Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Imaginea saraciei in Valea Jiului. 500 de oameni, doar 60 de posturi de miner si o proba cu lopata

Muncitori din Valea Jiului

Valea Jiului, unde erau cele mai mari salarii pe vremea comunistilor, se zbate in saracie. Minele s-au inchis, iar oamenii si-au pierdut slujbele si traiesc de pe o zi pe alta.

Nu este de mirare ca s-au inscris 500 pentru 60 de posturi de miner la Lupeni. Candidatii au pus mana pe lopeti si, ca-ntr-o proba sportiva, au aruncat tone de pietris, in speranta ca-i vor convinge pe angajatori ca ei sunt cei mai buni.

valea jiului - muncitor

Am putea crede ca este vorba de campionatul national de aruncat viteza, judecand dupa arbitrul in salopeta, cu cronometru. Dar aparentele insala. Pentru ca este vorba de o selectie pentru muncitori necalificati in subteran, unde sunt aproape 10 pe un loc.

"Eu am un copil acasa de crescut. Este foarte greu, foarte greu, mai ales pentru noi tineretul.", spune Gheorghe Cizmaru, somer.

Cei care au dat proba sunt urmariti de sutele de candidati care-si asteapta randul la lopata. Din 500 inscrisi, doar 60 vor fi alesi.

Fiecare concurent a fost nevoit sa mute 400 de kilograme de pietris peste scanduri din lemn puse la o inaltime de peste un metru si jumatate. Cei care au reusit sa scape primii de balast au fost angajati.

Cand a aflat ca dupa 15 ani se fac iar angajari la mina, un tanar a venit la concurs din Portugalia, unde lucra in constructii.

"Am venit din Portugalia si imi caut un loc de munca. Aici se poate iesi la pensie. Loc de munca stabil, bine platit. Pentru Valea Jiului e unic.", spune acesta.

"Din pacate, ne aminteste de concursul de la medicina din anii anteriori. Zece pe un loc sunt si acum, asta denota disperarea tinerilor de a gasi un loc de munca stabil. Media angajatilor din sectorul minier e de 43 de ani.", spune Florin Sandu, director Exploatarea Miniera Lupeni.

La inceput, noii angajati vor lua 1.700 de lei pe luna in mana, insa dupa cativa ani salariul poate creste pana la 2.400 de lei.

Slujbele sunt binevenite in Valea Jiului. Din cauza saraciei, multe firme si magazine s-au inchis, iar oamenii nu au unde sa lucreze. De multe ori, isi dau lucrurile din casa, la schimb, pentru o conserva sau o bucata de paine.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 7 Iunie 2013
Citeste mai multe despre: valea jiului, lupeni,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed