Schema de "urmarire" a bolnavilor psihic din Romania. Sunt 40.000 de pacienti si doar 20 de centre

×
Codul embed a fost copiat

Daca bolnavii psihic isi iau tratamentul totul este in regula. Intr-o lume ideala nimeni nu ar baga in seama acel "daca" de la inceputul propozitiei.

Realitatea ne-a dat insa si ne da lectii dure. Si atunci, ce facem cu toti acei pacienti liberi pe strazi care pot oricand sa reprezinte un pericol. Chiar la inceputul saptamanii un astfel de individ a vrut sa arunce in aer 45 de persoane. Altii provoaca incendii sau isi bat rudele. Stim de ei, dar nu avem ce sa le facem raspund sec autoritatile in loc sa schimbe legile.

Sotii Busa sunt disperati. Fiul lor schizofrenic ii terorizeaza de ani de zile. In urma cu o luna le-a dat foc la casa. Astazi, oamenii zugraveau. Desi incearca sa duca o viata normala, nu au nicio sansa. Baiatul lor nu se afla sub supraveghere.

"A fugit din spital si a venit sa-mi dea mie cu ciocanul in cap sa-i dau bani. Nu ne descurcam, nu ne mai intelegem, acasa nu putem sa-l tinem, de multe ori a dat foc", spune mama barbatului.

Disperati sunt si parintii unui tanar de 28 de ani, tot schizofrenic, disparut de acasa de doua saptamani. Cu lacrimi in ochi, tatal ii roaga pe toti cei care l-au vazut pe Alexandru sa anunte autoritatile. Este constient de faptul ca, fara tratament, tanarul reprezinta un pericol atat pentru el cat si pentru cei din jur.

Citește și
bolnavi
Erorile legii sanatatii mintale care au permis ca atentatul cu bomba din Iasi sa se produca
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Conform procedurii, pacientii in criza sunt dusi la cel mai apropiat spital de boli psihice. In principiu sunt tratati cateva saptamani, iar dupa ce se linistesc se reintorc in societate.

"Sigur ca pentru a se mentine starea de ameliorare si remisiune a bolii, este necesar sa urmeze tratament si dupa externare, pacientul trebuie sa tina un contact permanent cu un medic din ambulator", spune profesor doctor Dan Prelipceanu.

Pe de alta parte, dintr-un necesar de 140 centre la nivel national, functioneaza doar 20, si acestea cu putin personal. Ca sa nu mai spunem ca nimeni nu-i poate obliga in vreun fel pe pacienti sa treaca pe acolo si sa urmeze tratamentul.

"Daca aceasta schema de urmarire nu se respecta, solutiile raman la voia intamplarii, pentru ca nu are cine sa-i preia", spune profesor doctor Dan Prelipceanu.

Conform legii, pot fi inchisi pentru o perioada mai lunga de timp doar cei care comit fapte de natura penala si pentru care exista un ordin judecatoresc. Sotii Busa, asteapta de mai bine de 8 luni aceasta hartie. In tot acest timp, baiatul a fost neoprit.

Unii specialisti considera insa ca stigmatizarea si inchiderea definitiva in ospicii a tuturor bolnavilor nu numai ca ar genera costuri uriase, dar ar si contravine drepturilor omului.

"Familiile daca pot sa reziste la comportamentul lor si sa incerce sa fie calmi si sa-i inteleaga. Vorbind frumos cu el si ridicandu-i stima de sine", spune un asistent social.

In Romania sunt la ora actuala aproximativ 40 de mii de persoane cunoscute cu afectiuni psihice.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"Am detonat bomba din greseala." Marturia tanarului din Iasi in fata psihiatrilor dupa internare

"Am detonat bomba din greseala!" Iata ce le-a spus astazi psihiatrilor tanarul din Iasi care a fost la un pas sa omoare zeci de oameni nevinovati, intr-un amfiteatru al Universitatii, din oras.

Erorile legii sanatatii mintale care au permis ca atentatul cu bomba din Iasi sa se produca
Erorile legii sanatatii mintale care au permis ca atentatul cu bomba din Iasi sa se produca

Mama suspectului de la Iasi face declaratii uluitoare. "Nu si-a luat niciodata medicamentele, iar eu nu am putut, sa il oblig!"

Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Iasi, dus la Spitalul de Psihiatrie
Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Iasi, dus la Spitalul de Psihiatrie "Socola"

Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs a Facultatii de Electronica din Iasi a fost adus din arestul Politiei iesene, la Spitalul de Psihiatrie "Socola", din municipiu, urmand a fi supus unei expertize psihiatrice.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.