Zonele naturale pun Romania pe primele locuri in Europa. Motivul pentru care strainii se inghesuie sa ne cumpere legumele

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 07:51
Categorie: Social

Agricultura traditionala aseaza Romania pe primele locuri in Europa, cu cele mai intinse terenuri agricole si zone cu "inalta valoare naturala".

Cu alte cuvinte - avem inca multe locuri unde pamantul nu este tratat cu ingrasaminte chimice, iar legumele cresc natural. Strainii si-au dat seama de aceasta bogatie si vor sa ii ajute pe fermierii nostri sa protejeze aceste zone. Transilvania si Maramuresul au intrat deja intr-un astfel de program, iar pentru turisti reprezinta o atractie.

Natalie este din Boston si se declara fascinata de zona Maramuresului. De cateva zile, de cand a ajuns la noi in tara, face o multime de fotografii si este mereu curioasa sa descopere case traditionale, dar si bucate cu gust!

Natalie: "Parca am calatorit in timp. Mancarea e si ea grozava, organica. Totul in Statele Unite este modificat genetic. Aici, mancarea creste langa tine."

Ministrul Agriculturii merge la Bruxelles sa ceara ajutor impotriva rusilor. Vaca si porcul, primele victime ale lui Putin

Astfel de zone trebuie pretuite si protejate, spun reprezentantii unei fundatii care vrea sa ii invete pe romani cum pot face asta. Un studiu arata ca 30% din suprafata agricola a Romaniei reprezinta locuri cu inalta valoare naturala.

Localnic: "E o zona nepoluata. Toata flora si fauna e naturala. Nu sunt fabrici in zona. Pamantul este foarte productiv."

Localnica: "Nu dam la animale cum se da. Manca ce da Dumnezeu pe dealuri."

Dar, desi fermierii au legume, fructe, lactate si carne de calitate, bio, nu pot valorifica produsele asa cum ar trebui! Unii au clienti fideli, dar putini.

Producator: "Produsele acestea ajung la Targu Jiu pentru familia Sima. Tinem 2-3 porci pentru ei, in gospodaria noastra. Vin al 12-lea. Sunt tare incantati ca le facem toate traditional ca la noi in Maramures."

Petru Andreica, Asociatia "Apa Vie" Valeni: "E greu, pentru ca nu sunt constituiti intr-o forma juridica. Intentionam sa deschidem si noi o cooperativa."

Si statul roman ii sprijina pe prodcatori.

Achim Irimescu, ministrul agriculturii: "Pe tot ce tine de mediu am acordat aproape doua miliarde in programul anterior si 2,66 miliarde in actualul program euro."

Carlo Petrini, presedintele international al Slow Food: "Ceea ce trebuie sa faca agricultorii romani si ceea ce trebuie sa faca cetatenii romani este sa consume produsele locale."

Zonele cu "inalta valoare naturala" sunt in Transilvania, Maramures, dealurile sub-carpatice si sud-vestul tarii, unde agricultura de tip traditional este principala activitate a localnicilor.
 

Protest violent fata de Francois Hollande. Criza profunda din agricultura franceza i-a adus la capatul rabdarii pe fermieri

Protest violent fata de Francois Hollande. Criza profunda din agricultura franceza i-a adus la capatul rabdarii pe fermieri

comisar prostituata

Tinere de 20 de ani sechestrate şi obligate să se prostitueze într-un apartament, în Deva

Primul târg de fashion din România. Salarii de 2.000 de euro oferite

Vameșii din Portul Constanța au confiscat mii de jucării contrafăcute și periculoase

Un bărbat din Harghita a reclamat la OPC că s-a îmbătat cu apă plată cumpărată din supermarket

”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise

Statul cere sume imense pentru ca bolnavii în fază terminală să poată zâmbi în ultimele lor zile

metoda accidentul

Femeie păgubită cu 5.000 de lei prin metoda ”accidentul”, deși auzise de înșelătorie

Patru copii din județul Iași au nevoie de ajutor pentru a se muta în noua lor casă

„Cămara cu bunătăți” aduce alimente familiilor nevoiașe: „Nu am mâncat niciodată o banană”

Doi timișoreni au fost bătuți de polițiști, după ce au fost confundați cu un suspect

Casele le-au fost înghițite de pământ, iar autoritățile i-au abandonat în containere metalice

Zeci de oameni evacuați din locuințe în Pitești, din cauza unei macarale