Tiriac: Simona Halep nu are plamani, are doua inimi

Simona Halep

Ion Tiriac a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca jucatoarea de tenis Simona Halep nu are inaltimea si forta surorilor Serena si Venus Williams, dar poate compensa cu viteza, inteligenta si suflet.

 

"Toata lumea poate sa ajunga numarul unu mondial, eu nu mai pot sa ajung numarul unu mondial la nimic, dar toata lumea poate si Simona Halep este o mare jucatoare mica. Daca o pui langa Williams aia mai tanara, aia are cam vreo 30 de kilograme mai mult si 20 de centimetri. Daca o pui langa Venus, aia are 25 sau nu stiu cati centimetri mai multi. Adica Simona nu are inaltimea aia si nu are nici forta aia. Dar Simona poate compensa forta cu viteza. Asta are. Si cu capul. Si cu inima, ca fata asta se pare ca nu are plamani, are doua inimi, una in dreapta, una in stanga. Se poate. Eu o cunosc foarte putin, nu pot sa-mi dau prea mult cu parerea. Simona Halep are calitatile, insa deocamdata Simona Halep trebuie lasata sa-si vada de treaba, e numai numarul 10, nu e numarul 2, 1, 3, si sa vada cum progreseaza incet, incet, sa ajunga acolo unde trebuie", a spus Tiriac, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", la ProTV.

Ion Tiriac a mai afirmat ca avand in vedere baza de selectie pentru gimnastica, Romania este cea mai performanta tara din lume, "numarul unu la Olimpiada". "In momentul in care o sa avem 5.000 de copiii, nu 500.000, nu 5 milioane si nu 3 milioane sau nu stiu cat are Nadia. In scoala ei, Nadia are vreo 3.000 - 4.000 in SUA. Si nu avem 200-300 de legitimati la gimnastica si atunci nu avem de unde sa selectionam. Cati avem in momentul de fata copii care se apuca de gimnastica? Cateva sute. Suntem cea mai performanta tara din lumea asta noi. Noi suntem numarul unu la Olimpiada. Si va demonstrez matematic. Daca eu aleg din sapte fete - atatea am - o echipa sa ma duc la olimpiada si mai iau si aur, ce vrei mai mult? Extraordinar! Dumneata vrei ca eu sa am echipa de handbal cand am 12 echipe, 14, 16, nu 600, nu nu stiu cate sute care erau pe vremea cand eram campioni mondiali la handbal in 11, in 7, noroc ca nu s-au facut si in 12, ca eram si in 12 probabil... Era alta motivatie. Motivatia era ca nu puteai sa iesi afara si nu puteai sa faci nimic daca nu erai un sportiv", a precizat fostul tenisman, raspunzand la intrebarea: "Cand putem visa ca vom redeveni numarul unu mondial in gimnastica?".

Omul de afaceri este de parere ca si in fotbal este necesara o baza mai mare de selectie. "In fotbal e aceeasi situatie. Si Generatia de Aur s-a nascut intr-un sistem social in care nu avea absolut nicio sansa sa se duca afara. Doriti dumneavoastra alt sistem? Eu am facut un club de tenis pe vremuri, acum 30 de ani, in Franta, langa Perpignan. Pe urma am plecat de acolo. Intre timp a venit un domn, se numeste Platini mi se pare, il cunoasteti, bun prieten de-al meu. In fiecare vara omul asta avea 12.000 de copii pe cele sapte terenuri care erau acolo si 20 de antrenori... Venea din cand in cand si dadea lectii de cum e mingea cu piciorul. Dar atatia copii avea in fiecare vara. La noi, Gica (n.r. - Popescu) are o scoala, Hagi are alta scoala. Noua ne trebuie din alea cateva sute si atunci iesi cu 10-15 Chirichesi, iar la tenis iti trebuie cate o scoala in fiecare judet. E cea mai modesta treaba pe care am spus-o in momentul asta. Cu caminul acolo, patru ore la scoala, patru ore pe teren, si atunci eu va garantez ca la talentul pe care il are romanul in 20 de ani - 25 de ani ai si unul care castiga un Grand Slam. Pana atunci e mai greu", a declarat Tiriac.

Citește și
ion tiriac
Tiriac, intrebat despre evolutia cursului leu-euro: "Nu stiu de ce este leul atat de tare"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Sportul romanesc sufera, pe langa baza de selectie redusa, de lipsa investitiilor in infrastructura, considera fostul jucator de tenis. "Treaba e matematica, si aici se poate calcula. N-am semanat nimica, nu avem de unde sa culegem. Eu sunt de acord ca Simona Halep a avut un parcurs foarte meritoriu, si scrimera, Branza mi se pare, la fel, insa in rest nu avem nimic. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Nu avem nimic. Iar acest lucru, nu avem nimica pentru ca nu am semanat in 24 de ani aproape nimic, infrastructura sportiva ni s-a terminat, avem acele sali care le-am facut, 240 sau cate Dumnezeu erau pe vremea lui 2000-2004, si cu alea s-a ramas, nu avem stadioane unde copiii sa vina inapoi de la tabla si parintii sa fie din nou educati ca mai bine au un copil sanatos, nu un handicapat. Pe vremea cand mi-am inceput cariera era infrastructura mai proasta, dar puteai sa faci sport gratis. Eu cand eram atatica si imi intra capul pe langa gratii, ca la Brasov noi aveam gratii ca stateam la parter, asteptam sa doarma maica-mea, Dumnezeu sa o ierte, ieseam afara si ma duceam si ma lasa sa ud patinoarul, ca nu era gheata artificiala, si ma lasa sa patinez gratis. Iar terenurile de tenis care erau la Brasov, alea trei si jumatate, nu erau mai multe, in 1967-68 opt insi din primii zece in Romania erau dintr-un kilometru patrat. Daca ai avea niste focare ca astea si ar fi vremea aceea. Nu mai avem pentru ca fiecare pe care l-am avut noi ori s-a facut un bloc pe ele, ori s-a facut o locunita, ori daca nu s-a luat cu 10 lei s-a vandut cu 20 de lei in ziua urmatoare si asa mai departe", a precizat Tiriac.

Trei ore de educatie fizica pe saptamana in scoli nu sunt suficiente, dar reprezinta totusi un pas inainte de la o ora facultativa, mai spune Tiriac. "Cum iei copilul si il aduci inapoi, nu alea trei ore, pentru ca fecioru-meu care s-a dus in SUA la liceu nu are 3 ore, are doua ore si jumatate pe zi antrenament la echipa de fotbal si sambata si duminica are 12 ore de sport pe care si le face singur. Dar e alta treaba. Nu mai luati America ca ma doare capul. Sunt trei patinoare olimpice in cinci kilometri patrati acolo la scoli elementare, la licee. Noi n-avem un patinoar in Bucuresti. La 4 milioane jumate. Dar venind inapoi, problema mare e cum iei copilul din nou, ca nici parintele nu are mai multa minte in ziua de astazi, sa-l iei de la tablita si sa-l iei de la academie, sa-l bagi intr-o sala, cat ar fi de mica sala, nu conteaza, sa alerge, sau unde sunt cele 5.000 de bazine in Romania, hai sa nu zic 5.000, sa zic 2.000, hai sa nu zic nici 2.000, sa zic 1.000, hai sa zic 500, ca copilul sa poata sa inoate.

Cele doua sporturi mari olimpice, atletism, si nu trag pe tenis, atletism si natatie, daca nu altceva. Uitati-va dumneavoastra, e un exemplu, am facut acel club de la Granitu, la marginea Bucurestiului, in loc de 300.000, 700.000 s-au dus acolo. Sa fie primit, e in regula. Teren UEFA de fotbal, gazon sintetic, alte trei miniterenuri de baschet, de volei... Beach volleyball, beach football, teren de baschet, nu stiu ce... Sunt 16 scoli imprejur. Si o scoala sportiva. Una nu vine sa-si faca lectiile gratis acolo. 500 de metri, 700 de metri, pas alergator 5 minute, 7 minute... De ce? N-au voie sa-i scoata din scoala pentru ca e lege ca n-au voie sa-i scoata din scoala. Bine. Trei ore de educatie fizica. Martea de la ora 10 pana la ora 13.00 nu mai e scoala, sunt numai astea trei ore, la un loc macar. Si le faci. Si mergeti acolo, aveti toate mingile, aveti toate terenurile, ceva ce noi nu am avut niciodata. Insa problema e ca in cele trei ore 60 la suta sunt scutiti, 20 la suta nu vor si 10 la suta nu au unde. Asta e problema. Ora aia de educatie fizica mie imi trebuie la bacalaureat. A fost un pariu pe care eu l-am pierdut, felicitarile mele, cu 3 ore in ziua de astazi, felicitarile lui domnul Ponta si opozitiei, sper ca au fost toti de acord cu aceste trei ore. Eu am pierdut-o, incepand cu presedintele tarii: «Domnule, va rog frumos». «Da, domnule Tiriac, ai dreptate, fir-ar mama lor al dracului» - are o vorba domnul presedinte, materia papadie, materia nu stiu ce... N-am reusit. Aici eram, dar nu in camera asta, acum 20 de ani, cu ministrul Invatamantului, care era facultativa ora, una, de educatie fizica. Zic: "Dumneavoastra ne ingropati tineretul". E foarte bine, dar trebuie adus din nou pe unde vrei: pe terenuri, pe campuri, pe ce vrei... Eu o sa incerc", a afirmat Ion Tiriac.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Tiriac: Anul viitor va fi mai bun decat 2013, dar criza nu s-a sfarsit
Tiriac: Anul viitor va fi mai bun decat 2013, dar criza nu s-a sfarsit

Omul de afaceri Ion Tiriac apreciaza ca anul viitor va fi mai bun decat 2013, dar nu vor fi inregistrate cresteri spectaculoase, in conditiile in care criza mondiala nu s-a incheiat deocamdata.

Tiriac, intrebat despre evolutia cursului leu-euro:
Tiriac, intrebat despre evolutia cursului leu-euro: "Nu stiu de ce este leul atat de tare"

Omul de afaceri Ion Tiriac spune ca intrebarea legata de evolutia cursului leu-euro in 2014 este una dificila, precizand ca nu intelege motivul pentru care moneda nationala este "atat de tare".

Tiriac vede potential in agricultura si energie:
Tiriac vede potential in agricultura si energie: "As cumpara pana la 10.000 hectare, dar nu gasesc"

Omul de afaceri Ion Tiriac apreciaza ca in Romania ar trebui sa fie prioritare investitiile in agricultura si energie si a declarat ca ar fi dispus sa cumpere pana la 10.000 de hectare de teren agricol, dar oferta este redusa.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.