat la un exercitiu simuland respingerea unui atac cu rachete Tomahawk - asa cum a fost cel declansat de Statele Unite pe 7 aprilie impotriva unei baze aeriene siriene a regimului al-Assad. Rusii au folosit in acest scop, pe poligonul de la Telemba (Republica Buriata) sistemele de aparare anti-aeriana S-300PS si S-400 Triumf, incercand sa demonstreze ca un atac occidental cu rachete nu are nicio sansa in fata noilor lor echipamente militare. Analistii spun insa ca lucrurile nu sunt atat de simple.

Kremlinul a trimis sisteme S-400 atat in Siria, cat si in peninsula Crimeea si in enclava Kaliningrad, ca raspuns la desfasurarea de trupe NATO in estul Europei si la inaugurarea scutului antiracheta din Romania. Nu este clar de ce sistemul din Siria, instalat la baza de la Hmeimim nu a raspuns la atacul american.

Cercurile oficiale ruse sugereaza ca a fost dezactivat intentionat, dupa ce Washingtonul a informat comandamentul rus de planul sau, insa unii experti militar sugereaza ca de fapt S-400 nu este eficient impotriva rachetelor Tomahawk.

Citește și
Reuniune ONU dupa ce SUA a atacat Siria
SUA au atacat Siria cu rachete. Discutii aprinse la Consiliul de Securitate al ONU: Rusia a avertizat asupra consecintelor
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

„Toata vorbaria ruseasca despre securizarea spatiului aerian al Siriei e doar lauda”, a afirmat analistul militar Pavel Felgengauer pentru Radio Europa Libera. El spune ca de fapt Moscova isi lauda sistemele anti-aeriene ca sa le vanda mai bine. „Nu pot intercepta rachetele de croaziera de la distante mari, pot doar apara baza unde sunt instalate”. Intre Hmeimim, unde se afla sistemele S-400, si Sairat, tinta atacului amerian, sunt circa 75 de kilometri.

Generalul Aitek Bijev, fost comandant adjunct al Fortelor Aeriene Ruse, a declarat insa ca americanii au calculat traiectoriile rachetelor Tomahawk astfel incat acestea sa nu intre in raza de actiune a bateriilor S-400. Bijev a precizat insa ca rachetele de croaziera americane ar fi fost cu siguranta doborate daca in zone erau si siteme Pantir-S1.

Luni, oficialii rusi au precizat ca nu vor interveni pentru a apara regimul al-Assad de loviturile americane, alimentand scenariul potrivit caruia nu au cum sa opreasca atacurile cu rachete Tomahawk. 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Vladimir Putin considera ca atacul american asupra bazei aeriene siriene este o ”agresiune impotriva unui stat suveran
Vladimir Putin considera ca atacul american asupra bazei aeriene siriene este o ”agresiune impotriva unui stat suveran"

Presedintele rus Vladimir Putin considera ca atacul american asupra bazei aeriene siriene Shayrat este o ”agresiune impotriva unui stat suveran si o incalcare a dreptului international”, a anuntat vineri Kremlinul.

SUA au atacat Siria cu rachete. Discutii aprinse la Consiliul de Securitate al ONU: Rusia a avertizat asupra consecintelor
SUA au atacat Siria cu rachete. Discutii aprinse la Consiliul de Securitate al ONU: Rusia a avertizat asupra consecintelor

Statele Unite au atacat vineri Siria, lansand zeci de rachete de croaziera asupra unei baze aeriene a regimului ca raspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o "rusine pentru umanitate".

Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE.
Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE. "Nu avem nicio forma de aparare pentru tarile NATO"

Scutul anti-racheta de la Deveselu ar putea fi deja depasit de progresele armamentului rusesc, avertizeaza generalii americani, in vreme ce administratia Trump nu are inca un raspuns concret.

Rusia a testat cu succes primul
Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei". Cand va fi gata arma pe care fortele NATO nu o pot detecta

Armata rusa a anuntat marti neoficial ca a efectuat primul test reusit al unei rachete balistice intercontinentale lansata de pe un tren - una dintre cele mai redutabile arme dezvoltate de Kremlin.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.