Romania stinge lumina in institutii din 42 de orase de "Ora Pamantului". Cum va arata Capitala la ora 20:30

Ultimul update: Marti 22 Martie 2016 07:09
Data publicarii: Sambata 19 Martie 2016 15:06
Categorie: Social
ora pamantului

42 de orase din Romania vor participa, sambata, 19 martie, la evenimentul global 'Ora Pamantului', cand in intervalul orar 20,30 - 21,30 vor fi organizate evenimente dedicate.

Acestea vor culmina cu stingerea simbolica a luminilor de catre institutii publice, companii, centre culturale, organizatii si chiar cetateni obisnuiti.

Romania se alatura, astfel, altor peste 7.000 de orase din mai mult de 160 de tari, pentru a arata ca doreste mai multa determinare si actiuni concrete din partea decidentilor in adresarea problemelor din ce in ce mai acute de mediu, noteaza organizatia de mediu.

Sloganul din acest an al actiunii este 'Daruieste naturii din energia ta'. La nivelul Bucurestiului, 'Ora Pamantului' va fi marcata printr-o plimbare pe biciclete, care va incepe in momentul stingerii luminilor, la ora 20,30. Initiativa din Capitala se va derula cu sprijinul WWF-Romania, Adevaratii Veloprieteni si SkirtBike. Punctul de intalnire al celor care vor sa participe la aceasta actiune va fi la 'Rondul fara nume', punct situat vizavi de Palatul Parlamentului, pe Bulevardul Natiunilor Unite, la ora 19,30.

De altfel, initiatorii evenimentului au in plan sa numeasca in mod oficial acel loc 'Rondul biciclistilor'. Traseul urmat va fi: Parcul Izvor - Piata Unirii - Piata Romana - Piata Victoriei - Charles de Gaulle - Bulevardul Kiseleff - Calea Victoriei si retur. Conform WWF-Romania, municipalitatile care au confirmat participarea, in mod oficial, pana la data de 8 martie, sunt: Aiud, Adjud, Alexandria, Arad, Avrig, Bacau, Baia Mare, Baile Tusnad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calafat, Calan, Calarasi, Cluj-Napoca, Focsani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iasi, Medias, Miercurea Ciuc, Mizil, Moinesti, Oradea, Panciu, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Resita, Roman, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Sighisoara, Slobozia, Targoviste, Timisoara, Tulcea, Turda si Vaslui.

42 de orase din Romania participa la Ora Pamantului 2016, sambata, 19 martie. "Daruieste naturii din energia ta"

Orasele vor organiza diverse evenimente si actiuni care sa aduca in atentia comunitatii locale problemele de mediu. Astfel, la Adjud, Primaria mobilizeaza o Caravana a sustinatorilor 'Earth Hour', iar sambata se va stinge iluminatul cladirilor simbolice din oras, pentru acest eveniment urmand ca locuitorii se vor intalni in Parcul municipal, pentru un concert unplugged.

De asemenea, la Bistrita se pregateste o proiectie de film speciala, pe baza unei surse de electricitate alimentate de biciclete, un tur ciclist si un spectacol luminos de acrobatii pe bicicleta. In Timisoara, clubul Timisoara Cycle Chic organizeaza un traseu pe biciclete pe mai multe strazi din oras, in timp ce la Oradea clubul Rotaract pregateste un program artistic in Piata Unirii, prin care tinerii vor promova economisirea resurselor. Evenimente dedicate 'Orei Pamantului' sunt programate si la Iasi, unde Probikeaddiction - ClubuI de Ciclism si Ecologie Iasi Bike si Iasi Club de Biciclete organizeaza un traseu pentru biciclete ce porneste din fata Palatului Culturii la orele 18,00 si dureaza doua ore.

La nivel national, o serie de ministere, institutii, inclusiv Guvernul Romaniei, si-au anuntat participarea la campania globala 'Ora Pamantului'. Astfel, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, va participa, sambata, incepand cu ora 20,30, la marsul pe biciclete organizat de WWF, Adevaratii Veloprieteni si Skirtbike.

Totodata, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), impreuna cu Garda Nationala de Mediu (GNM), Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si toate institutiile de mediu din tara se vor implica in celebrarea 'Orei Pamantului', prin stingerea luminilor in intervalul orar 20,30 - 21,30.

In acelasi timp, Ministerul Transporturilor a anuntat ca se alatura, si in acest an, institutiilor din administratia publica centrala care vor celebra 'Ora Pamantului', prin stingerea atat a luminilor exterioare, cat si a celor interioare ale Palatului CFR.

In plus, vor fi deconectate echipamentele electronice care nu impiedica desfasurarea activitatii si asigurarea securitatii. Tot sambata, 19 martie, de la ora 20,30, timp de o ora, Ministerul Energiei si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor stinge luminile, in semn de protejare a mediului inconjurator, potrivit unor anunturi postate de catre cele doua institutii pe paginile proprii de Facebook.

UniCredit Bank sarbatoreste si in acest an 'Ora Pamantului', stingand, sambata, luminile in sediul central, din Bulevardul Expozitiei 1F, Bucuresti, timp de ora, incepand de la 20,30.

Banca participa, astfel, pentru al noualea an consecutiv, la initiativa globala a WWF menita sa conduca la cresterea nivelului de constientizare cu privire la schimbarile climatice, care reprezinta o amenintare semnificativa pentru planeta. Si Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara a Grupului Intesa Sanpaolo, se implica activ in 2016 in cadrul 'Earth Hour' (Ora Pamantului) - cea mai mare manifestare pentru protectia mediului din istorie, initiata de catre WWF (World Wide Fund for Nature) in 2007.

In semn de solidaritate cu mesajul si actiunile 'Earth Hour' la nivel global, atat sediul central al bancii din Bucuresti, cat si unitatile teritoriale din intreaga tara isi vor stinge reclamele luminoase pe durata intregului weekend, de vineri 18 pana duminica 20 martie 2016. Mega Image va participa, sambata, la evenimentul global 'Ora Pamantului', cand in intervalul 20,30 - 21,30, toate magazinele dedicate vor stinge simbolic reclamele luminoase.

Prin aceasta initiativa, compania isi reafirma angajamentul si implicarea pentru protectia mediului, angajament sustinut deja de o serie de investitii si actiuni. Astfel, in 2014, Mega Image a anuntat atingerea procentului maxim, de 100%, in ceea ce priveste utilizarea energiei care provine din surse regenerabile in magazinele sale din Bucuresti si judetul Ilfov. Earth Hour ('Ora Pamantului') a debutat in Australia, la Sydney, pe 31 martie 2007, cand doua milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. In 2008, un numar de 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour, iar doi ani mai tarziu 4.500 de orase din 128 de tari au participat la acest eveniment, pe 27 martie. In prezent, comunitatea de sustinatori Earth Hour a atins doua miliarde de oameni, din peste 7.000 de orase, aflate in mai mult de 152 de tari.

In Romania, 'Ora Pamantului' se sarbatoreste din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globala de peste doua miliarde de oameni.

ora pamantului Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Intreaga lume sarbatoreste Ora Pamantului prin stingerea simbolica a luminii. Cum va arata Bucurestiul la ora 20:30

Intreaga lume sarbatoreste Ora Pamantului prin stingerea simbolica a luminii. Cum va arata Bucurestiul la ora 20:30

Bogdan Bănică

Copil bolnav de leucemie are nevoie urgentă de ajutor

Succesul în carieră, prioritar pentru tinerii din România. Vârstă la care ajung să se căsătorească

Sute de oameni la coadă pentru un loc de muncă, în Gorj. Ce fabrică se va deschide

Viitorul strigă prezent: donează și susține-i la școală pe copiii defavorizați

Percheziții în mai multe locuințe din Lugoj. Ce au găsit trupele speciale în 12 case

Fotografie realizată de un român în Munţii Rarău, apreciată de National Geographic. FOTO

Norbert Matei

”Me too trebuie să fie și despre bărbații agresori sexuali. Am ceva de povestit”. Mărturia unui român

Câți bani a primit firma care a transportat oameni din Voluntari la Iași, la Sfânta Parascheva

Un tânăr a parcurs 6.500 de km pe bicicletă pentru a ajuta copiii nevoiași

Salariile angajaţilor unei primarii din Argeş, făcute publice pe Facebook

Au coborât în beci să verifice damingenele cu vin, iar vecinii au dat alarma. Un bărbat a murit intoxicat

Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite