Scena din "Martianul" care ar putea deveni realitate. Specialistii NASA au mers pana in Peru pentru a gasi solutia

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 18:37
Categorie: Stiinta
The Martian

Cartoful, una dintre principalele culturi in scop alimentar pe plan mondial, este protagonistul unui proiect prin care NASA si Centrul international al cartofului din Lima vor incerca sa afle daca aceasta planta poate fi cultivata pe Marte.

Inspirati probabil de filmul Martianul, in care personajul jucat de Matt Damon supravietuieste pe Planeta Rosie dupa ce reuseste sa cultive cartofi in solul nefertil, cercetatorii au gasit soiul cu care pot experimenta.

In Peru "avem cel mai mare numar de varietati de cartofi de pe planeta, intre 4.000 si 5.000, precum si desertul La Joya, care are multe similitudini cu solul martian", afirma omul de stiinta peruan Julio Valdivia-Silva, participant la proiect.

Cartoful peruan, care poate creste la o altitudine de peste 4.000 de metri, a fost ales pentru ca este un tubercul foarte rezistent care a reusit sa se implanteze in majoritatea ecosistemelor lumii, explica acesta.

In 2014, cercetatorul Wieger Wamelink de la Wageningen University (Olanda) a plantat 14 soiuri de plante in conditii de sol asemanatoare celor de pe Marte. In acel sol "martian", produs de NASA pe baza solului vulcanic din Hawaii, plantele au crescut. Desi acea imitatie a solului martian era imperfecta, experimentul sugera ca nu era imposibil sa se cultive plante pe Marte.

Descoperirea facuta pe Marte. Dupa 10 ani, agentia spatiala britanica nu mai spera sa il mai gaseasca

Proiectul cartofului martian va pune la incercare primele varietati chiar in luna ianuarie. La proiect vor colabora oameni de stiinta din cadrul NASA, cercetatori ai CIP si un specialist din Dubai (Emiratele Arabe Unite).

"Dorim sa facem ceva multidisciplinar, care sa implice biologi sau biotehnologi, dar si experti in electronica sau geochimie, pentru ca vrem sa imitam conditiile martiene de radiatie, cantitatea de CO2 din atmosfera sau presiunea", afirma acesta. In plus, "daca nu va fi posibil sa facem cartofii sa creasca in acest sol, vom incerca sistemul aeroponic de cultura, care nu are nevoie de pamant".

La Centrul international al cartofului se va crea un spatiu "cu conditiile atmosferice, temperatura, gravitatea, solul si nivelurile de radiatie comparabile" celor de pe Marte, spune Julio Valdivia Silva.

Potrivit cercetatorului peruan, CIP (Centro Internacional de la Papa) a ales noua varietati de cartofi pentru prima faza a proiectului, ale carei rezultate vor fi cunoscute in luna martie.

Un "rezultat bun" va fi acela de a sti ca o planta a crescut, iar apoi se va putea trece la faza urmatoare, apreciaza Julio Valdivia Silva.

Solul martian poate fi toxic pentru plante. Contine perclorati, care fac posibil ca apa sa curga pe planeta la temperaturi sub zero, dar prezenta acestora ar trebui sa fie redusa pentru ca plantele de pe Pamant sa poata sa creasca pe Marte. Apoi, va trebui ca oamenii de stiinta sa se ocupe de alte aspecte, precum efectul gravitatiei.

Centrul international al cartofului, fondat in 1971, este unul dintre cele mai mari centre din lume dedicate cercetarii stiintifice a acestei plante.

The Martian Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Povestea unui astronaut pierdut pe Planeta Marte - noul film al lui Matt Damon:

Povestea unui astronaut pierdut pe Planeta Marte - noul film al lui Matt Damon: "Am invatat sa cultiv cartofi"

Descoperirea facuta pe Marte. Dupa 10 ani, agentia spatiala britanica nu mai spera sa il mai gaseasca

Descoperirea facuta pe Marte. Dupa 10 ani, agentia spatiala britanica nu mai spera sa il mai gaseasca

meteorit finlanda

Laponia, lovită de un meteorit. "Strălucea ca 100 de luni, apoi a explodat"

Studiu: stăpânii de câini sunt mult mai sănătoşi decât cei care nu au animale

Pentru câteva sute de euro, îți poți cumpăra un ciclon cu numele tău. Exemplul lui Olaf

Cercetătorii avertizează. Aceste orașe vor fi grav afectate în viitor de topirea ghețarilor

NASA face un anunț foarte important despre viața extraterestră

Pilula digitală, soluția care poate trata schizofrenia sau depresia

Ross 128 b

O exoplanetă care ar putea oferi condiţii propice vieţii, la 11 ani lumină de Pământ

Experiment în premieră. Cercetătorii au încercat editarea unor gene din organismul uman

Descoperire revoluționară în Japonia: hârtia realizată din piatră de var

Scrisoare semnată de 15.000 de oameni de știință: amenințare catastrofală la adresa Planetei

The Independent: Craniile de 300.000 de ani care ar putea rescrie istoria originilor omului

Antarctica se topeşte din cauza unui "supervulcan" aflat sub gheaţă