Sfintii 40 de Mucenici, traditii si obiceiuri. Azi se deschid mormintele si portile Raiului. De ce se beau 40 de pahare

Ultimul update: Sambata 12 Martie 2016 07:19
Data publicarii: Miercuri 09 Martie 2016 08:53
Categorie: Social
40 de mucenici

La 9 martie, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe cei 40 de Sfinti Mucenici, jertfiti pentru credinta lor in cetatea Sevastiei (Armenia).

In calendarul popular, aceasta zi este cunoscuta ca Ziua de macinici, fiind socotita inceputul Anului Agrar, sarbatorit la hotarul dintre iarna si vara, dintre zilele friguroase ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor.

In ziua de Macinici s-au suprapus doua sarbatori populare care marcheaza innoirea sezoniera a timpului: ultima zi a Babei Dochia cand, conform traditiei, aceasta moare si se preface in stana de piatra, si prima zi a Mosilor.

Obiceiurile acestei sarbatori populare se inscriu intr-un scenariu ritual specific Anului Nou: prepararea alimentelor rituale (Sfinti, Sfintisori, Bradosi, Macinici); betia rituala atestata de traditia populara, care sustine ca e bine sa bei in aceasta zi 40 sau 44 de pahare de vin; deschiderea mormintelor si portilor Raiului pentru revenirea sufletelor printre cei vii; aprinderea focurilor de Macinici prin curti si gradini, in fata caselor si in camp; purificarea oamenilor si vitelor prin stropirea cu apa sfintita; asteptarea spiritelor mortilor cu scaune si mese intinse la focurile de Macinici; observatii si promisiuni meteorologice; retezatul stupilor (scoaterea mierii de albine); taierea primelor corzi de vita-de-vie.

Macinici se numesc si spiritele mosilor si stramosilor, 9 martie fiind si o zi a mortilor, cand li se imparteau nu numai macinici, ci si fasole sleita, nuci, poame, alune. In satele bucovinene, se faceau praznice, ocazie cu care se imparteau cate un colacel, lumina aprinsa si un pahar cu bautura.

Traditii de 29 februarie. Ce se spune despre persoanele care se casatoresc sau isi schimba serviciul

Jertfele si sacrificiile umane savarsite in vremurile preistorice in ziua Anului Nou sunt amintite astazi de formele antropomorfe ale aluatului fiert sau copt in ziua de Macinici si mancat sacramental. Obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare de vin in ziua de 9 martie este o reminiscenta a sarbatorilor bahice ale antichitatii.

Oamenii credeau ca vinul baut la Macinici se transforma de-a lungul anului in sange si in putere de munca. Daca cineva din satele in care se practica obiceiul nu putea bea atatea pahare pline cu vin, trebuia sa guste sau cel putin sa fie stropit cu vin.

Numarul paharelor de vin baute ar corespunde cu numarul Sfintilor Mucenici din Sevastia, care poarta diferite nume zonale: Mosi, Sfinti, Sfintisori, Mucenici s.a.

In ziua de 9 martie se faceau numeroase pronosticuri meteorologice ale noului an. Daca pamantul este inghetat in aceasta zi, se zice ca toamna nu vor fi brume si oamenii pot semana porumbul cat de tarziu; iar daca nu ingheata, toamna va pica bruma devreme si din cauza aceasta oamenii trebuie primavara sa semene repede.

De asemenea, se crede ca asa cum va fi timpul in ziua de Macinici, tot asa va fi intreaga primavara.

Credinta ca inceputul simbolic al activitatilor economice la Anul Nou aduce spor si belsug era foarte puternica, iar in ziua de 9 martie era scos plugul in tarina si se tragea prima brazda. Iesirea cu plugul in mosie avea valoare simbolica, intrucat din acel moment incepea anul agrar.

40 de mucenici Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Cum am ajuns sa avem ziua de 29 februarie. 12.500 de romani isi sarbatoresc ziua de nastere in aceasta zi

Cum am ajuns sa avem ziua de 29 februarie. 12.500 de romani isi sarbatoresc ziua de nastere in aceasta zi

Bani, lei, RON

O tânără cu scleroză multiplă a rămas fără pensie, după ce a publicat un volum de poezii

Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine

Grădiniţă-fantomă, într-un sat din Mureş. "E frumos, păcat că nu funcţionează"

Jumătate dintre studenţii români abandonează înainte de absolvire. "Când nu ai ce mânca, nu îţi pasă de diplomă"

Salariul cerut de un măcelar român cu șomaj de 600 EUR în Germania: ”Mai bine stau degeaba, decât să muncesc degeaba”

Cum arată în interior cel mai modern vagon al CFR-ului, cu internet și scaune ergonomice. FOTO

urs

Incident straniu în Dâmbovița. Urs filmat în zona de câmpie, departe de pădure

Cristian Mungiu, decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional de către ambasadoarea Franţei la Bucureşti

Visuri la Cheie. Casă construită de la zero în numai trei săptămâni. GALERIE FOTO

Afacerile cu crizanteme, profitabile în această perioada din an. Investiţiile sunt pe măsură veniturilor

Sute de oameni ies în stradă sâmbătă, pentru a cere statului să legalizeze parteneriatul civil

O senatoare din România a povestit cum a fost hărțuită sexual: Singură în autobuz cu 5 controlori