14 recorduri mondiale, 2 titluri olimpice si prima atleta desemnata pentru Hall of Fame. Cariera Iolandei Balas, in imagini

Ultimul update: Luni 14 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016 16:25
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
Iolanda Balas 1965 new york

 Marea campioana romana de atletism Iolanda Balas-Soter a incetat din viata la 11 martie 2016, la varsta de 79 de ani.

A fost prima campioana olimpica a atletismului romanesc, singura, de altfel, posesoare a 2 titluri supreme in sportul olimpic numarul 1, 14 recorduri mondiale la saritura in inaltime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioana olimpica, 3 europene (si o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri nationale.

La aceste trofee se adauga cateva rezultate care nu au putut fi egalate de nimeni in istoria sportului, Iolanda Balas-Soter detinand simultan recordurile a 100 de arene in intreaga lume, precum si, la un moment dat, primele 64 de performante ale probei sale: a obtinut cele mai detasate victorii olimpice din istoria probei de saritura in inaltime, 14 cm la Roma si 10 cm la Tokyo fata de rezultatul celei de-a doua clasate, fiind prima atleta din lume care a fost desemnata pentru Hall of Fame, Muzeul gloriilor disciplinei-regina.

Iolanda Balas-Soter s-a nascut la Timisoara, la 12 decembrie 1936. A absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport, specializare atletism (1967). A inceput sa practice atletismul la 12 ani, iar in 1951 a stabilit recordul national la saritura in inaltime (1,48 m).


Iolanda Balas, dupa ce a castigat medalia de aur la JO din Italia, 1960

In 1956, a stabilit primul record mondial din cariera (1,75 m), care va fi urmat de alte 13, in numai cinci ani. Recordul sau din 1961 de 1,91 m a ramas neegalat timp de zece ani. A cucerit doua titluri de campioana olimpica: Roma (1960, cu 1,85 m) si Tokyo (1964, cu 1,90 m), reusind de fiecare data sa-si domine adversarele. Timp de zece ani a inregistrat 142 de victorii consecutive, performanta inscrisa in Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 aug. 1958), atleta Iolanda Balas a castigat prima medalie de aur la saritura in inaltime, aducand primul titlu european in aceasta disciplina sportiva Romaniei. in 1962, la Belgrad, a cucerit titlul european, cu 1,83 m.


Iolanda Balas, dupa inca un succes la JO din Japonia, 1964

S-a retras din activitatea competitionala in 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Achile al piciorului de bataie. Dupa abandonarea activitatii de performanta a fost antrenoare, profesoara, metodista la Cabinetul metodic si cercetari stiintifice la Clubul Steaua.

Din 1988 si pana in 2005 a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism (FRA). In perioada 1998-2002 a ocupat functia de vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman (COR). A fost presedinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din Bucuresti ii poarta numele.


Poza din 1958, la campionatul de atletism din Romania

A infiintat, in 1993, Fundatia Atletismului Romanesc, una dintre primele fundatii cu profil de sport, pentru sustinerea atletismului romanesc si a echipei reprezentative a Romaniei. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind in 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1962, Ordinul Steaua Romaniei, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2000). A fost distinsa cu ''Colanul de Aur'', cea mai inalta distinctie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

In luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat ''Legendele Stelei'', desfasurat la sediul Ministerului Apararii Nationale, Iolanda Balas s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Elisabeta din Bucuresti, Decoratia regala "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului romanesc. La 27 noiembrie 2012, la implinirea a 100 de ani de existenta Federatia Internationala de Atletism si-a premiat eroii de ieri si de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numarandu-se si Iolanda Balas-Soter.


Iolanda Balas la New York, in 1965

A scris lucrari metodice consacrate sportului de inalta performanta.

Iolanda Balas a murit la 79 de ani. Momentul care a facut-o sa iubeasca atletismul, sport pe care l-a dominat categoric

Iolanda Balas a murit la 79 de ani. Momentul care a facut-o sa iubeasca atletismul, sport pe care l-a dominat categoric

FULLSCREEN
14 recorduri mondiale, 2 titluri olimpice si prima atleta desemnata pentru Hall of Fame. Cariera Iolandei Balas, in imagini
  • /

Sursa: Agerpres

mama, fiica, iubit, viol,

Poveste adevărată. O tânără care era captivă de 4 ani a scăpat datorită unui joc

De ce au venit în România doi antreprenori americani care au făcut câte 600 de milioane de dolari

Cât de rezistente sunt blocurile româneşti la cutremure. Harta orașelor vulnerabile

16 ani de la cele mai grave atentate - 9/11

De ce nu a făcut cel mai puternic seism din ultimul secol în Mexic un număr mare de morți

Racheta hibrid cu care Seulul vrea să distrugă poligonul de teste nucleare al Phenianului

Younes Abouyaaqoub

Mama suspectului principal din Barcelona: Aș prefera să fie mort!

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

Analiză Washington Post. Este America în pragul unui război nuclear cu Coreea de Nord?

Cum se pregătesc miliardarii planetei de Apocalipsă

Cum a schimbat sârma ghimpată Vestul sălbatic al Americii

Primarul care s-a deghizat în om al străzii pentru un experiment. ”Am fost șocat”