Românii aruncă tone de mâncare după sărbători. Metodele prin care alimentele pot fi refolosite

×
Codul embed a fost copiat

După mesele îmbelşugate de sărbători, romanii trag acum linie şi calculează câţi bani au cheltuit pe mâncare şi cât au aruncat la gunoi.

Carnea şi dulciurile au fost cele mai cumpărate alimente, care acum umplu tomberoanele. Bucătarii ne învaţă cum să evităm risipa şi cum putem să refolosim mâncarea rămasă. Cel mai bine ar fi să luăm din magazine doar cât consumăm, nu dublu sau triplu.

Suntem în perioada în care în fiecare cartier, în spatele blocurilor, tomberoanele dau pe afară. Aşa cum se întâmplă de sărbători, oamenii au cumpărat mai multă mâncare decât aveau nevoie pentru mesele festive.

Deşi încă mai au multe preparate de la Revelion, soţii Ritesh vor să meargă la cumpărături pentru Sfântul Ion. Mai ales că soţul poartă numele Sfântului.

"Eu sunt Ion şi nevastă-mea zice să cumpărăm nişte carne măcinată să facem sărmăluţe în viţa de vie. Zic, lasă-mă dragă, că m-am săturat. Dar zice vin copiii, vin rudele la ziua ta, trebuie că aşa suntem noi obişnuiţi", explică soțul.

Citește și
mancare
Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

În Piteşti, de pildă, firmele de salubritate au ridicat într-o singură zi cu 4 tone de deşeuri menajere mai mult decât de obicei.

Fiecare român arunca anual peste o sută de kilograme de mâncare.

Bucătarii ne învaţă, însă, cum să evităm risipa alimentară. Multe dintre mâncărurile rămase pot fi refolosite.

"Carnea ce ne rămâne după sărbători o putem utiliza în mai multe feluri. Să o folosim în musaca, la care putem fierbe un cartof sau un morocov. Carnea o tăiem bucăţele mici sau o putem încălzi la cuptor, o aşezăm cu un strat de cartofi", recomandă chef Călin Negru.

Aproape toate alimentele gătite, cu mici excepţii precum salată de bouef, pot fi congelate, dacă respectăm o regulă foarte importantă:

"O dată decongelate, aceste alimente nu mai pot fi recongelate. Congelarea în sine necesită un tratament termic foarte bine condus, în aşa fel încât temperatura mediului de răcire să fie mult sub 18 grade. La decongelare se produc nişte modificări reologice. În general gospodinele congelează sarmale, ciorbe, tocănițe", explică Petru Alexe, prof. dr. la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

Totuşi, specialiştii ne recomandă să nu lăsăm mâncarea în congelator mai mult de 2-3 luni.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Revelionul la români: acasă, în sufragerie, cu familia. Pe masă, sarmale, vin și șampanie
Revelionul la români: acasă, în sufragerie, cu familia. Pe masă, sarmale, vin și șampanie

6 din 10 români petrec seara de Revelion acasă, în sufragerie, iar cei mai mulţi dintre ei vor avea alături familia şi prietenii.

Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion
Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion

Noaptea de Revelion a fost şi rămâne o mare provocare pentru bucătarii cu ştaif. Trecerea în noul an se va sărbători la mese îmbelşugate cu mâncăruri sofisticate care păstrează însă şi gusturile tradiţionale.

Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să
Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să "dea rateuri"

Vă spunem astăzi ce înseamnă moderaţia... din punctul de vedere al pancreasului.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.