Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Acvila Arlie, singura dotata cu un emitator, a inceput migratia de primavara. Cat km va zbura si cand ajunge in Romania

Embed:

Vine primavara, ne dau asigurari ornitologii, care anunta ca pasarile migratoare au pornit spre cuiburile lor din Romania. Este si cazul singurei acvile tipatoare echipata cu un transmitator.

Arlie a plecat din Namibia si mai are de parcurs pana acasa, in locul in care s-a nascut, 16.000 de kilometri. Zborul ei este atent monitorizat de specialistii din Mures.

Arlie a inceput migratia de primavara pe data de 11 februarie 2017, intre orele 8 si 10 dimineata.

Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 si 2016), Arlie a plecat spre Romania cu o intarziere de trei zile. In anii trecuti, Arlie plecase din cartierul de iernare pe data de 8 februarie.

Acvila Arlie

Pentru al patrulea an consecutiv, acvila si-a petrecut iarna in Namibia, nu a schimbat locatia.

In primele trei zile ale calatoriei sale spre tara noastra, Arlie a parcurs in zbor circa 500 de kilometri in directia nord-est. Acvila are de strabatut continentul african de la vest la est si apoi de la sud la nord.

Acvila Arlie

Calatoria ei pana la cuib va insemna un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente si 17 tari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria.

Arlie a fost capturata in 2013 de o echipa formata din specialisti de la Societatea Ornitologica Romana, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu si Grupul Milvus.

A fost echipata cu un transmitator satelitar cu greutatea de 45 de grame si eliberata - actiune desfasurata in cadrul proiectului LIFE "Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”.

Acvila Arlie

Arlie este o femela adulta de acvila tipatoare mica si a cuibarit din 2013 in 2016 langa localitatea Berivoi. Deranjata de lucrarile forestiere de anul trecut, pasarea si-a schimbat cuibul. In 2016, Arlie a ajuns in Romana pe 2 aprilie.

Drumul acvilei din Africa pana in Romania poate fi urmarit online la aceasta adresa.

traseu Acvila Arlie

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 16 Februarie 2017
Citeste mai multe despre: acvila, Arlie, pasari, primavara,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed