Satele care si-au facut centre after-school cu fonduri europene. Elevii primesc o masa calda si acces la internet

Ultimul update: Duminica 24 Ianuarie 2016 07:15
Data publicarii: Joi 21 Ianuarie 2016 18:34
Categorie: Social

Scolile din mediul rural au facut un pas inainte pentru a le oferi copiilor sansa la o educatie mai buna.

Unele primarii au accesat fonduri europene si au infiintat centre after-school, unde cei mici isi fac temele, primesc o masa calda, au acces la internet, sau participa la activitati culturale. La polul opus se afla insa comunele, care n-au investit un leu pentru educatie, iar scolile stau sa se prabuseasca.

Primaria din localitatea Borsa, judetul Cluj, a transformat o cladire veche intr-un afterschool modern, cu bani europeni. Zeci de copii vin zilnic in centru.

Tot la Cluj, primaria comunei Luna a investit 350.000 de euro din fonduri europene pentru programul afterschool. Rata de abandon crescuta dar si rezultatele slabe ale copiilor cu o situatie financiara precara sunt doar cateva dintre motivele care i-au facut pe primari sa investeasca fonduri europene in programele afterschool. Pe langa beneficiile pe care le au copiii, in curand un corp al acestei scoli va fi renovat complet. Cei mici primesc si o portie de mancare calda.

Elena Dura, invatator: "Socializeaza mai bine, le place pentru ca impreuna rezolvam lucruri pe care poate in clasa le-au inteles mai putin si aici in clasa le aprofundam, s-au imprietenit, sunt mult mai dezinvolti si sunt parca mai interesati."

Nadia Damian, mama unei eleve: "Eu m-am bucurat ca vine aici pentru ca eu sunt plecata la serviciu sotul la fel, si am zis ca in timpul asta decat sa stea singura, macar e cu colegii si poate sa lucreze in plus."

Sorana Damian, eleva: "Mi se pare ca aici invatam mai mult, repetam mai mult, aici lucram toti impreuna, nu lucram singuri acasa."

Si la Vintu de Jos, in judetul Alba, a fost construit un centru after school unde zeci de copii din clasele primare vin zilnic si isi fac temele. Rafaela este in clasa a IV-a. De cand frecventeaza centrul situatia ei scolara s-a imbunatatit.

Rafaela, eleva: "Eu vin de un an de zile si ma ajuta foarte mult, doamnele imi explica, imi arata."

Din pacate, in Romania sunt inca multe localitati in care din ignoranta sau incompetenta, autoritatile locale au alte prioritati decat educatia.
 

Situatie dramatica pentru 5 copii din judetul Cluj. Cum au ajuns sa traiasca intr-o scoala dezafectata si din ajutor social

Situatie dramatica pentru 5 copii din judetul Cluj. Cum au ajuns sa traiasca intr-o scoala dezafectata si din ajutor social

Muzeul George Enescu

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30

terasa

"Clientul misterios", modalitatea patronilor de a-şi verifica angajaţii

Cea mai mare hartă vie din lume a fost realizată, vineri seară, în judeţul Mureş

Programul "Prima chirie", lansat de Guvern în urmă cu mai bine de două luni, la un pas de eşec