Ultima zi de belsug culinar inainte de Postul Pastelui a adus sute de oameni la targul produselor traditionale din Alba Iulia

Ultimul update: Miercuri 16 Martie 2016 06:59
Data publicarii: Duminica 13 Martie 2016 18:57
Categorie: Social

Duminica, cu o zi inainte de postul Pastelui, la un targ de bunatati din Alba Iulia, nimeni nu si-a pus pofta-n cui. Aroma bucatelor traditionale a invaluit vechea cetate si zeci de producatori din toata tara i-au ademenit pe pofticiosi.

Oamenii au pregatit tocanita de berbecut la ceaun, balmos sau mezeluri facute dupa retete de altadata, innobilate cu fum.

Pentru ca de luni incepe Postul Pastelui, cel mai aspru si mai lung de peste an, gurmanzii nu au stat pe ganduri si s-au infruptat din bucate. Ce-i drept, era prea greu sa rezisti. Aceasta doamna ii ademeneste pe trecatori langa ceaunul unde a pregatit tocanita de miel: "Secretul este sa o fierbem la foc de lemne, in ceaun, sa punem multe legume, ardei, ceapa."
Reporter: "Cat timp trebuie sa stea la fiert?"
Femeie: "Trebuie sa stea cel putin doua-trei ore sa fiarba la foc domol."

Foarte apreciat a fost balmosul pregatit ca la stana, cu branza din belsug si cascaval traditional.

Mesean: "Foarte bun, gust de branza cu mamaliga si cu smantana."
Reporter: "Si acum sapte saptamani post?"
Mesean: "Nu prea cred, he, he, chiar sapte sapamani, nu."

Panica intr-un targ de legume si fructe din Dambovita. Un microbuz plin cu marfa a luat foc

Barbat: "E foarte bun, e compozitie buna si e foarte bun cu iartul."

Curiosii nu s-au putut abtine si au gustat si din preparatele din carne facute dupa retete stravechi. Carnati, toba, leber, sunca, muschi afumat si altele.

Femeie: "Pentru gustul meu e un pic afumat, dar e foarte gustos."

Barbat: "Foarte bun, carnati de casa, originali."

Dumitru Firizan, producator: "Sunt toate preparate traditionale, de casa, fara coloranti chimici. Sare, fum si condimente, atat. Nu contine colesterol. Grasimea porcului de mangalita se poate pastra si la congelator pana la Paste."

Cei care au vrut sa manance ceva mai usor au cautat pastravii de munte, adusi din crescatorii. Altii au fost ademeniti de mirosul painii coapte pe vatra cu coaja tare si crocanta si al cozonacului traditional.

Femeie: "Asta-i painea de cand am fost noi copii."
Reporter: "Si cozonacul?"
Femeie: "La fel. Acuma am gustat de toate si mai furam noi, asa, cate un pic, ca chiar sa nu bagam noi in gura si de celelalte, nu se poate."

Calin Maties, producator: "Se prinde postul si astazi e ultima zi in care ne putem infrupta. Toata gama de produse tarditionala atestate."

La targ, carnatii s-a vandut cu preturi intre 30 si 50 de lei kilogramul, painea cu 10 lei, pastravul de munte cu 22 lei, iar tuica de prune cu 50 de lei litrul.

 

Bijutierii turci, saraciti de racirea relatiilor cu Rusia. Nimeni nu le cumpara piramidele din aur de 150 de kilograme

Bijutierii turci, saraciti de racirea relatiilor cu Rusia. Nimeni nu le cumpara piramidele din aur de 150 de kilograme

Loto

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 10 decembrie 2017

Bazarul de Crăciun: expații au scos la vânzare produse tradiționale în scopuri caritabile

Carpete din lână, goblenuri și opinci. Program național de promovare a tradițiilor românești

Planul unor profesori voluntari de a le preda, creativ, geografie și istorie, elevilor

O cruce de argint veche de 350 de ani a fost furată dintr-o biserică monument istoric

5 bombe de aviaţie din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite pe un șantier

Săcele

Turmă de mistreți surprinsă de camere într-un cartier din Săcele

Tânărul împușcat de un polițist la Sângeorz-Băi era certat cu legea de la 16 ani

Tichetul unic RATB - Metrorex, introdus de astăzi. Preţul unic pentru 60 de minute este 5 lei

Planta pe care tot mai mulți români o vor în casă de Crăciun. Ce simbolizează ”Steaua Crăciunului”

Temperaturi de primăvară în București, cu 2 săptămâni înainte de Crăciun

Bugetul participativ. Cluj este primul oraș cu proiecte de investiții alese de comunitate