Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Telemeaua de Ibanesti, al treilea produs romanesc recunoscut in Europa. Salamul de Sibiu ajunge in China, SUA si Canada

telemea de Ibanesti

In timp ce italienii au avertizat intreaga Europa ca branzeturile romanesti pot avea probleme, telemeaua de Ibanesti a devenit al treilea produs recunoscut oficial la nivel european.

Pe de alta parte, salamul de Sibiu, va putea fi cumparat in scurt timp chiar si in China, Statele Unite ale Americii si Canada. Si nu ne oprim aici. Ministrul Agiculturii a anuntat ca urmatorul produs protejat va fi pestele novac afumat produs in Tara Barsei.

Uniunea Europeana protejeaza peste 1.400 de produse traditionale. Trei dintre ele sunt ale Romaniei. Ultimul inregistrat, telemeaua de Ibanesti, urmeaza sa fie exportat.

Nicu Bumb, producator de telemea de Ibanesti: "Speram sa putem exporta in toata Comunitatea Europeana. Deocamdata vindem in toate supermaketurile din Romania."

Telemeaua va putea fi produsa in trei sate din judetul Mures: Ibanesti, Hodac si Gurghiu. Deocamdata, producatorii nu s-au gandit cat vor exporta si cu ce pret va fi vanduta telemeaua noastra peste hotare.

Cei din Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu se gandesc deja la o recunoastere mondiala. In plus, fabricile care produc salam de Sibiu si nu fac parte din asociatie vor fi nevoite sa isi retraga produsele de pe piata.

Carmen Gavrilescu, presedinte Asociatia producatorilor de salam de Sibiu: "Vrem sa exportam in zona in care sunt comunitati romanesti in care se cunoaste calitatea salamului de Sibiu, gandurile noastre sunt de a face promovare si de a utiliza fonduri europene. Spania, Italia, Anglia si vrem si spre China SUA si Canada."

Ministrul Agriculturii a anuntat ca anul acesta si alte produse ar putea fi protejate.

Achim Irimescu: "Pe lista la Comisia Europeana e novacul afumat, pe care speram sa il trecem si pe lista de asteptare. Avem o lista de alte produse pe care speram sa putem sa le protejam."

In cel mult doua saptamani, 12 atasati agricoli vor promova cele trei produse traditionale romanesti in Spania, Germania, dar si in alte state din afara Uniunii Europene.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 20 Martie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed