Ads by INTERNET PROTV

Vindem toate fructele de padure in strainatate. Noi mancam din Olanda

Embed:

Exportam mii de tone de zmeura, mure si afine, iar pentru noi cumparam fructe de padure aduse din Chile, Turcia sau Olanda, la preturi uriase. Cultivatorii romani nu sunt pregatiti sa distribuie si in tara o marfa asa de pretentioasa.

Strainii, in schimb, au investit in utilaje care sa pastreze fructele proaspete si sa le mentina savoarea, in timp ce sunt transportate sau depozitate.

In Bistrita, Ioan Vranau are o plantatie de zmeura pe 6.000 de metri patrati. Recolta ajunge exclusiv la export, pentru ca nu are bani si nici aparate ca sa o pastreze. Austriecii si germanii iau zmeura si au grija de tot.

Anul trecut, Romania a avut o productie record de fructe de padure. Peste 6.000 de tone au fost trimise in Germania, Italia, Austria, Ungaria si chiar Japonia.

Paradoxal, noi importam aceleasi fructe din Chile, Turcia sau Olanda, care ajung in magazine la preturi piperate. Un cultivator roman de zmeura, de pilda, care da toata productia peste granita, castiga 3.000 de euro pentru o tona de fructe proaspete, adica aproximativ 3 euro pe kilogram. Aceeiasi bani, 13 -14 lei, ii dam pe o casoleta de 100 de grame de fructe de padure aduse din strainatate.

Tehnologia de a pastra proaspete fructele de padure costa prea mult pentru producatorii romani. Dupa ce sunt culese manual, fructele ar trebui introduse in recipiente speciale, care le mentin proaspete la o temperatura constanta de 4-5 grade. Apoi sunt ambalate si transportate in timp record spre magazine.

Totusi, avem si producatori putini care se ambitioneaza sa vanda in tara. Toata vara alearga spre cofetarii sau piete cu lazile incarcate. Pentru ca nu au zeci de mii de euro sa investeasca in masini de transport speciale, un sfert din marfa li se strica pe drum.


 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 3 Aprilie 2011
Citeste mai multe despre: agricultura, comert, fructe de padure,
Ultimele stiri
 
 
 
© 2016 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed