Scolile unde de anul acesta NU se mai distribuie cornul si laptele. Ce ar putea primi in schimb elevii, la valoarea de 7 lei

elevi care consuma corn si lapte

Guvernul vrea sa introduca un program-pilot in 22 de scoli din Romania incepand chiar din aceasta toamna. 

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind aprobarea Programului national de acordarea unui supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pentru elevii din invatamanul primar si gimnazial de stat a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei. Potrivit propunerii, incepand din anul scolar 2016 – 2017 se acorda, cu titlu gratuit, elevilor din invatamantul primar si gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi in perioada desfasurii activitatii didactice, scrie News.ro.

Valoarea limita a pachetului alimentar sau a mesei calde este de sapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Suma cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora. Suma alocata va fi actualizata periodic, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si tarifelor, se arata in proiectul de act normativ.

Documentul mai prevede ca, la cererea motivata a parintilor, elevii care, din considerente de natura medicala, culturala ori religioasa, nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa calda, vor primi produse alimentare adecvate, in limita unei valori zilnice de sapte lei. Scolile raspund de respectarea normelor igienice de depozitare a acestor alimente.

Din cele 22 de scoli unde va fi aplicat programul pilot, 15 sunt din mediul rural si sapte din urban. Cele din mediul rural sunt din judete Dambovita, Calarasi, Constanta, Arad, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Teleorman, Brasov, Prahova, Caras-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Cluj si Tulcea, iar cele din urban sunt din Iasi, Constanta, Cluj, Harghita, Timisoara si Slobozia, precum si din Sectorul 5 al Capitalei.

Citește și
Corn si lapte
"Cornul si laptele" au imbolnavit 17 elevi, in judetul Buzau. "Mama, suntem la dispensar"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Proiectul pilot va fi derulat un an scolar, iar la finalul acestei perioade va fi facuta o analiza in urma careia Guvernul va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel national.
Pentru unitatile incluse in programul pilot nu se mai aplica normele ce vizeaza programele de alimentatie cum sunt “Laptele si cornul” sau “Fructe in scoala”. Nerespectarea prevederilor acestei OUG atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala, dupa caz, se precizeaza in proiectul Ministerului Educatiei.

Produsele alimentare distribuite elevilor trebuie sa fie preparate in conformitate cu cerintele prevazute in Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare si vor purta marca de identificare prevazuta in Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala. De asemenea, produsele distribuite trebuie sa respecte cerintele prevazute de HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare sau a mesei calde va fi organizata de fiecare unitate administrativ-teritoriala. Pentru obtinerea unor preturi cat mai competitive, autoritatile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achizitie pentru intregul pachet sau distinct, pentru produsele ce intra in componenta pachetului alimentar sau a mesei calde, faza finala a procedurii de atribuire fiind organizata in mod obligatoriu prin licitatie electronica, se mai arata in proiect.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Programul
Programul "Cornul si laptele" ar putea fi desfiintat ca urmare a toxiinfectiilor. Solutia propusa de Ministerul Educatiei

Elevii ar putea ramane fara corn si lapte, dupa ce in ultima perioada produsele i-au trimis pe multi dintre ei la spital.

"Cornul si laptele" au imbolnavit 17 elevi, in judetul Buzau. "Mama, suntem la dispensar"

Problemele iscate de programul guvernamental "Cornul si laptele" parca nu se mai termina. De aceasta data, 17 de elevi din judetul Buzau au ajuns astazi la spital in stare destul de grava.

Licitatiile aranjate au stricat cornul si laptele. Cum au ajuns copiii Romaniei sa primeasca mere din soiul
Licitatiile aranjate au stricat cornul si laptele. Cum au ajuns copiii Romaniei sa primeasca mere din soiul "INVIZIBIL"

GUSTARE FARA GUST, partea a II-a. „Cornul si laptele”: o idee buna, dar prost pusa in practica. Altii – chiar si vecinii de la sud de Dunare - au reusit insa sa o aplice cu succes

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Victorie în instanță pentru USR, PMP și Forța Dreptei. ÎCCJ a validat înființarea Alianței Dreapta Unită
Victorie în instanță pentru USR, PMP și Forța Dreptei. ÎCCJ a validat înființarea Alianței Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, înființarea Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), admițând contestația față de decizia Biroului Electoral Central.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.