ORA PAMANTULUI 2017. Ce s-ar putea face cu energia economisita intr-o ora

×
Codul embed a fost copiat

ORA PAMANTULUI 2017. Cantitatea de energie pe care gospodariile romanilor ar putea sa o economiseasca in timpul ”Orei Pamantului” ar fi suficienta, de exemplu, pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an intreg.

ORA PAMANTULUI 2017. Energia economisita ar putea asigura si functionarea iluminatului public intr-un oras cu 300.000 locuitori timp de trei luni ori pentru a tine aprins permanent un singur bec economic LED timp de 32.000 de ani, potrivit datelor transmise vineri de E.ON Energie, unul dintre cei doi mari furnizori de energie din Romania, controlat de grupul german E.ON. Daca in toate gospodariile romanilor s-ar stinge luminile timp de o ora, s-ar putea economisi conform estimarilor 1,4 milioane de KWh de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii de dioxid de carbon.

In 25 martie, la ora 20.30 a inceput ”Ora Pamantului”. Pentru protejarea climei, oamenii din intreaga lume au stins luminile timp de ora, pentru a zecea oara de la lansarea acestei initiative, si au deconectat aparatele electronice.

Ora Pamantului 2017 este un gest simbolic prin care fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze ce rol important avem in protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influenta in mod semnificativ prin schimbarea comportamentului nostru, folosind energia in mod eficient”, a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie Romania.

Un bec clasic de 100 KWh consuma anual 100 W, dar din aceasta cantitate doar 6% este transformata in lumina, restul de 94% se pierde, spun oficialii companiei.

Citește și
Viktor Orban si Vladimir Putin
Ungaria a primit unda verde de la UE pentru centrale nucleare facute de rusi. "Ne indatoram pe zeci de ani Kremlinului"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

”De aceea, este de preferat sa trecem de la aceasta varianta ineficienta la iluminatul inteligent cu LED-uri care consuma doar 20% din energia pe care o foloseste un bec clasic”, adauga acestia.

Incarcatoarele lasate in priza consuma energie chiar daca nu ne incarcam telefonul, la fel si aparatele electrocasnice lasate in stand by, potrivit datelor E.ON Energie Romania.

In plus, un sfert din consumul de curent din gospodarie este dat de functionarea frigiderului, iar 10% de masina de spalat, a adaugat Dan Morari.

Iluminatul exterior al palatelor Cotroceni, Parlamentului si CFR, intrerupt 60 de minute

Ora Pamantului a fost marcata, anul acesta, in Bucuresti, prin mai multe activitati, iar iluminatul exterior al palatelor Cotroceni, Parlamentului si CFR a fost intrerupt intre orele 20.30 si 21.30.

Anul acesta, la implinirea a 10 ani de la debutul miscarii Ora Pamantului, mesajul si indemnul initiatoarei campaniei,World Wide Fund for Nature (WWF), pentru comunitatea din Romania este "Daruieste naturii energia ta!”.

In sprijinul miscarii globale, Administratia Prezidentiala a intrerupt iluminatul interior si exterior al Palatului Cotroceni timp de 60 de minute. Prin acest demers, transmite institutia prezidentiala, isi doreste sa aduca in atentia publicului importanta constientizarii impactului negativ pe care consumul excesiv de resurse energetice il are asupra mediului inconjurator.

Si Palatul Parlamentului a marcat Ora Pamantului. Luminile exterioare au fost stinse sambata, in acelasi interval orar, pentru sustinerea evenimentului.

Camera Deputatilor a derulat, in parteneriat cu organizatia internationala WWF, inca din 2009, proiectul “Parlamentul Romaniei - o cladire verde”. Prin masurile implementate inca din 2007, Palatul Parlamentului economiseste aproximativ 4.200.000 Kw/an, ceea ce reprezinta o reducere a costurilor de 730.000 de euro in fiecare an.

Ministerul Transporturilor a stins atat luminile exterioare, cat si cele interioare ale Palatului CFR. In plus, au fost deconectate echipamentele electronice care nu impiedica desfasurarea activitatii si asigurarea securitatii.

Tarile care au stins primele lumina

Manifestatia globala fara precedent, la care participa peste 160 de tari din intreaga lumea, a inceput sambata in Australia. Pe celebrul complex cu arene de tenis unde are loc Australian Open s-a lasat intunericul. Intuneric a fost pentru o ora si in Hong Kong. La Singapore, mii de biciclisti au pedalat intr-un urias mars pe intuneric.

Pozele in care bezna s-a lasat peste cele mai cunoscute locuri din Asia sau Australia au devenit virale pe Facebook la scurt timp dupa postare.

Cetatenii romani sunt invitati de organizatori sa stinga lumina timp de 60 de minute. Iar de la ora 19.30, sute de biciclisti din Bucuresti au anuntat ca se vor aduna in parcul Izvor pentru un mars cu ocazia Orei Pamantului.

Tot acolo se va organiza si un concert, dar fara boxe si lumini. Artistii vor canta la chitara, doar la flacara lumanarilor sau facliilor.

Ora pamantului, care a ajuns la a zecea editie, vrea sa traga un semnal de alarma. Schimbarile climatice sunt din ce in ce mai grave.

Anul trecut, de pilda, am avut parte de nenumarate catastrofe naturale. Meteorologii au anuntat ca 2016 a fost cel mai calduros an de cand se fac masuratori. Incendiile de paduri si de vegetatie au fost mai dese ca de obicei. Au fost si multe inundatii sau alte fenomenele meteo extreme.

In acelasi timp, potrivit ecologistilor, rezervele naturale pe care in mod normal le terminam intr-un an, reusim sa le consumam total pana in luna august. Intr-un asemenea ritm vom ramane, de pilda, fara ton in oceane in 10 ani.

Si in timp ce resursele se consuma tot mai alert, populatia lumii creste in fiecare an cu o suta de milioane si se indreapta spre cifra de 8 miliarde de oameni.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Furnizorii de energie vor plati clientilor 100 de lei daca nu rezolva la timp cereri sau plangeri, de la 1 aprilie
Furnizorii de energie vor plati clientilor 100 de lei daca nu rezolva la timp cereri sau plangeri, de la 1 aprilie

De la 1 aprilie se schimba regulile pentru furnizorii de energie electrica.

Ungaria a primit unda verde de la UE pentru centrale nucleare facute de rusi.
Ungaria a primit unda verde de la UE pentru centrale nucleare facute de rusi. "Ne indatoram pe zeci de ani Kremlinului"

Acordul Orban-Putin a primit, dupa 3 ani, acceptul Uniunii Europene.

Niciun furnizor de apa, gaz sau curent nu are aplicatia de alerta in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade
Niciun furnizor de apa, gaz sau curent nu are aplicatia de alerta in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade

Niciun furnizor de apa, gaz sau energie electrica nu a solicitat Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) instalarea aplicatiei de alerta pentru reactie in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade.

Primaria Capitalei pregateste 19 firme proprii pentru energie, iluminat, spitale, spatii publicitate, parcari si taxi
Primaria Capitalei pregateste 19 firme proprii pentru energie, iluminat, spitale, spatii publicitate, parcari si taxi

Primaria Capitalei vrea sa infiinteze 19 firme proprii pentru energie, iluminat public, publicitate, paza, parcari, spitale si dispecerat de taxi.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.