Mii de pensionarii militari au protestat fata de recalcularea pensiilor

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Aproximativ 2.000 de pensionari militari s-au strans in Capitala sa ceara renuntarea definitiva la recalcularea pensiilor. Cei care participa la mars sustin ca noua lege le-a adus numai dezavantaje.

Cei 2000 de pensionari din sistemul de aparare al Romaniei au protestat pentru ca pensiile primite dupa calculare, potrivit noii legi, s-au micsorat. In total, exista peste 7000 de fosti militari cu pensii reduse dupa recalculare, dintre cele aproximativ 28.000 de recalculari. Pentru 140.000 de oameni datele nu au fost inca procesate, procedura fiind in acest moment oricum suspendata.

Unora le-au scazut pensiile pentru ca nu au depus cereri de recalculare. Altii s-au pensionat anticipat, au beneficiat atunci de salarii compensatorii, dar acum, la recalculare, pensia le-a scazut.

Mai sunt si cei care au depus cereri, insa Ministerul Apararii nu i-a gasit in arhive.

Luni, in timp ce unii protestau, altii depuneau plangeri in instanta impotriva diminuarii pensiilor. 3000 de fosti angajati ai ministerele Internelor si Apararii dau in judecata statul. S-au inregistrat 6.000 de procese noi. Unele vizeaza stoparea recalcularii pensiilor, altele revenirea la valorile initiale. Asta poate duce la blocarea instantelor, in conditiile in care tot anul trecut acestea au avut 13.000 de procese, iar acum s-au trezit cu 6000 intr-o singura zi.

Citește și
Elena Udrea
Udrea: Recalcularea poate continua cu o alta hotarare de guvern
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Jumatate dintre aceste dosare vor fi judecate abia la toamna. Restul trebuie solutionate in maximum o luna.

Scandalul a izbucnit imediat dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca modul in care se recalculeaza pensiile este gresit. Instanta a considerat abuziva decizia prin care fostii militari sunt obligati sa depuna cereri, la care sa anexeze datele privind vechimea si gradul de contributie.

Numai ca, in ciuda deciziei clare a instantei, Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, prin ministrul Apararii Gabriel Oprea, ca procesul de recalculare trebuie sa continue.

In conflictul dintre militari si Executiv a intervenit insa presedintele Traian Basescu, care i-a chemat la Palatul Cotroceni, in doua randuri, pe premierul Emil Boc si pe sefii din armata si servicii secrete.

"Decizia Inaltei Curti de Justitie si Casatie trebuie respectata, deci se suspenda procesul de recalculare a pensiilor" - anuntul facut duminica seara de seful statului a venit dupa o intalnire de trei ore, la Cotroceni, cu membri ai Executivului si cu sefii serviciilor secrete.

Traian Basescu a anuntat, totodata, ca pensionarii militari ale caror pensii nu au fost inca recalculate vor incasa pe cuponul din februarie aceeasi pensie din decembrie 2010, dar si diferenta aferenta lunii in curs.

Si pentru ca recalcularea pensiilor sa continue Executivul va emite o noua Hotarare de Guvern, prin care institutiile statului vor fi obligate sa stranga informatiile despre vechimea si gradul de cotizare ale militarilor, si nu cei vizati, adica pensionarii militari.

Cei care au primit pensii mari sunt, in cele mai multe cazuri, cei care in ultimii ani de munca au facut un salt de functie si grad si, timp de 1, 2 ani, chiar inainte sa iasa la pensie, au primit brusc un salariu foarte mare. Asa ca pensia li s-a calculat dupa ultimii fluturasi si astfel s-a ajuns la pensii de 11.000 de lei si chiar mai mult. Acum, cand s-a tinut cont de salariul primit in intreaga cariera, pensiile au scazut uneori dramatic.

Protestul militarilor in rezerva

13:45 Protestatarii care au marsaluit prin Capitala au ajuns in fata Academiei Militare, unde au autorizatie de miting pana la ora 15:00, timp in care o delegatie va merge la Palatul Cotroceni pentru a depune documentul cu revendicarile lor.

13:35 Peste 250 de pensionari militari protesteaza, luni, in fata Prefecturii Cluj, nemultumiti de reducerea pensiilor si cer Guvernului sa revina asupra masurilor luate.

13:30 250 de pensionari militari s-au adunat, luni, in fata sediului Prefecturii Brasov, unde au protestat fata de recalcularea pensiilor, strigand lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale. Pensionarii militari au venit cu steaguri tricolore si au cantat Hora Unirii.

13:00 In acelasi timp cu protestele din strada, Tribunalul Bucuresti este sub asediul militarilor rezervisti. 3.000 de pensionari au deschis 6.000 de procese dupa ce s-au trezit cu pensiile diminuate si cu 70%. Ca sa poata inregistra toate plangerile, Sindicatul Cadrelor Militare le-a grupat cate 20-30. Oricum instanta este la un pas de a fi blocata.

12:00 Peste 200 de pensionari militari protesteaza, luni, in piata Prefecturii din municipiul Calarasi.

11:50 Protestatarii s-au oprit in fata Cercului Militar national, unde fanfara din fruntea coloanei de pensionari militari a intonat imnul Romaniei, "Desteapta-te, romane!"

11.30 - Coloana de protestatari a plecat din Piata Revolutiei din Bucuresti, in mars, pe Calea Victoriei.

Pensionarii militari vor trece prin fata Palatului Parlamentului, urmand sa opreasca in fata sediului SRI, pentru a fi depusa si aici "somatia" adresata reprezentantilor institutiei.

Protestatarii isi vor continua apoi traseul, pe partea stanga a Palatului Parlamentului, pana in zona Hotelului Marriott, unde, din nou, se vor opri, pentru ca un grup de reprezentanti sa depuna "somatia" si la Ministerul Apararii Nationale.

Marsul va fi apoi continuat pe soseaua Panduri, pana in zona Academiei Militare. Aici, protestatarii vor stationa pana la ora 15.00, timp in care o delegatie va merge la Palatul Cotroceni pentru a depune documentul cu revendicarile lor.

Conform Politiei Romane, traficul rutier va fi restrictionat temporar pe arterele afectate de proteste.

10:30 Inainte de a pleca in mars, o delegatie a SCMD, organizatorul protestului, a depus la sediul Ministerului de Interne din Piata Revolutiei, un document cu solicitarile lor, intitulat "Ultimatum (Somatie)".

In acest document, pensionarii militari anunta si un miting de amploare la 1 martie, daca guvernantii nu renunta la recalcularea pensiilor militarilor.

Pensionarii militari protesteaza in mai multe orase

Concomitent cu protestul din Capitala, membrii din tara ai sindicatului vor picheta sediile prefecturilor din orasele resedinta de judet si vor depune documentul cu revendicarile pensionarilor militari.

Pensionarii militari brasoveni au anuntat ca vor picheta Prefectura Brasov intre orele 12.00 si 13.00, indiferent de starea vremii.

Basescu: Se suspenda recalcularea pensiilor militare

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Basescu: Se suspenda recalcularea pensiilor militare
Basescu: Se suspenda recalcularea pensiilor militare

UPDATE: Presedintele Basescu a declarat ca din acest moment se suspenda procesul de recalculare a pensiilor. Seful statului a spus ca Guvernul va emite o noua lege de aplicare si va prelungi procesul recalcularii pana la sfarsitul anului.

Udrea: Recalcularea poate continua cu o alta hotarare de guvern
Udrea: Recalcularea poate continua cu o alta hotarare de guvern

Ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, crede ca procesul recalcularii pensiilor militarilor poate continua, doar in conditiile in care Guvernul da o alta lege. Actualul act normativ a fost suspendat de Inalta Curte.

Pensionarii militari depun plangeri penale impotriva lui Boc, Oprea si Igas
Pensionarii militari depun plangeri penale impotriva lui Boc, Oprea si Igas

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibiliate, in Retragere si in Rezerva va depune astazi la Parchetul ICCJ plangeri penale impotriva premierului Emil Boc si directorului SRI, George Maior, precum si impotriva ministrilor Gabriel Oprea si Traian Igas.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.