Patru sportivi romani au fost depistati dopati in ultimele zile. Claudia Stef: "Am luat meldonium. Nu ma consider vinovata"

Claudia Stef

Patru sportivi romani au fost depistati dopati in ultimele zile. Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a declarat, vineri, pentru ca este socata.

Kaiacistul Ionut Mitrea de la CS Dinamo a fost depistat pozitiv cu meldonium, a declarat, vineri, pentru News.ro, ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, relateaza News.ro. Mitrea, in varsta de 26 de ani, este al treilea sportiv depistat pozitiv cu meldonium, anuntat vineri, dupa atletii Mihai Donisan si Claudia Stef, ambii calificati la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Atletii Mihai Donisan si Claudia Stef, ambii calificati la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, au fost depistati pozitiv cu meldonium, a declarat, vineri, presedintele ANAD, Graziela Vajiala.  ”Ambii atleti sunt calificati la Jocurile Olimpice, este o veste foarte suparatoare. Au fost testati in afara competitiei, iar confirmarea a venit de la laboratorul din Austria, rezultatele fiind incarcate in sistemul de management al rezultatelor de la WADA. Ieri am trimis informarea la Federatia Romana de Atletism”, a declarat Graziela Vajiala, pentru News.ro.

Claudia Stef  a reactionat pe contul personal de pe o retea de socializare. “Desi nu am fost informata in mod oficial , voi face singura declaratie despre acest lucru pe pagina mea de Facebook ,asumandu-mi in intregime responsabilitatea faptelor si cuvintelor!
DA , am luat meldonium ( Mildronat ) !
DA , ma puteti considera DOPATA ,sau orice apelativ se doreste ,daca poti condamna un sportiv ca a folosit o substanta PERFECT LEGALA , intr-o perioada in care ea nu era interzisa ,dar care se dovedeste in fiecare zi (vezi cele 288 cazuri pozitive ,pana azi ....),ca durata ei de viata in organism este mai mare decat putea oricine banui ( dupa ultimele cercetari ...cateva luni , probabil ca vom afla in curand ).
NU ma consider o trisoare ,Nu ma consider vinovata !
Perioada in care l-am folosit a fost pana in decembrie ,moment in care am citit lista interzisa pe 2016 si l-am regasit pe lista substantelor interzise.
De ce l-am folosit ??!!!
Este un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala ,este un medicament pe al carui prospect scrie ca este recomandat sportivilor in perioada de efort fizic sustinut si oboseala , este un medicament care nu trateaza o afectiune ci previne o afectiune .
Daca va imaginati ca un sportiv merge cu apa ,atunci va inselati !!!
Un sportiv , asa cum sunt si eu , cauta sa-si sustina efortul cu cele mai bune produse , acelea sa fie PERFECT LEGALE ,asa cum a fost si acest produs pana in ianuarie 2016 , in perioada in care eu l-am folosit.
Imi cer scuze celor care au crezut in mine , ii asigur ca nu am avut intentia de a "fura'' si imi mentin speranta ca lucrurile se vor lamuri !!!"

Va multumesc pentru intelegere ,sau Nu !
Alta declaratie nu voi mai da ,decat dupa ce WADA ,va da oficial informatii clare despre acest produs ,care a provocat dezastru in toate sporturile !!!”

Citește și
meldonium
"Doua milioane de persoane il folosesc regulat." Ce spune inventatorul meldoniumului, medicamentul folosit de Sharapova
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Presedintele ANAD a mai spus ca vor mai exista testari ale sportivilor calificati la JO de la Rio. ”Nu vreau sa avem probleme, nu am mai avut de la Atena, asa ca vor continua testarile. in iunie si iulie vor fi ultimele, asta e clar, nu vor pleca sportivii romani la Rio netestati”, a afirmat Vajiala.

Mihai Donisan obtinuse calificarea la JO, la saritura in inaltime (2,29 metri) si Claudia Stef la 20 km mars (timp de 1:34.31 ore). Donisan si Stef se alatura altor doua sportive din Romania, care au fost depistate pozitiv cu meldonium, atleta Mirela Lavric si biatlonista Eva Tofalvi.

Un alt caz de dopaj, dar cu un hormon de crestere, a fost confirmat, tot vineri, de ANAD, in cazul canoistului Liviu Dumitrescu.  La jumatatea lunii aprilie, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) anunta ca de la inceputul anului au fost inregistrate 172 de cazuri de dopaj cu meldonium. Cel mai cunoscut sportiv depistat pozitiv cu meldonium a fost jucatoarea rusa de tenis Maria sarapova.

Agentia Mondiala Antidoping a adaugat de la 1 ianuarie substanta activa din medicamentul mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali si metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteza, deoarece creste vascularizarea muschiului cardiac si imbunatateste performantele sportive. Produsul a devenit interzis de WADA dupa ce a fost inscris in programul de supraveghere in 2015, “pentru a detecta posibilele tendinte de abuz”.

MTS: Elisabeta Lipa - Sunt socata, e isterie de meldonium in sportul romanesc

Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ca este socata de vestea celor patru sportivi romani depistati dopati in ultimele zile, precizand ca "este isterie de meldonium in sportul romanesc".

"Este incredibil ce se intampla, sunt socata. Nici nu pot sa cred ca e posibil asa ceva cu cateva luni inainte de Jocurile Olimpice. Toti patru sunt sportivi cu experienta, care au participat la concursuri internationale, stiu la ce riscuri se supun cand iau ce iau. Este isterie de meldonium in sportul romanesc", a spus Lipa pentru AGERPRES.

Ministrul nu intelege cum un sportiv se poate gandi sa ia un medicament in loc sa munceasca la antrenamente. "Cand ii auzeam ca nu au pus gura pe nimic, ca n-au luat nimic... si acum... Ramai mut, ce sa mai crezi, ca nu stii nici ce sa mai crezi. Cum sa iei medicamentul ala, nu te gandesti la munca ta de patru ani? Adica ai muncit atat pentru Olimpiada si iei meldonium... In plus, vreau sa imi spuna si ei ce sportiv a iesit campion olimpic dupa ce a luat meldonium sau altceva. E vreunul? Nu. Parca vreun medicament poate sa inlocuiasca munca la antrenamente. Am fost si eu sportiva si nici macar nu mi-a trecut prin cap sa fac asa ceva", a afirmat ministrul.

Elisabeta Lipa a adaugat ca COSR trebuie sa ia atitudine in situatia de fata. "Anul olimpic este sub patronajul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Astept de la COSR sa ia atitudine, pentru ca nu e normal ce se intampla. Eu, ca minister, ce sa fac? Mi-am facut treaba, am finantat ce era de finantat, le-am dat bugete... pana la urma vorbim de cercurile olimpice. Nu e problema strict a sportivilor, e problema noastra, a tuturor celor implicati in sport. Mie acum, dupa ce s-a intamplat, nici nu mai imi vine sa ma gandesc la Rio. Si Doamne-fereste, sa nu se mai intample, ca tot aud lucruri", a mai afirmat Lipa.

Ministrul a mentionat ca va avea o discutie cu Victor Mihalachi, partenerul lui Liviu Dumitrescu, depistat dopat, pentru a-l convinge sa participe in barca de canoe dublu alaturi de alt sportiv la regata preolimpica de la Duisburg, programata in perioada 21-22 mai. "Merg sa vorbesc cu Mihalachi, pentru ca nu mai vrea sa concureze la calificari. Spune ca nu se poate obisnui cu alt coleg dupa ce Dumitrescu a fost depistat dopat. Dar stai putin, cum sa nu vrei sa participi? Nu e chiar asa, statul roman a cheltuit niste bani cu tine in pregatire, nu poti sa spui ca nu mergi la calificari", a precizat Elisabeta Lipa.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Atleta romanca Mirela Lavric a fost depistata pozitiv cu Meldonium, medicamentul care a
Atleta romanca Mirela Lavric a fost depistata pozitiv cu Meldonium, medicamentul care a "suspendat-o" pe Maria Sarapova

Atleta romanca Mirela Lavric a fost depistata pozitiv cu Meldonium, in timpul Campionatului Mondial de sala de la Portland, din luna martie, acelasi medicament care a pus "pauza" carierei jucatoarei de tenis Maria Sarapova.

"Doua milioane de persoane il folosesc regulat." Ce spune inventatorul meldoniumului, medicamentul folosit de Sharapova

Omul de stiinta leton Ivan Kalvinsh, inventatorul meldoniumului, sustine ca "doua milioane de persoane utilizeaza in mod regulat" acest medicament cardiovascular, relateaza EFE.

Al saptelea sportiv rus depistat pozitiv cu Meldonium, in ultimele zile. A fost suspendat provizoriu
Al saptelea sportiv rus depistat pozitiv cu Meldonium, in ultimele zile. A fost suspendat provizoriu

Biatlonistul rus Eduard Latipov, campion european in proba de urmarire, completeaza lista sportivilor depistati dopati cu Meldonium.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.