Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Cea mai mare descoperire a NASA: primele doua planete de marimea Terrei

Kepler, planete

Misiunea Kepler, lansata de NASA, a identificat primele planete de marimea Terrei situate in afara sistemului nostru solar, care orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui.

Aceasta descoperire reprezentand o borna importanta in programul de cautare a unor planete asemanatoare Pamantului.

Cele doua planete - denumite Kepler-20e si Kepler-20f - sunt cele mai mici din afara sistemului nostru solar care orbiteaza in jurul unei stele ce seamana foarte mult cu Soarele, au anuntat, marti, reprezentantii NASA, citati de Reuters.

Insa cele doua planete sunt mult prea apropiate de steaua lor pentru a se afla in acea zona denumita "locuibila", care ar permite apei sa existe in stare lichida la suprafata acestor corpuri ceresti.

"Aceasta descoperire demonstreaza pentru prima data faptul ca planete de marimea Terrei exista si in jurul altor stele, iar noi am fost capabili sa le descoperim", a declarat Francois Fressin, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, Massachusetts (SUA).

Specialistii considera ca cele doua planete sunt de natura telurica. Kepler-20e este cu foarte putin mai mica decat Venus, iar raza ei reprezinta 87% din raza Pamantului. Kepler-20f este cu putin mai mare decat Terra, raza ei reprezentand 103% din raza Pamantului.

Ambele se afla intr-un sistem solar de cinci planete, denumit Kepler-20, aflat la o distanta de 1.000 de ani-lumina, in constelatia Lirei.

Kepler-20e efectueaza o rotatie completa in jurul stelei sale in 6,1 zile, iar Kepler-20f face o astfel de rotatie in 19,6 zile.

Kepler-20f, la 426 grade Celsius, seamana cu o zi obisnuita de pe Mercur.

Temperatura de la suprafata planetei Kepler-20e, de peste 760 de grade Celsius, ar topi sticla.

Telescopul spatial Kepler detecteaza planete indepartate prin masurarea fluctuatiei de stralucire a peste 150.000 de stele, in momentul in care acele planete trec prin fata astrilor lor.

 

Sursa: Mediafax, Data publicarii: 21 Decembrie 2011
Citeste mai multe despre: planete, NASA, kepler,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed