Statistica face diferenta intre golurile lor. Cristiano Ronaldo vs Leo Messi e un duel transat de milioanele de euro

Messi vs Ronaldo

Rivalitatea din fotbal nu e doar despre goluri. Ci si despre valoarea lor in euro. Milioane de euro.

In ultimul El Clasico, Leo Messi si Barcelona au castigat cu 2-1 in fata lui Ronaldo & Co. Doua staruri imense, cele mai mari din fotbalul acestor ani. Cei doi se dueleaza pe teren, in inimile suporterilor, cat si pe piata de publicitate. The Economist a facut o analiza amanuntita - cat valoreaza golurile pe care le marcheaza fiecare dintre cei doi.

Initial, in 2009, Ronaldo ajungea la Real Madrid pentru cea mai mare suma platita pana in acel moment pentru un jucator- 94 de milioane de euro incasa Manchester United pentru a-l lasa sa plece pe jucatorul portughez. Apoi, Messi a castigat patru de ori la rand Balonul de Aur, intre 2009 si 2012.

"Up and down" este sintagma pe care cei de la The Economist o folosesc pentru a descrie cum se impleteste forma lui Messi raportata la cea a lui Ronaldo. Si invers. Tot la capitolul 'revenire', este si performanta lui Cristiano din ultimii doi ani, cand a cucerit la rand Balonul de Aur.

Citește și
Alex Pato - 3
L-a impresionat pe Berlusconi, apoi i-a "furat" inima fiicei sale. Magnatul l-a "ajutat" sa-si distruga cariera la 20 de ani
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

 

Numarul de goluri marcate de Cristiano l-a facut pe Ronaldo sa aiba cele mai mari sanse de a castiga Balonul de Aur, asta chiar daca Messi, spre exemplu, a marcat mai putin, insa a jucat finala Cupei Mondiale, cu Germania, in 2014. O analiza "EPA - Expected Point Added", care se bazeaza pe un sistem brevetat pentru baseball, contorizeaza cat de importante sunt golurile pe care le da fiecare dintre cele doua staruri.

De exemplu, cu un egal pe tabela in minutul 90, echipa gazda are 11% sanse sa castige, 82% sa remizeze si 7% sa piarda, potrivit studiilor mentionate. EP (expected points) pentru echipa gazda ajung sa fie 1,13. Daca ar conduce la inceputul prelungirilor, in min. 90, gazdele ar avea EP = 2,89, adica 95% sanse teoretice. La doua goluri diferenta, gazda are 99,7% sanse sa bata si 0,3% sa faca un meci egal.

Cand EP e mai mic, rezulta ca golurile marcate sunt mai valoroase. Cum Messi, statistic, a inscris mai multe goluri decat Ronaldo in momente-cheie ale meciurilor, rezulta ca golurile sale atarna mai greu in statistica, desi, in ultimele doua sezoane, au fost mai putine decat ale portughezului. Ronaldo, potrivit celor de la The Economist, inscrie si in momente decisive, insa mai ales cand echipa lui are deja un avantaj pe tabela, iar el profita de penalty-urile, loviturile libere sau gafele facute din disperarea echipei adverse.

"Ronaldo are 105 reusite in 2013 si 2014 pentru clubul si nationala pentru care joaca, in toate competitiile, cu un EP de 41,6, adica o medie de 0.40 pe gol marcat. Ca definitie a importantei in statistica, reusita lui Ronaldo din finala Champions League, golul de 4-1 in fata lui Atletico, din prelungiri, de la 11 metri, are doar 0,004 EP.

Messi a marcat 86 de goluri in acelasi interval, cu 40,3 EP, insa o medie de 0,47 pe gol. Adica o valoare mai mare. Diferenta de aproximativ 20% intre golurile marcate de Ronaldo si Messi l-a pus pe Leo, totusi, mai sus in statistica, dupa importanta reusitelor sale", scrie The Economist.

Dupa importanta unui meci, adica fara a se calcula toate disputele in care au inscris, numai cele importante, Messi si Ronaldo sunt si mai distantati. Leo are 59,5 EP in 2013 si 2014, cu o medie de 0,69 pe gol; fata de 50,4 pentru Cristiano si o medie de 0,48 pe gol. In concluzie: golurile marcate de argentinian sunt mai putine in ultimii doi ani, insa mai importante.

Cel mai important gol inscris de vreunul dintre cei doi, in opinia celor de la The Economist, este reusita lui Leo Messi, din meciul Argentinei cu Iranul, de la Cupa Mondiala 2014. Messi a marcat in min. 91, stabilind scorul final, 1-0, decisiv pentru calificarea sud-americanilor in optimile de finala. Apoi, cu el in teren, de multe ori fara sa straluceasca, Argentina a ajuns pana in finala CM.

Fotbalul ramane cel mai popular sport de pe planeta, iar eroii sai - cei mai importanti. Indiferent de simpatia pentru unul dintre ei, Messi si Ronaldo raman doi jucatori de legenda, care isi disputa suprematia in fiecare an. Fanii apreciaza golurile, indiferent cand sunt marcate, numai ca uneori, importanta unei reusite pe final, intr-un moment de sclipire a lui Ronaldo sau a lui Messi, face diferenta care umple stadioanele.

Ionut Curea
[email protected]

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
BALONUL DE AUR 2014. Cristiano Ronaldo a castigat trofeul pentru a treia oara in cariera. Pe ce loc a iesit Lionel Messi
BALONUL DE AUR 2014. Cristiano Ronaldo a castigat trofeul pentru a treia oara in cariera. Pe ce loc a iesit Lionel Messi

Internationalul portughez al echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo, a castigat, luni seara, pentru a doua oara consecutiv si a treia oara in cariera Balonul de Aur, trofeu ce a fost decernat in cadrul unei gale desfasurate la Zurich.

L-a impresionat pe Berlusconi, apoi i-a
L-a impresionat pe Berlusconi, apoi i-a "furat" inima fiicei sale. Magnatul l-a "ajutat" sa-si distruga cariera la 20 de ani

Milioane de suporteri se bazau pe sclipirile sale. O natiune intreaga spera ca el va umple un gol lasat de legendarul Ronaldo - 'grasul'. Azi a ramas doar o umbra, un jucator care 's-a retras' prea devreme.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.