Un strain e interesat sa cumpere "Cumintenia Pamantului". Statul roman mai are timp pana pe 5 octombrie sa faca rost de bani

×
Codul embed a fost copiat

"Nu lasam nimic sub 20 de milioane de euro", anunta proprietarii capodoperei lui Brancusi "Cumintenia pamantului". Ministerul Culturii incearca sa cumpere sculptura la un pret mai mic si are timp sa se decida pana pe 5 octombrie.

Daca nu, un strain este interesat de opera evaluata acum cativa ani la 30 de milioane de euro. 20 de milioane de euro - aceasta este suma pe care Guvernul Romaniei trebuie sa o dea ca sa cumpere "Cumintenia Pamantului", creata de Constantin Brancusi in 1907. Actualii proprietari sunt mostenitorii lui Gheorghe Romascu, cel care a cumparat lucrarea in 1910, cu 1500 de lei, chiar de la sculptor.

"Am avut o casa mare pe Banu Manta, de 12 camere, si era in biroul tatalui meu. Am copilarit cu ea in casa si am stat pana in '55, cand a luat-o statul sa faca o prezentare a ei si dusa a fost", a povestit Paula Ionescu, proprietara sculpturii.

Nu a fost doar dusa, ci si mutilata. Cat timp a stat in posesia statului, picioarele sculpturii au fost sparte, apoi i s-a adaugat un soclu. Toate acestea sunt mentionate in evaluarea lucrarii facuta de Henry Mavrodin. Acest expert a fost ales, in 2007, de statul roman ca sa stabileasca valoarea operei pe care statul urma sa o restituie mostenitorilor familiei Romascu.

"Daca ar fi existat azi in forma conceputa de autor, fara a se fi intervenit asupra sa si fara existenta copiei in ghips, valoarea acesteia ar fi urcat pana la 30 de milioane de euro", se arata in evaluare.

Citește și
Cumintenia Pamantului brancusi
Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Brancusi, a fost pusa in vanzare. Ministerul Culturii NU are bani sa o cumpere
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Unica si cea mai scumpa lucrare existenta in prezent in Romania, intr-o colectie privata. Tocmai de aceea mostenitorii nu vor sa lase din pret.

"Oamenii astia chiar nu se gandesc? Dupa ce ca au tinut-o 50 de ani si au si stricat-o, tot ei vor s-o lasam? Chiar asa jecmaneala, fara mila? Nu cred ca se poate si este normal", a spus Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori.

"Tinand cont si de criza financiara si de foarte multe alte aspecte, se poate ajunge la o concluzie "win win" pentru toata lumea", a spus Kelemen Hunor.

Reporter: Dorinta dumneavoastra care ar fi? Sa o cumpere statul roman?

Paula Ionescu: Da, sa o cumpere statul roman, dar am mai fost la minister cu nepoata mea si statul roman nu era interesat sa cumpere lucrarea.

Intre timp, se pare ca un cumparator strain e dispus sa cumpere sculptura, chiar si cu conditia de a o pastra in Romania.

"Cumintenia Pamantului" este considerata una dintre cele mai importante opere ale secolului 20. Doar 5 astfel de cioplituri, in piatra, semnate de Brancusi, mai exista in colectii private in lume.

"Este tot misterul feminin inchis in el. Brancusi nu s-a gandit la frumusetea femeii, la chipul femeii, ci el a exprimat ideea aceasta a cuminteniei, a introvertirii, a pioseniei", a spus Doina Lemny, specialist al Atelierului Brancusi din Paris.

De 2 ani incoace, Cumintenia Pamantului poate fi vizitata in sala tezaurului a Muzeului Cotroceni, alaturi de tablouri semnate de Luchian sau Grigorescu. Din pacate, desi in aceste zile toata lumea a vorbit despre capodopera lui Brancusi si a spus ca trebuie pastrata in Romania, realitatea este ca lumea nu se inghesuie sa o vada.

Joi, de exemplu, pana la ora 14, doar 68 de romani au intrat in acest muzeu.
 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Statul Roman ar putea cumpara
Statul Roman ar putea cumpara "Cumintenia Pamantului" de Brancusi. De unde ar putea fi obtinute cele 20 de milioane de euro

"Cumintenia Pamantului", pretioasa sculptura a lui Brancusi, ar putea fi cumparata de statul roman. Miercuri, Guvernul a mandatat Ministerul Culturii sa inceapa negocierile cu proprietarul operei de arta.

Sculptura
Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Brancusi, a fost pusa in vanzare. Ministerul Culturii NU are bani sa o cumpere

Kelemen Hunor a declarat ca Ministerul Culturii nu are in buget 20 de milioane de euro pentru a cumpara sculptura "Cumintenia Pamantului" de Brancusi.

O versiune a sculpturii
O versiune a sculpturii "Sarutul" de Brancusi a fost vanduta la o licitatie in New York cu peste 8,5 milioane de dolari

O versiune a sculpturii "Sarutul" (Le Baiser), de Constantin Brancusi, a fost vanduta pentru 8.565.000 de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's marti, la New York, informeaza christies.com.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.