Un manuscris stravechi ar putea sa dovedeasca faptul ca Iisus a fost casatorit si a avut doi fii

Ultimul update: Joi 13 Noiembrie 2014 07:06
Data publicarii: Luni 10 Noiembrie 2014 17:32
Categorie: Stiinta
manuscris

Un manuscris stravechi, care dateaza din anul 570 e.n., supranumit "Evanghelia pierduta", ar detine dovada care ar putea sa confirme teoriile potrivit carora Iisus s-a casatorit cu Maria Magdalena si a avut cu ea doi fii, potrivit Daily Mail.

In romanul "Codul lui Da Vinci", din 2003, scriitorul Dan Brown a avut la baza aceeasi premiza: o linie de descendenta directa, tinuta in secret, rezultata din casatoria lui Iisus cu Maria Magdalena.

Autorii unui nou volum, "The Lost Gospel", spun ca au descoperit o serie de dovezi intr-un vechi manuscris ce prezinta povestea celor doi fii ai lui Iisus si casatoria acestuia cu Maria Magdalena, care a fost unul dintre cei mai fideli discipoli ai lui, care a asistat la crucificarea sa, la inmormantarea sa si la descoperirea mormantului gol al sau.

Desigur, au existat numeroase descoperiri ale unor "noi" evanghelii de-a lungul anilor si presupuneri despre o relatie romantica intre Iisus si Maria Magdalena, iar acestea au persistat de-a lungul secolelor. Ele au fost explorate in mod frecvent in cultura populara. De exemplu, in anii '50, volumul "The Last Temptation Of Christ" sugereaza ca cei doi s-au casatorit dupa ce Iisus ar fi fost dat jos de pe cruce. Martin Scorsese a transformat aceasta idee intr-un film, lansat cu acelasi titlu, in anul 1988.

Noua carte se concentreaza pe o poveste descoperita intr-un manuscris ce dateaza din anul 570 e.n., scris in limba siriaca - o limba literara din Orientul Mijlociu folosita intre secolele al IV-lea e.n. si al VIII-lea e.n. inrudita cu aramaica, limba vorbita de Iisus. Scris pe vellum (piele de vitel, n.r.), volumul se afla in arhivele de la British Library, unde a fost plasat dupa ce British Museum l-a achizitionat in 1847 de la un comerciant care spunea ca l-a cumparat la stravechea manastire Sfantul Macarie cel Mare din Egipt.

Locuitorii unui sat din Rusia au inceput sa venereze un copac. Aparitia misterioasa care i-a indemnat la rugaciune

In ultimii 160 de ani, documentul a fost studiat de mai multi oameni de stiinta, care insa nu au gasit nimic remarcabil in el. Totul s-a schimbat cand manuscrisul a fost analizat de Simcha Jacobovici, un cineast canadiano-israelian, si Barrie Wilson, profesor de istoria religiilor la Universitatea Toronto. Dupa sase ani de studii, cei doi cercetatori au ajuns la concluzia ca documentul este "cea de-a cincea Evanghelie".

Primele patru Evanghelii, care spun povestea lui Iisus, au fost scrise de Matei, Luca, Marcu si Ioan, in secolul I e.n. Daca acest lucru este adevarat, atunci ar putea fi vorba despre cea mai mare descoperire despre viata lui Iisus facuta in ultimii 2.000 de ani. Simcha Jacobovici spune ca manuscrisul, care are 29 de capitole, reprezinta o copie din secolul al VI-lea dupa o evanghelie din secolul I e.n. si descrie mai multe pasaje din Biblie intr-un mod total diferit.

La fel ca in romanul "Codul lui Da Vinci", in care eroul principal analizeaza opere de arta in cautarea unor mesaje religioase secrete, manuscrisul este la randul sau codat. Potrivit lui Jacobovici si Wilson, documentul prezinta casatoria lui Iisus prin prisma personajului din Vechiul Testament Josef si a sotiei sale Aseneth. Ei sustin ca Josef era de fapt Iisus, iar Aseneth era de fapt Maria Magdalena.

Potrivit noii traduceri a textului, Iisus si Maria Magdalena ar fi avut doi fii - Manasseh si Ephraim. Teoria despre aceasta "Evanghelie pierduta" si "codata" care spune povestea casatoriei lui Iisus reprezinta opera unui grup de crestini persecutati. Se pare ca volumul a disparut din circulatie in jurul anului 325 e.n. In acea vreme, imparatul roman Constantin - primul imparat crestin - a ordonat ca toate celelalte Evanghelii sa fie distruse, permitand existenta doar a celor scrise de Matei, Luca, Marcu si Ioan, intrucat versiunile lor se potriveau cu ceea ce credea Constantin despre crestinism.

Romanul "The Lost Gospel", de Simcha Jacobovici si Barrie Wilson, este publicat de editura Pegasus Books si va aparea pe piata pe 12 noiembrie. "The Lost Gospel" va face parte, de asemenea, dintr-un documentar ce va fi prezentat de postul de televiziune Science Channel in luna decembrie.

manuscris Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Iisus, fara barba si cu parul scurt, in cea mai veche imagine descoperita pana acum, in Spania

Iisus, fara barba si cu parul scurt, in cea mai veche imagine descoperita pana acum, in Spania

Locuitorii unui sat din Rusia au inceput sa venereze un copac. Aparitia misterioasa care i-a indemnat la rugaciune

Locuitorii unui sat din Rusia au inceput sa venereze un copac. Aparitia misterioasa care i-a indemnat la rugaciune

Alegerile prezidentiale din Brazilia, pline de culoare. Iisus este personaj de campanie in tara cu vot obligatoriu

Alegerile prezidentiale din Brazilia, pline de culoare. Iisus este personaj de campanie in tara cu vot obligatoriu

pergamente

Misterul pergamentelor din Marea Moartă, vechi de 2000 de ani, a fost elucidat

O specie nouă de pasăre în fauna României! Ornitologii români au făcut descoperirea

Imagini ca în filme cu Planeta Jupiter. Fotografii spectaculoase

Surpriza imensă a unui astronaut, după ce și-a măsurat corpul. Mai mare cu 9 centimetri!

Dependenţa de jocuri de noroc, eliminată cu un spray nazal

Vești bune de la NASA. Gaura din stratul de ozon a început să scadă în dimensiuni

Stres

Metoda care nu costă nimic și la îndemâna oricui prin care nivelul de stres poate fi scăzut

Fenomen foarte rar. Prima eclipsă de ”lună albastră” după 150 de ani

Ciocolata ar putea să dispară complet până în 2050. De vină sunt schimbările climatice

Prima ”Super Lună” a anului 2018

O companie din China clonează căţeluşi bolnavi pentru a studia maladiile genetice

Fotografii NASA: nebuloasă planetară asemănătoare cu o decorațiune de Crăciun