Puiul cu picioare de dinozaur. Oamenii de stiinta au reusit sa duca la bun sfarsit un experiment ca in Jurassic Park

Ultimul update: Marti 22 Martie 2016 07:09
Data publicarii: Sambata 19 Martie 2016 11:42
Categorie: Stiinta
Pui cu picioare de dinozaur - Carolina Biological Supply Company/Flickr

Oamenii de stiinta au reusit sa duca la bun sfarsit un experiment pe cat de ciudat, pe atat de interesant. Este vorba despre un pui ale carui picioare sunt acum "ca de dinozaur", in urma unui proces de involutie a organismelor.

FOTO: Carolina Biological Supply Company/Flickr

Conform IBTimes, cercetatorii spun ca aceasta victorie a stiintei nu inseamna ca vom avea parte de un Jurassic Park, insa, in schimb, vom afla mai multe lucruri despre felul in care pasarile s-au dezvoltat din dinozauri in urma cu milioane de ani. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Chile au reusit sa ajunga la acest rezultat dupa ce au folosit o gena extrasa dintr-un os.

Potrivit studiului publicat in jurnalul de specialitate Evolution, cercetatorii cautau osul fibula. La dinozauri, acest os are forma unui tub care inconjoara glezna. La pasari in schimb, nu ajunge la glezna, transformandu-se intr-un os care este mai mic decat tibia.

STUDIU: Dinozaurii pradatori aveau "creier sofisticat"

Fosile de dinozaur, bucati de meteorit si amoniti uriasi, la un targ din Cluj-Napoca

Fosilele unor dinozauri din specia Timurlengia euotica, stramosi ai temutului Tyrannosaurus rex, descoperite in desertul Kyzylkum, din nordul Uzbekistanului, demonstreaza ca aceste teropode, desi nu prezentau superlativele fizice ale lui T.rex, dispuneau de un creier la fel de sofisticat si simturi ascutite, motiv pentru care erau pradatori de temut. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite Reuters, conform Agerpres.

Timurlengia euotica este o specie de dinozaur carnivor biped, din familia Tyrannosaurizilor, de dimensiunea unui cal, care traia in Asia centrala in urma cu aproximativ 90 de milioane de ani, in Cretacic. O serie de caracteristici ale acestui dinozaur ofera noi indicii despre linia evolutiva care a culminat cu aparitia lui T.rex, supranumit si "spaima dinozaurilor", vanatorul suprem din America de Nord, 20 de milioane de ani mai tarziu.

Cercetatorii au folosit o serie de tomografii computerizate pentru a examina interiorul craniului unui exemplar de Timurlengia si pentru a-i reconstitui creierul, sinusurile, retelele de nervi si de vase de sange, precum si urechea interna. Caracteristicile urechii interne demonstreaza ca Timurlengia, la fel ca si varul sau indepartat T.rex, excela in ceea ce priveste auzul sunetelor pe frecvente joase, sustin specialistii.

Timurlengia era un dinozaur relativ mic, insa dispunea de o capacitate a creierului si de simturi la fel de ascutite ca ale pradatorului din varful piramidei trofice, Tyrannosaurus rex, care a trait spre sfarsitul perioadei dinozaurilor, conform paleontologului Steve Brusatte de la Scotland's University din Edinburgh. "Acest lucru ne spune ca pradatorii din familia Tyrannosaurizilor au devenit mai intai mai inteligenti si abia apoi mai mari", sustine el. Aceste trasaturi s-au dovedit utile atunci cand pentru tyrannosaurizi s-a deschis oportunitatea de a ocupa pozitia dominanta din lantul trofic, dupa disparitia altor familii de dinozauri de prada.

Dinozaurii din specia Timurlengia euotica, care au primit numele cuceritorului mongol Timur Lenk (Tamerlan) - din secolul XIV, intemeietorul unui imperiu vast cu capitala la Samarkand (astazi in Uzbekistan) - aveau pana in 4 metri lungime si cantareau aproximativ 270 de kilograme. Prin comparatie cu T.rex, care masura pana la 13 metri si cantarea 7 tone, Timurlengia euotica era un pradator modest.

Conform paleontologului Hans-Dieter Sues, de la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturala din Washington, Timurlengia era un dinozaur suplu, cu picioarele lungi, care probabil alerga mai bine decat un T.rex.

"Timurlengia era o creatura infricosatoare, la fel cum un leu ni se pare astazi un animal de temut. Dar daca am fi teleportati cumva intr-o dimensiune alternativa si ar trebui sa alegem intre a confrunta un dinozaur Timurlengia sau un T.rex, am alege Timurlengia de fiecare data", a comentat Brusatte.

Primii dinozauri din familia Tyrannosaurizilor au aparut in urma cu aproximativ 170 de milioane de ani si initial nu erau mai mari decat un om de statura medie. inainte de descoperirea specimenelor de Timurlengia, paleontologii cautau veriga lipsa din evolutia Tyrannosaurizilor. Faptul ca Timurlengia era un dinozaur inca relativ mic la aproximativ 80 de milioane de ani dupa aparitia primelor animale din aceasta familie demonstreaza ca trecerea la dimensiunile mari s-a produs relativ tarziu in evolutia acestei clase de pradatori, conform paleontologilor.

Pui cu picioare de dinozaur - Carolina Biological Supply Company/Flickr Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
dinozauri Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Dinozaur Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres Ibtimes.co.uk

Dovada ca oamenii si dinozaurii au fost contemporani, examinata de cercetatorii britanici. Ce secret ascundea

Dovada ca oamenii si dinozaurii au fost contemporani, examinata de cercetatorii britanici. Ce secret ascundea

Fosile de dinozaur, bucati de meteorit si amoniti uriasi, la un targ din Cluj-Napoca

Fosile de dinozaur, bucati de meteorit si amoniti uriasi, la un targ din Cluj-Napoca

O noua specie de dinozaur, cu aripi masive si pene lungi, descoperita in China. Cum arata misterioasa creatura

O noua specie de dinozaur, cu aripi masive si pene lungi, descoperita in China. Cum arata misterioasa creatura

oameni

Anunțul îngrijorător al oamenilor de știință. Rasa umană s-ar afla la limita capacităţilor sale

Templul singurei femei faraon din istoria Egiptului, deschis publicului. Cine a fost Hatşepsut

Peste jumătate din populația globului crede în extratereștri, conform unui sondaj în 24 de țări

A fost descoperit ''cel mai vechi ochi'' într-o fosilă de acum 530 de milioane de ani

Urs polar pe moarte din cauza încălzirii globale, filmat în Canada. "Filmam şi plângeam"

Zeci de specii de pești au revenit în Marea Neagră după ani de absență. Biologii spun că s-a redus poluarea

incalzirea globala

Temperatura medie globală ar putea crește cu 4 grade C până la sfârșitul secolului

Cercetătorii belgieni, misiune în Antarctica: „Este o analogie a cosmosului”

Imagini inedite date publicității de NASA - astronauți preparând pizza pe Stația Spațială Internațională

Luna a fost cu 16% mai luminoasă, duminică noaptea

National Geographic: Testele au stabilit care este data reală a mormântului lui Isus

NASA a reinventat roata. Anvelopa care trece peste obiecte ascuțite și revine la forma inițială