Zeci de specii de pești au revenit în Marea Neagră după ani de absență. Biologii spun că s-a redus poluarea

×
Codul embed a fost copiat

Fauna din Marea Neagră s-a îmbogățit în ultima vreme cu zeci de specii de pești. Scafandrii au întâlnit în adâncuri, smarid, corb de mare și chiar randunică de mare.

S-au întors la noi, după ani de absența, după ce ecosistemul a început să se refacă. S-a redus poluarea, iar apa a devenit mai curată.

Bancuri de smarid, un pește de dimensiuni mici, asemănător cu stavridul, au fost văzute din ce în ce mai des în Marea Neagră. Orginar din Marea Mediterană, peștele a fost întâlnit de scafandri la Vama Veche, aproape de granița cu Bulgaria.

În același timp, rândunica de mare, care aduce mult cu guvidul, a reapărut în Marea Neagră după mai bine de 50 de ani.

Iar la Tyulenovo, în Bulgaria, la câțiva kilometri de granița cu România, scufundatorii au reușit să filmeze o plătică rară, cu coadă neagră. A ajuns aici, cel mai probabil, din Marea Mediterană și seamănă cu dorada și plătica de apă dulce.

Adrian Bîlbă, cercetător: "Am avut anul acesta și anul trecut, câteva specii de pește care, în mod normal, nu ar fi trebuit să apară în Marea Neagră și nu numai pește. Am avut și o reptilă. De asemenea, am avut și un exemplar de careta, caretae o țestoasă care trăiește în Mediterana. Vin din sud mai ales specile de fund, cuceresc progrsesiv toate speciile din zona sudică a Mării Negre și Mediterana urcă incoace."

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Si corbul de mare, pește naturalizat în apele Marii Negre, a fost tot mai des întâlnit de scanfandri.

Aceste specii au început să migreze în zona noastră după ce flora și fauna din Marea Neagră s-au refacut.

Simion Nicolaev, director Institutul de cercetare Grigore Antipa: "Ele se deplasează într-o zona sau alta, în special aduse prin mijloacele de transport. Prin apele de balast, fixate pe coca navelor, speciile s-au deplasat în căutarea - că orice animal oportunist - în căutarea unor habitate mai favorabile."

Cercetatorii ne avertizează că nu putem avea prea curând astfel de specii în cherhanalele de la malul marii. În prezent, cantitățile sunt foarte mici și nu se poate vorbi despre pescuit industrial. Este nevoie de ani de zile pentru că aceste specii să se inmulteasca.

Biologii marini spun că ecosistemul Marii Negre este încă în convalescență, dar dacă ritmul de refacere va continua este posibil că în următorii ani să vedem și alte specii de pești. Din păcate, caracatița și calamarul nu se vor putea adapta, pentru că există o diferența mare de salinitatea și temperatura între Marea Meditereana, unde trăiesc ele și Marea Neagră.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Fenomen neobişnuit într-un port din Crimeea. Milioane de meduze au umplut apele de lângă țărm
Fenomen neobişnuit într-un port din Crimeea. Milioane de meduze au umplut apele de lângă țărm

Fenomen neobişnuit, în Marea Neagră, în portul Balaklava, din peninsula Crimeea.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.