Salamul de Sibiu, protejat si recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Istoria produsului romanesc

Ultimul update: Luni 22 Februarie 2016 07:10
Data publicarii: Vineri 19 Februarie 2016 14:21
Categorie: Social
Salamul de Sibiu

Ministerul Agriculturii a anuntat ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene, in cadrul caruia „Salamul de Sibiu” a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Istoria produsului Salam de Sibiu:

Istoria produsului incepe in anul 1910, atunci cand un italian pe nume Filippo Dozzi, profitand de conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile, s-a hotarat sa cumpere in Sinaia o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel.

Trecatorile traditionale, prevazute cu vami oficiale, ce legau Transilvania de Tara Romaneasca, erau situate pe Valea Teleajenului (cu iesire la Sacele), pe Valea Dambovitei (cu vami la Rucar si Bran spre Brasov si pe Valea Oltului) si cu vama la Turnu Rosu (iesire spre Sibiu).

Dozzi incepe sa vanda cu denumirea de "Salam de iarna", iar pe stampila de export aplicata pe documentele ce insoteau marfa, era inscriptionata "Vama Sibiu", intrucat aceasta vama era punctul de iesire spre teritoriul Austro-Ungar.

Produsele traditionale iau drumul strainatatii. Turistii care au vizitat Romania, indragostiti de bunatatile de la noi

Deoarece in Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemanator cu cel produs de Dozzi, existau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam romanesc pe teritoriul Ungariei.

Astfel in comenzile venite de la partenerii externi numele produsului devine mai intai "Salam din vama Sibiu", pentru ca mai apoi sa fie numit "Salam Sibiu".

Salamul de Sibiu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini

Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini

Bogdan Bănică

Copil bolnav de leucemie are nevoie urgentă de ajutor

Succesul în carieră, prioritar pentru tinerii din România. Vârstă la care ajung să se căsătorească

Sute de oameni la coadă pentru un loc de muncă, în Gorj. Ce fabrică se va deschide

Viitorul strigă prezent: donează și susține-i la școală pe copiii defavorizați

Percheziții în mai multe locuințe din Lugoj. Ce au găsit trupele speciale în 12 case

Fotografie realizată de un român în Munţii Rarău, apreciată de National Geographic. FOTO

Norbert Matei

”Me too trebuie să fie și despre bărbații agresori sexuali. Am ceva de povestit”. Mărturia unui român

Câți bani a primit firma care a transportat oameni din Voluntari la Iași, la Sfânta Parascheva

Un tânăr a parcurs 6.500 de km pe bicicletă pentru a ajuta copiii nevoiași

Salariile angajaţilor unei primarii din Argeş, făcute publice pe Facebook

Au coborât în beci să verifice damingenele cu vin, iar vecinii au dat alarma. Un bărbat a murit intoxicat

Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite