Simona Halep, performanță istorică. „E prima dată când plâng pe teren”

Data publicarii: 07-10-2017 12:15

SURSA: Getty

Simona Halep a devenit numărul unul mondial din tenisul feminin, calificându-se în finala turneului de la Beijing.

"Este un moment foarte emoţionant, este pentru prima dată când plâng pe teren. Este extraordinar că am putut face asta. Este prea greu ca să vorbesc, dar le mulţumesc tuturor pentru susţinere, familiei, echipei, lui Darren - Darren, nu eşti aici, dar m-ai ajutat mult ca să fac asta - tuturor celor de acasă care mă urmăresc. Este ziua mea specială", a declarat Halep la festivitatea de pe arena centrală de la Beijing .

Reacția tatălui Simonei Halep, după ce fiica sa a devenit locul 1 mondial: 

Stere Halep, tatăl Simonei Halep, a declarat, sâmbătă, că a reuşit să discute puţin cu fiica sa, după ce a câştigat meciul cu Jelena Ostapenko, subliniind că aceasta i-a spus: "Tată, am reuşit să ajungem numărul 1".

"Am trecut greul, acum putem sta relaxaţi. Am ajuns acolo unde ne-am dorit de ani de zile. Am trăit intens această partidă, am avut de mai multe şansa, dar din eşecuri te consolidezi, iar rezultatele vin. Am vorbit puţin cu ea. <Tată, am reuşit să ajungem numărul 1>, asta mi-a spus. Apoi am izbucnit în lacrimi şi am zis să vorbim mai târziu, când ne potolim. Eu am izbucnit în lacrimi mai mult ca ea. Înfrâgerile sunt cele mai bune, pentru a parcurge un drum atât de lung. La ea nu a fost noroc, a fost multă muncă şi trudă. Ea trebuie să muncească mult pentru a realiza lucruri mari. Primul telefon l-am primit de la Gică Hagi. Ne-a urat să rămânem numărul 1 şi să câştige Grand Slam-uri", a declarat Halep la Digisport.

„Tată, am reuşit să ajungem numărul 1".

Simona Halep va urca începând de luni, pentru prima dată în carieră, pe locul 1 WTA, după ce a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-2, 6-4, pe letona Jelena Ostapenko, în semifinalele China Open. Halep devine prima româncă lider mondial în tenis, al doilea român, după Ilie Năstase, care a fost numărul 1 ATP 40 de săptămâni, între 23 august 1973 şi 2 iunie 1974, şi a 25-a jucătoare care urcă pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei, în istoria de 44 de ani a WTA.

Mesajul antrenorului său, Darren Cahill

"Vor fi obstacole, vor fi îndoieli, vor fi greşeli, dar cu mult muncă nu vor fi limite, #1", este un alt mesaj scris pe fotografie. 

SURSA: Getty

Fără a fi o ofensă pentru campionii mondiali şi olimpici ai României de după 1989, performanţa Simonei Halep de a urca pe primul loc în clasamentul jucătoarelor profesioniste de tenis este cea mai importantă după Revoluţie, chiar în absenţa, pentru moment, a unui titlu de Grand Slam din palmaresul ei.

Performanța Simonei Halep este cea mai importantă după Revoluţie


Un asemenea succes presupune un efort competiţional constant pe parcursul sezonului, din ianuarie până-n noiembrie, cu puţine pauze, an după an. Iar Simona Halep a pătruns în „aerul rarefiat” al Top 5 WTA la 17 martie 2014 şi s-a menţinut acolo. Doar nouă săptămâni a lipsit ea dintre primele cinci jucătoare ale lumii în aceşti trei ani şi şapte luni, nouă săptămâni din 186. Şi în aproximativ 50 de săptămâni a fost a doua din lume. Ascensiunea şi menţinerea, ca un tot unitar, sunt deziderate. Îndeplinirea lor nu este la îndemâna oricui.

WTA a fost fondată în 1973 şi s-a impus imediat ca o serie de evenimente globale, care reuneşte peste 2.500 de jucătoare, reprezentând aproape 100 de naţiuni, sportive ce concurează pentru premii de 140 de milioane de dolari anual, sub privirile a peste 400 de milioane de telespectatori. Sunt numere ameţitoare, care pot da o explicaţie pentru „ferocitatea” unor înfruntări, pentru „victoria cu orice preţ”, pentru rivalitatea care astăzi este mai agresivă ca oricând, uneori dincolo de fair-play.

Iar Simona Halep este liderul acestei asociaţii, cel puţin trei săptămâni. A 25-a ocupantă a locului I mondial, în mai mult de 44 de ani.

Se poate spune că Halep a „prins” acum o situaţie conjucturală, prin faptul că Serena Williams nu participă la competiţii. Conjunctura în tenis se poate măsura în eroarea de milimetri a hawk-eye-ului, în pasul greşit al adversarului când se apropie de minge, în voleul trimis în fileu din apropiere, în mingea care refuză să treacă „dincolo” şi aşa mai departe. Conjunctura face parte din sport şi trebuie să poţi profita de ea și câștigând  locul I prin luptă, pe teren.


SURSA: Getty

Stere Halep: La ea nu a fost noroc, a fost multă muncă şi trudă. Ea trebuie să muncească mult pentru a realiza lucruri mari.

Ce poate însemna pentru România Simona Halep, numărul 1 mondial?

Simona Halep nu este produsul unei şcoli româneşti de tenis, ci al unei familii încrezătoare în capacitatea de a deveni a fiicei lor. Este rezultatul unui talent excepţional şi bine călăuzit de cei care au înconjurat-o. Nu este produsul unei şcoli, aşa cum am putea-o vedea, „mot a mot”, cu săli de clasa luminoase – arene şi terenuri de tenis – cu dotări de ultimă oră – echipament şi tehnologie, pentru că, da, acum, tehnologia este componentă importantă a tenisului, cu profesori emeriţi – antrenori, fizioterapeuţi etc. Deşi probabil că acest ultim capitol este cel la care stăm cel mai bine.

Dar Simona Halep a devenit de mult un idol şi acesta este cel mai mare câştig posibil. Sportul trăieşte prin idoli, iar România, o ţară cu performanţe sportive sporadice în ultimii ani, este însetată de idoli.Mii de copii se îndreaptă acum către tenis, urmând exemplul Simonei Halep, iar asta va însemna cu siguranţă progresul României, cel puţin în acest sport.


SURSA: Getty
PAOK Salonic - Club Brugge, meci decisiv pentru Răzvan Lucescu, este LIVE pe VOYO. Liverpool încearcă minunea
PAOK Salonic - Club Brugge, meci decisiv pentru Răzvan Lucescu, este LIVE pe VOYO. Liverpool încearcă minunea

Meciurile din sferturile de finală ale Europa League și Conference League vor fi transmise, joi, 18 aprilie, în direct de Pro Arena și VOYO.

Cristiano Bergodi nu mai este antrenorul echipei Rapid. Cine va pregăti formația din Giulești
Cristiano Bergodi nu mai este antrenorul echipei Rapid. Cine va pregăti formația din Giulești

Rapid s-a despărţit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape ale Play-Off-ului.

Doliu în fotbalul din Germania. A murit Bernd Holzenbein, campion mondial în 1974
Doliu în fotbalul din Germania. A murit Bernd Holzenbein, campion mondial în 1974

Fostul fotbalist german Bernd Hölzenbein, campion mondial în 1974, a murit, marți, la vârsta de 78 de ani, a anunţat Eintracht Frankfurt, clubul la care acesta a jucat timp de 14 ani.