Scolile in care elevii descopera lumea prin jocuri si nu primesc note. Regulile din sistemul alternativ de invatamant

Ultimul update: Duminica 21 Septembrie 2014 07:19
Data publicarii: Joi 18 Septembrie 2014 18:42
Categorie: Social

Satui de regulile invechite din sistemul educational romanesc, de dascalii plictisiti si de programa stufoasa care se schimba intr-una, multi parinti romani isi indreapta copiii catre sisteme alternative.

3.500 de prescolari si elevi invata la Waldorf, Step by Step sau Montessori. Ei sunt incurajati sa descopere singuri lumea prin jocuri atractive si materiale didactice. Sunt si situatii in care lucreaza fara manuale si nu primesc note.

In scoala Step by Step, orice lectie se desfasoara pe grupe. Elevii stabilesc cand si ce vor sa invete. Pot alege intre matematica, limba romana, stiinte sau geografie. Ruxandra si-a dorit sa scrie. In aceeasi sala, colegii ei invata matematica sau citire.

Cristina Boca
, invatatoare: "Lucram pe un program de la ora 8:00 la ora 16:00, cu doua invatatoare in fiecare clasa si cu o predare invatare in grupuri mici.''

1.057 de pusti sunt inclusi acum in scolile si gradinitele "Step by Step" private si de stat.

Un baietel canta la pian, un altul decupeaza, colegul sau studiaza istoria, iar o fetita invata sa analizeze propozitii. Ei studiaza in sistemul Montessori. Aici elevii fac ce au chef, cand au chef.

Asezat pe parchet, Tudor descopera evolutia vietii. Nu are carti, ci planse si figurine. Intr-un alt colt, cineva descifreaza tainele gramaticii prin joc.

In clasa Montessori nu exista tabla si nici manuale. Toate activitatile se desfasoara cu mult material didactic, iar acesta este mereu la indemana copiilor. Nimeni nu are nicio problema daca un curs se desfasoara, de exemplu, pe podea.

Ana Maria Brezniceanu, invatatoare: "Se merge pe respectul pentru acesta libertate: 'am incredere in tine ca poti sa faci.'''

Copiii nu primesc note. In prezent in Romania sistemul Montessori include doar unitati private.

Cel mai raspandit ramane insa Waldorf, cu 2.325 de copii inscrisi. Toti lucreaza aproape zilnic cu materiale din natura, invata topologie, arta teatrala si agricultura.

Alexandrina Pop, profesor Scoala Gimnaziala Waldorf, Cluj-Napoca: "Avem grija sa venim si cu partea sufleteasca, neaparat tot ceea ce fac copiii sa fie cu sens, sa fie frumos, sa fie adevarat."

Sistemul Waldorf include atat unitati de invatamant particulare cat si de stat.
 

Criza manualelor din invatamant, rezolvata in stil romanesc. Decizia luata in cazul elevilor de clasa intai si a doua

Criza manualelor din invatamant, rezolvata in stil romanesc. Decizia luata in cazul elevilor de clasa intai si a doua

pasapoarte

Sute de oameni din Galaţi, de două zile la sediul Serviciului de paşapoarte

Orașul în care oamenii nu mai dorm de frica mistreților

Români chemați în judecată de statul german. Cum au fost filmați în trafic

băi nămol

Tratamente balneare după ureche, în lacuri neautorizare: ”La hotel cer bani să stai în saramură”

Lipsa forței de muncă, ”acoperită” cu 150.000 de pensionari angajați. În ce domenii lucrează

O fetită de 1 an și patru luni are nevoie urgentă de ajutor