Pozitia oficiala a Patriarhiei fata de orele de religie din scoli. Ce prevede protocolul semnat cu Ministerul Educatiei

elevi

Ora de religie a fiecarui cult este predata de persoane acreditate de respectivul cult, comunica Patriarhia.

Patriarhia Romana a facut, marti, mai multe precizari privind Protocolul cu privire la predarea disciplinei religie - cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar, incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte in 29 mai, dupa ce in presa au aparut mai multe informatii "tendentioase" legate de acest subiect.

"Protocolul reafirma cooperarea profesorilor de religie si a cadrelor didactice din invatamantul teologic preuniversitar si universitar cu propria lor Biserica a carei invatatura de credinta o predau in scoli, deoarece statul respecta autonomia cultelor si, deci, nu realizeaza singur, ci impreuna cu ele, invatamantul religios confesional. In plus, intrucat absolventii institutiilor de invatamant teologic ortodox sunt angajati, in cea mai mare parte, de catre Biserica Ortodoxa Romana, acestia trebuie sa indeplineasca pe langa exigentele de formare academica si pe cele morale si spirituale specifice acesteia. Pentru binele societatii romanesti de azi este mare nevoie de-a intensifica legatura intre libertate si responsabilitate, intre autonomie si cooperare. Autonomia universitara si autonomia cultelor, ambele garantate de lege, nu trebuie confundate cu indiferenta sau lipsa de responsabilitate privind viata societatii sau binele comun. In acest context, coresponsabilitatea si cooperarea intre Stat si Biserica in spirit de respect reciproc este o datorie morala si o necesitate practica pentru cresterea calitatii actului educational", se arata in comunicatul Patriarhiei Romane.

In plus, arata sursa citata, potrivit Constitutiei Romaniei si Legii educatiei nationale, religia, ca disciplina scolara, este parte a trunchiului comun si are caracter confesional, fiind predata, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult, de profesori abilitati, in baza protocoalelor incheiate de Ministerul Educatiei si cultele religioase recunoscute de stat.

Acest statut al orei de religie din Romania se regaseste in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, subliniaza Patriarhia.

Citește și
Giulgiul din Torino
Copia "Giulgiului din Torino", cu urme asemanatoare ranilor lui Iisus, este in Romania: "Cred ca a fost vocea lui Dumnezeu"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

"Astfel, incheierea Protocolului intre cele trei institutii semnatare, care sa reglementeze modul de colaborare intre stat si fiecare cult in parte pentru asigurarea invatamantului religios in Romania, este o cerinta legala si reflecta realitatea garantata constitutional ca ora de religie a fiecarui cult este predata de persoane acreditate de respectivul cult", mai arata Patriarhia Romana.

Protocolul incheiat de Patriarhia Romana, Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte are scopul cresterii calitatii invatamantului religios public, precum si a invatamantului teologic preuniversitar si universitar. Acesta urmeaza Protocolului incheiat intre Ministerul Invatamantului si Stiintei si Secretariatul de Stat pentru Culte pentru introducerea educatiei moral-religioase in invatamantul de Stat (septembrie 1990) si celor ulterioare incheiate de Patriarhia Romana cu Ministerul Educatiei Nationale pentru reintegrarea invatamantului teologic seminarial (liceal) si universitar in invatamantul public romanesc.

Potrivit Patriarhiei, prevederile acestor protocoale anterioare sunt reluate si precizate mai clar in Protocolul din 29 mai 2014, tinandu-se cont de prevederile constitutionale si noile reglementari legale, experienta dobandita si practica administrativa constanta din ultimii 25 de ani referitoare la responsabilitatea Bisericii Ortodoxe Romane in formarea si selectarea personalului sau necesar in diferite domenii de activitate (preoti, profesori de religie, asistenti sociali etc.).

Protocolul afirma "coresponsabilitatile si competentele specifice Statului si Bisericii in domeniul invatamantului religios public si a invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar", mai precizeaza aceeasi sursa.

Protocolul prevede ca incadrarea profesorilor de religie se face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivata a acestui aviz duce la incetarea de drept a contractului individual de munca.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Oasele sfantului Constantin Brancoveanu vor fi depuse intr-o racla de argint. Data la care vor fi expuse dupa 300 de ani
Oasele sfantului Constantin Brancoveanu vor fi depuse intr-o racla de argint. Data la care vor fi expuse dupa 300 de ani

O racla de argint si un imens baldachin din lemn de tei acoperit cu foita de aur se fauresc in aceste zile in atelierele bisericesti din Popesti Leordeni.

Copia
Copia "Giulgiului din Torino", cu urme asemanatoare ranilor lui Iisus, este in Romania: "Cred ca a fost vocea lui Dumnezeu"

O copie a celebrului "Giulgiu din Torino" a ajuns in Romania si a fost expusa la Episcopia din Iasi. Panza a fost donata de un diacon german si se remarca, fata de celelalte existente, prin evidentierea amprentelor.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.