"Wine-baruri", localurile din Bucuresti care educa gusturile. "Vinul este cea mai nobila si cea mai sanatoasa bautura"
Locurile de socializare din Bucuresti seamana tot mai mult cu cele din marile capitale europene.
La fel ca in Viena sau Paris, au aparut si la noi localuri care promoveaza bauturile de calitate si educa gusturile. Este exemplul wine barurilor, dupa care tot mai multi bucuresteni se dau in vant. Expertii pun aceasta schimbare pe seama aparitiei unui nou tip de consum, acela in cantitati mici, dar de calitate superioara.
Sticle de vin care mai de care mai speciale, povesti captivante si antreuri pe masura. Asa se descrie o seara intr-un bar specializat in vinuri, din Bucuresti.
Client: "Mie imi place foarte mult vinul, asta e raspunsul si aici ma simt ca intr-un mic colt de Italie. Am ales trei feluri de vin."
Client: "Cea mai nobila bautura si cea mai sanatoasa. Am ales un wine bar pentru ca la un wine bar niciodata nu dai gres, gasesti vinuri de calitate, atmosfera buna."
Odata ce trec pragul unui astfel de bar specializat in vinuri, clientii primesc mai mult decat un pahar de vin de calitate, intr-o atmosfera destinsa. Personalul ii invata cum sa il aleaga, cum sa il deguste, cu ce sa-l combine si, cel mai important, le dezvaluie mici secrete care fac difenetnta de savoare.
Expert in vinuri: "Efectiv ii invitam sa deguste pentru ca asta e secretul. Intotdeauna vinul este o fiinta vie si trebuie sa o cunosti direct, sa interactionezi unu la unu cu ea."
Fermecati de gusturile noi pe care le descopera, clientii devin de la seara la seara mici experti in sortimentele licorii lui Bachus.
Clienta: "Am ales un rose demidulce, prefer vinurile dulci. Cum l-am ales? Un domn, expert, mi l-a recomandat data trecuta."
Clienta: "Altceva decat bauturile normale, mie imi place foarte mult vinul si e foarte fain sa vezi ca ai o paleta larga de unde alege."
Este un nou tip de consum, spun specialistii din domeniu.
Ruxandra Chendi, expert vinuri: "Treaba asta are legatura cu interesul crescut pentru o calitate superioara a vietii si atunci se face transferul de la a consuma mult, spre a consuma mai putin, dar de calitate superioasa. Si vinul este unul dintre produsele care se incadreaza aici."
Razvan Marin, reprezentant wine bar: "Ca varsta. ii gasim intre 30 si 40, 50 de ani. Venituri medii, corporatisti, oameni care vor sa descopere lucruri noi si deobicei sunt pasionati."
Un pahar de vin intr-un astfel de loc porneste de la 10 lei si poate ajunge la 30 de lei.