Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Scolile in care elevii descopera lumea prin jocuri si nu primesc note. Regulile din sistemul alternativ de invatamant

Embed:

Satui de regulile invechite din sistemul educational romanesc, de dascalii plictisiti si de programa stufoasa care se schimba intr-una, multi parinti romani isi indreapta copiii catre sisteme alternative.

3.500 de prescolari si elevi invata la Waldorf, Step by Step sau Montessori. Ei sunt incurajati sa descopere singuri lumea prin jocuri atractive si materiale didactice. Sunt si situatii in care lucreaza fara manuale si nu primesc note.

In scoala Step by Step, orice lectie se desfasoara pe grupe. Elevii stabilesc cand si ce vor sa invete. Pot alege intre matematica, limba romana, stiinte sau geografie. Ruxandra si-a dorit sa scrie. In aceeasi sala, colegii ei invata matematica sau citire.

Cristina Boca
, invatatoare: "Lucram pe un program de la ora 8:00 la ora 16:00, cu doua invatatoare in fiecare clasa si cu o predare invatare in grupuri mici.''

1.057 de pusti sunt inclusi acum in scolile si gradinitele "Step by Step" private si de stat.

Un baietel canta la pian, un altul decupeaza, colegul sau studiaza istoria, iar o fetita invata sa analizeze propozitii. Ei studiaza in sistemul Montessori. Aici elevii fac ce au chef, cand au chef.

Asezat pe parchet, Tudor descopera evolutia vietii. Nu are carti, ci planse si figurine. Intr-un alt colt, cineva descifreaza tainele gramaticii prin joc.

In clasa Montessori nu exista tabla si nici manuale. Toate activitatile se desfasoara cu mult material didactic, iar acesta este mereu la indemana copiilor. Nimeni nu are nicio problema daca un curs se desfasoara, de exemplu, pe podea.

Ana Maria Brezniceanu, invatatoare: "Se merge pe respectul pentru acesta libertate: 'am incredere in tine ca poti sa faci.'''

Copiii nu primesc note. In prezent in Romania sistemul Montessori include doar unitati private.

Cel mai raspandit ramane insa Waldorf, cu 2.325 de copii inscrisi. Toti lucreaza aproape zilnic cu materiale din natura, invata topologie, arta teatrala si agricultura.

Alexandrina Pop, profesor Scoala Gimnaziala Waldorf, Cluj-Napoca: "Avem grija sa venim si cu partea sufleteasca, neaparat tot ceea ce fac copiii sa fie cu sens, sa fie frumos, sa fie adevarat."

Sistemul Waldorf include atat unitati de invatamant particulare cat si de stat.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 18 Septembrie 2014
Citeste mai multe despre: sisteme alternative, invatamant alternativ,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed