Salamul de Sibiu, protejat si recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Istoria produsului romanesc

Ultimul update: Luni 22 Februarie 2016 07:10
Data publicarii: Vineri 19 Februarie 2016 14:21
Categorie: Social
Salamul de Sibiu

Ministerul Agriculturii a anuntat ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene, in cadrul caruia „Salamul de Sibiu” a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Istoria produsului Salam de Sibiu:

Istoria produsului incepe in anul 1910, atunci cand un italian pe nume Filippo Dozzi, profitand de conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile, s-a hotarat sa cumpere in Sinaia o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel.

Trecatorile traditionale, prevazute cu vami oficiale, ce legau Transilvania de Tara Romaneasca, erau situate pe Valea Teleajenului (cu iesire la Sacele), pe Valea Dambovitei (cu vami la Rucar si Bran spre Brasov si pe Valea Oltului) si cu vama la Turnu Rosu (iesire spre Sibiu).

Dozzi incepe sa vanda cu denumirea de "Salam de iarna", iar pe stampila de export aplicata pe documentele ce insoteau marfa, era inscriptionata "Vama Sibiu", intrucat aceasta vama era punctul de iesire spre teritoriul Austro-Ungar.

Produsele traditionale iau drumul strainatatii. Turistii care au vizitat Romania, indragostiti de bunatatile de la noi

Deoarece in Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemanator cu cel produs de Dozzi, existau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam romanesc pe teritoriul Ungariei.

Astfel in comenzile venite de la partenerii externi numele produsului devine mai intai "Salam din vama Sibiu", pentru ca mai apoi sa fie numit "Salam Sibiu".

Salamul de Sibiu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini

Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini

Produsele traditionale iau drumul strainatatii. Turistii care au vizitat Romania, indragostiti de bunatatile de la noi

Produsele traditionale iau drumul strainatatii. Turistii care au vizitat Romania, indragostiti de bunatatile de la noi

Pastrama, carnati afumati si zacusca. Satui de mancarea fabricata industrial, romanii au cumparat produse traditionale

Pastrama, carnati afumati si zacusca. Satui de mancarea fabricata industrial, romanii au cumparat produse traditionale

copii care ii scriu o scrisoare lui Mos Craciun

Ce se întâmplă la Poştă cu scrisorile trimise de copiii din România lui Moş Crăciun

Revoluția din decembrie '89, comemorată la Timișoara

România riscă să devină o ţară de bătrâni, cu doar 12 milioane de locuitori. Dezastrul anunţat de INS

Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

Magistrații ies în stradă, în semn de protest față de modificările legilor justiției. CTP: "Perfect legal!"

O echipă de ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu încearcă să salveze o specie de pasăre

Liviu Pop

Ministrul Pop: Toate manualele de bază vor fi disponibile în format PDF şi digital interactiv

Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”

Peste 50% din elevii români au nevoie, zilnic, de cel puțin 3 ore pentru a-și face temele

Vânzările de şosete de lână au explodat în urma protestelor. "Dau şi străinii comandă"

Soluțiile care elimină tragediile de la metrou. Unde se pot adăposti persoanele căzute pe sine

30 de familii din Alba au primit în dar o vacă din rasa Holstein