Tai porcul de Craciun acasa sau cumperi carnatii si carnea de la magazin?

Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 09:02
Data publicarii: Duminica 13 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Social

Chit ca nu se simte inca aerul de sarbatori, romanii asezati, invatati din tata-n fiu sa prepare toba, isi ascut in aceste zile cutitele, fara sa mai astepte Ignatul.
 


Se taie deja porci in toata tara, iar gospodinele care vor sa-si stie camara in ordine fac caltabosi, sangerete si carnati. Cum este insa mai bine: sa il luam pe Ghita-n viu si sa ne chinuim cu el acasa ori sa il cumparam pe bucatele de la magazin?

La romani, taiatul porcului incepe cand nu s-a crapat bine de ziua. Gospodarul isi cheama doi- trei vecini in ajutor, pentru ca nu e lucru usor sa tii un animal de 200 de kilograme. Cat despre asomarea pe care ne-au tot sugerat-o europenii, ca sa nu-l mai chinuim pe Ghita, puteti sa uitati.

Ca sa mearga treaba bine si sa fie barbatul- barbat, merge si-un paharel de tuica, mai ales ca afara nu-i tocmai cald.

Depasim traditia si aflam ca in Bihor, carnea de porc " in viu" se vinde cu 7, 50 de lei kilogramul, in timp ce la macelarie e si cu 5 lei mai lei mai scumpa.

Si la Sibiu pregatirile pentru masa de Craciun au inceput inca de acum doua saptamani. O spun macelarii, extrem de solicitati.

Zilnic, sute de oameni merg in recunoastere la alimentara. Multi isi umplu deja sacosele cu ceafa, pulpa sau cotlet. "In viu", porcul poate sa coste si 10 lei pe kilogram.

In Timis, putini mai au vreme si bani sa prepare carnati si caltabosi, asa ca se feresc sa ia un animal intreg.

Iau mai putin de la supermarket, insa dau dublu, adica 15 lei.

Daca vi se pare o idee buna, mergeti la Constanta. Acolo porcul pe picioarele lui costa 8 sau 10 lei kilogramul, in functie de cat este de grasut. La carcasa, in schimb, e 7 lei, fara TVA.

Tendinte culinare si vestimentare de Craciun! Un tort sau o rochie noua?

Tendinte culinare si vestimentare de Craciun! Un tort sau o rochie noua?

Legume exotice

Legumele exotice profitabile pentru producătorii români

Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ghidul care îi va ajuta pe părinţii divorţaţi. "Copilul crede că el e cauza"

Primarii cer ajutoare pentru calamitate de la Guvern ca să refacă plaje sau saloane de nunţi

O cățelușă și-a așteptat stăpânul ore întregi la ușa unui spital din Iași. VIDEO

Nava şcoală ”Mircea” s-a întors acasă după 4 luni de antrenamente pe mare

Pomana Regelui Cioabă

Două femei lăsate fără bijuterii prin metoda "Pomana Regelui Cioabă". Scenariul înșelăciunii

Exercițiu în Bacău. Jaf cu luare de ostatici la o casă de schimb valutar

Concert simfonic la un vechi conac boieresc, lângă Craiova. Banii vor fi folosiți pentru restaurare

În România, 1 copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți

Bucată de autostradă, distrusă de un deal, în urma unei alunecări de teren

Surpriză pentru o tânără din Iași care a mers la spital să nască. ”Credeam ca sunt numai 2”