Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

×
Codul embed a fost copiat

România duce o lipsa acută de bucătari buni. O ştim şi noi clienţii, o recunosc şi reprezentanţii asociaţiilor din care fac parte restaurantele.

Se întâmplă asta pentru că există prea puţine şcoli care să îi formeze iar acelea sunt slab dotate. De multe ori, că să aibă cu ce să gătească, elevii sunt nevoiţi să îşi aducă de acasă alimente. Vineri, cursanţii unui liceu de specialitate din Bucureşti au avut şansă, să "fure" din secretele bucătăriei de la un chef francez cu o stea Michelin.

Viitorii bucătari, elevi ai colegiului "Viilor", au avut şansă de a fură meserie de la un chef cu o stea Michelin. Au gătit lucruri simple sub îndrumarea atentă a maestrului bucătar, dar într-o manieră franţuzească: păstrăv, supă de ceapă şi lapte de pasăre.

“Nu am mai făcut supă de ceapă ci am făcut ceapă călită, dar această a fost în unt. Este foarte diferit, nu este atât de greu pe cât mă aşteptăm, în schimb sunt rafinate, interpretate într-un mod unic”; spune un elev-

“Cred că este important să călătorească şi să cunoască şi bucătăria internaţională. Dar în primul rând trebuie să cunoască bucătăria românească şi să o modernizeze”, explică chef Fabrice.

Citește și
Bucatari
Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Pentru că astfel de bucătari să se formeze în şcolile de stat din România, ar fi nevoie că autorităţile să investească mai mult în dotarea lor.

“I-ar ajută şi mai mult dacă am avea în şcoală aceste echipamente şi, în plus, materii prime pe care să exersăm mai mult. Din păcate şcoală nu primeşte, deocamdată, nu a primit ani de zile fonduri pentru procurarea matreriilor prime. Facem rost cu sprijinul părinţilor.”

În lipsa aparaturii, dar şi a materiei prime, restaurantele au de pierdut, pentru că în bucătăriile lor ajung, în loc de specialişti, bucătari după ureche. S-a dus moda salatelor împopoţonate cu morcovi, măsline şi castraveţi. Prezentul, în orice restaurant care se respectă, înseamnă farfurii simple. Mulţi absolvenţi părăsesc România şi pleacă în ţări în care această meserie chiar este respectată.

“Din păcate avem extrem de puţine şcoli faţă de cât ar avea nevoie românia. Aceste şcoli sunt departe de ceea ce înseamnă gastronomie modernă în 2017. Statul nu s-a implicat deloc în ceea ce priveşte turismul, restaurantele”, spune Laurenţiu Mâţă, de la Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor Profesionişti.

Potrivit Asociaţiei bucătarilor, 60 la sută din restaurantele noi se închid în primele 9 luni, din cauza lipsei de personal calificat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant
Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ. De ce 1 din 3 români pleacă nemulțumit din restaurant

Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. Se întâmplă, printre altele, pentru că nu avem ospătari sau bucătari cu pregătire.

Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati
Salariile incep de la 1.000 de euro, insa tot nu sunt suficienti tineri care sa accepte slujba. Patronii se declara disperati

Cu putin timp inainte de inceperea vacantei de vara, patronii de restaurante sunt disperati.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.