Scandal cu subiecte gresite la admiterea pentru Univ. Carol Davila. Rector: Rezolvam sesizarile

universitatea carol davila

Zeci de candidati respinsi la admiterea la Facultatea de Medicina de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Capitala contesta subiectele de la examen.

Update 18:30

Rector UMF "Carol Davila": Rezolvam sesizarile, nu putem suplimenta locurile peste capacitate

Sesizarile candidatilor respinsi la admiterea in Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Capitala vor fi rezolvare cu corectitudine, dar locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maxima de scolarizare a institutiei, a anuntat vineri rectorul institutiei Ionel Sinescu.

Zeci de candidati respinsi la admiterea la Facultatea de Medicina de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala au contestat subiectele de la examen motivand ca unele dintre ele nu erau din programa, iar altele au fost formulate sau punctate gresit.
Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, s-a intalnit, vineri, cu conducerea universitatii pentru a discuta despre situatia creata.

Citește și
grafica medici Europa
Statul stie sa-i educe, dar nu sa-i si pastreze in tara. Cat pierdem la fiecare "export" de medici
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Am vrut sa verific procedura, sa verific ca universitatea si-a respectat procedurile din metodologia care a fost anuntata acum sase luni. Am constatat ca aceastea au fost respectate. Cu toate acestea va fi analizat fiecare caz in parte", a spus Costoiu, precizand ca singura greseala descoperita consta in schimbarea a doua litere intr-o grila, motiv pentru care toti candidatii au primit doua puncte in contul acesteia.

Intrebat daca ar putea fi suplimentat numarul de locuri la Facultatea de Medicina, ministrul Costoiu a spus ca deizia de suplimentare tine de capacitatea universitatii.

"Nu exista un numar nelimitat de locuri la admitere. Deizia de suplimentare tine de capacitatea universitatii. UMF «Carol Davila» are 432 de locuri la Medicina, oricum mai multe decat in anii trecuti. Numarul candidatilor a fost de 2.500, nu se pune problema sa suplimentam cu 2.000 de locuri. Parintii trebuie sa aiba rabdare sa se faca verificarile. Toate procedurile au fost anuntate din timp", a mai spus Costoiu.

La randul lui rectorul UMF Ionel Sinescu a spus ca raspunsul la sesizari va fi cel corect. "Raspunsul va fi unul singur: cel corect. Totul se verifica din nou. Pana acum nu au fost descoperite greseli, decat aceea despre care se stie deja: in locul literei 'u' a aparut litera 'i' dar candidatii au primit punctajul la aceasta cerinta", a declarat Sinescu.

El a mai spus ca intelege nemultumirile celor respinsi si a precizat ca punctajele sunt corecte.Intrebat cum poate rezolva probleme sesizate de parinti potrivit carora unii profesori interpreteaza intr-un anumit fel un raspuns, iar altii in alt fel, Sinescu a spus ca exista o singura comisie de examen. "Exista o singura comisie, alte pareri nu exista, respectam pracedura. Rezolvam cu corectitudine toate contestatiile", a mai spus Sinescu.

El a precizat totodata ca numarul de locuri la admitere este limitat, iar acesta reflecta capacitatea institutiei de invatamant superior. "Locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maxima a institutiei, pentru ca nu avem locuri in laboratoare si nici norme didactice, in plus nu putem primi peste cifra de scolarizare intrucat ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, n.r.) verifica respectarea prevederilor legale", a declarat Sinescu.

Unele dintre subiecte nu erau din programa, iar altele au fost formulate gresit.

Mai multi candidati respinsi la admitere au fortat, vineri, intrarea in sala in care comisia intocmea documentele referitoare la admitere, reclamand ca mai multe grile au fost scanate gresit sau ca au existat erori in continutul acestora.

Examenul de admitere la facultatile UMF "Carol Davilla" a fost sustinut miercuri, iar candidatii si-au putut afla in aceeasi zi rezultatele, intrucat grila a fost verificata in prezenta acestora. Ulterior, fiecare candidat a putut contesta rezultatul obtinut la testul grila. Vineri, au fost afisate rezultatele dupa solutionarea contestatiilor.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare Mihnea Costoiu a declarat pentru MEDIAFAX ca va discuta cazul cu rectorul UMF Ionel Sinescu.

"Merg la UMF «Carol Davila» pentru a dioscuta cu domnul rector Ionel Sinescu. ieri am fost la ASE. Am inteles ca mai multi candidati respinsi la admitere incearca sa forteze admiterea peste cifra de scolarizare la taxa. Trebuie sa respectam legea"
, a declarat Mihnea Costoiu.

La cele patru facultati ale UMF "Carol Davila" s-au inscris anul acesta 4.541 de candidati, inregistrandu-se cea mai mare concurenta din 1990, potrivit universitatii. Au fost scoase la concurs in total 850 de locuri bugetate, 520 de locuri cu taxa, sase pentru romi si doua pentru etnicii romani din Republica Moldova.

La Facultatea de Medicina unde au fost scoase la concurs 432 de locuri finantate de la buget, au fost inscrisi 2.262 de candidati, concurenta fiind de 5,2 candidati pe un loc fara taxa, in timp ce la Facultatea de Medicina Dentara, pentru cele 131 de locuri fara taxa s-au inscris 1.280 de candidati, fiind 9,7 candidati pe loc.

La Facultatea de Farmacie s-au inscris 408 candidati pentru cele 131 de locuri fara taxa, iar Facultatea de Moase a scos la concurs 156 de locuri fara taxa, fiind inscrisi 591 de candidati.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Limbile straine preferate de studentii care s-au inscris la facultate.Dupa 20 de ani,rusa e in TOP 5
Limbile straine preferate de studentii care s-au inscris la facultate.Dupa 20 de ani,rusa e in TOP 5

Chineza, rusa, germana sau portugheza, iata ce vor sa invete tinerii care s-au inscris in numar mare la facultatea de limbi straine.

Statul stie sa-i educe, dar nu sa-i si pastreze in tara. Cat pierdem la fiecare
Statul stie sa-i educe, dar nu sa-i si pastreze in tara. Cat pierdem la fiecare "export" de medici

Au curs lacrimi de fericire, dar si de necaz la Universitatea de Medicina din Bucuresti. 4500 de tineri au sustinut miercuri examenul de admitere, dar numai un sfert dintre cei inscrisi vor iesi invingatori.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.