Zonele naturale pun Romania pe primele locuri in Europa. Motivul pentru care strainii se inghesuie sa ne cumpere legumele

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 07:51
Categorie: Social

Agricultura traditionala aseaza Romania pe primele locuri in Europa, cu cele mai intinse terenuri agricole si zone cu "inalta valoare naturala".

Cu alte cuvinte - avem inca multe locuri unde pamantul nu este tratat cu ingrasaminte chimice, iar legumele cresc natural. Strainii si-au dat seama de aceasta bogatie si vor sa ii ajute pe fermierii nostri sa protejeze aceste zone. Transilvania si Maramuresul au intrat deja intr-un astfel de program, iar pentru turisti reprezinta o atractie.

Natalie este din Boston si se declara fascinata de zona Maramuresului. De cateva zile, de cand a ajuns la noi in tara, face o multime de fotografii si este mereu curioasa sa descopere case traditionale, dar si bucate cu gust!

Natalie: "Parca am calatorit in timp. Mancarea e si ea grozava, organica. Totul in Statele Unite este modificat genetic. Aici, mancarea creste langa tine."

Astfel de zone trebuie pretuite si protejate, spun reprezentantii unei fundatii care vrea sa ii invete pe romani cum pot face asta. Un studiu arata ca 30% din suprafata agricola a Romaniei reprezinta locuri cu inalta valoare naturala.

Localnic: "E o zona nepoluata. Toata flora si fauna e naturala. Nu sunt fabrici in zona. Pamantul este foarte productiv."

Localnica: "Nu dam la animale cum se da. Manca ce da Dumnezeu pe dealuri."

Dar, desi fermierii au legume, fructe, lactate si carne de calitate, bio, nu pot valorifica produsele asa cum ar trebui! Unii au clienti fideli, dar putini.

Producator: "Produsele acestea ajung la Targu Jiu pentru familia Sima. Tinem 2-3 porci pentru ei, in gospodaria noastra. Vin al 12-lea. Sunt tare incantati ca le facem toate traditional ca la noi in Maramures."

Petru Andreica, Asociatia "Apa Vie" Valeni: "E greu, pentru ca nu sunt constituiti intr-o forma juridica. Intentionam sa deschidem si noi o cooperativa."

Si statul roman ii sprijina pe prodcatori.

Achim Irimescu, ministrul agriculturii: "Pe tot ce tine de mediu am acordat aproape doua miliarde in programul anterior si 2,66 miliarde in actualul program euro."

Carlo Petrini, presedintele international al Slow Food: "Ceea ce trebuie sa faca agricultorii romani si ceea ce trebuie sa faca cetatenii romani este sa consume produsele locale."

Zonele cu "inalta valoare naturala" sunt in Transilvania, Maramures, dealurile sub-carpatice si sud-vestul tarii, unde agricultura de tip traditional este principala activitate a localnicilor.
 

Protest violent fata de Francois Hollande. Criza profunda din agricultura franceza i-a adus la capatul rabdarii pe fermieri

Protest violent fata de Francois Hollande. Criza profunda din agricultura franceza i-a adus la capatul rabdarii pe fermieri

Copil

În România, 1 copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți

Bucată de autostradă, distrusă de un deal, în urma unei alunecări de teren

Surpriză pentru o tânără din Iași care a mers la spital să nască. ”Credeam ca sunt numai 2”

Probleme fără sfârșit după furtună: inundați, fără curent și cu o asigurare degeaba

Angajații Filarmonicii Banatul, care au vândut ecstasy, au fost condamnați la închisoare

Situație bizară în Gorj, unde profesorii de sport primesc spor la salariu pentru lucrul pe calculator

alerta SMS rachiti

Un sat din Botoşani şi un orăşel din Galaţi au deja sistem de alertare prin SMS

Și-a bătut soția pentru că a uitat cratița cu mici pe aragaz și a adormit

A fost identificat șoferul care a făcut slalom printre pietoni în Timișoara. Amenda primită

”Micuţa Picasso” își expune lucrările în România: ”Mă bucur că am reușit să vin”

Criză de țigle în județul Bihor. Oamenii își acoperă casele cu folie

Sistemul de alertă propus de specialiști, pentru a-i avertiza pe români în cazul unui dezastru