Parintii care adopta un copil mai mare de 2 ani ar putea primi un concediu de 3 luni. La cat poate ajunge indemnizatia lunara

Ultimul update: Vineri 05 Februarie 2016 07:04
Data publicarii: Miercuri 03 Februarie 2016 07:38
Categorie: Social

Romanii care vor sa adopte un copil mai mare de 2 ani ar putea beneficia de un concediu pentru integrarea minorului in familie si de o indemnizatie lunara.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de modificare a legii adoptiei, adoptat de Comisia pentru munca din Camera Deputatilor.

Multi dintre cei care cresc un copil luat din orfelinat s-au plans ca sunt nevoiti sa se intoarca la serviciu inainte ca cel mic sa apuce sa se obisnuiasca in noua sa familie.

"Era speriata, foarte speriata...mama, nu pleca, nu ma lasa... o temere reala de parasire", spunea Simona Czudar, mama adoptiva.

"Era nevoie sa ne acomodam, sa ne obisnuim cu casa...era necesar mai multe luni de stat acasa", spune si Tasica Teaca, mama adoptiva.

Povestea barbatului care a aflat dupa 60 de ani ca este fiul unui sultan din Malaezia. Dezvaluirile facute de mama biologica

Iata si motivul pentru care autoritatile vor in sfarsit sa schimbe legea.

In proiectul initial de modificare a legii adoptiei se vorbea despre un concediu de cel mult 3 luni pentru integrarea copilului mai mare de 2 ani in familie. In varianta adoptata de Comisia pentru munca din Camera Deputatilor, concediul a crescut la un an. In plus, parintii vor avea dreptul la o indemnizatie lunara de 1.700 de lei, daca realizeaza venituri impozabile.

In cazul copiilor care au mai putin de 2 ani, mamele vor beneficia de concediu si de indemnizatie la fel ca femeile care nasc. Proiectul de modificare a legii simplifica si procedura adoptiei.

"Se reduce termenul de la un an la 6 luni in care se realizeaza demersurile de cautare a parintilor sau rudele pana la gradul IV. Atestatul de familie adoptatoare, i se prelungeste valabilitatea de la un an la doi", spune Gabriela Coman, presed. ANPDCA.

In plus, persoanele care vor sa adopte un copil vor avea dreptul sa-si dedice 40 de ore pe an pentru a se ocupa de acest proces, fara sa piarda bani din salariu. Proiectul urmeaza sa fie supus in curand votului in plenul Camerei Deputatilor.

Aceste modificari la legea adoptiei vin sa le completeze pe cele din 2012. Atunci, in urma campaniei Stirilor ProTV "Vreau si eu parintii mei", s-a scurtat timpul pana la care copiii parasiti sunt declarati adoptabili pana la o luna in cazul celor lasati in spatii publice. In plus, li s-a dat sansa romanilor stabiliti in strainatate sa infieze si ei un copil. In Romania sunt acum peste 4.000 de suflete nevinovate care ar avea nevoie de o familie.

Flori, fetita care era hranita numai cu pufuleti, va putea fi adoptata. Un medic rezident vrea sa ii ofere o viata noua

Flori, fetita care era hranita numai cu pufuleti, va putea fi adoptata. Un medic rezident vrea sa ii ofere o viata noua

Visuri la Cheie - casa construita de la zero - 9

Visuri la Cheie. Casă construită de la zero în numai trei săptămâni. GALERIE FOTO

Afacerile cu crizanteme, profitabile în această perioada din an. Investiţiile sunt pe măsură veniturilor

Sute de oameni ies în stradă sâmbătă, pentru a cere statului să legalizeze parteneriatul civil

O senatoare din România a povestit cum a fost hărțuită sexual: Singură în autobuz cu 5 controlori

Rimaru pleacă din funcția de director de la firma Centrade, după acuzațiile de hărțuire sexuală

Aventura unor pasageri rămași ore întregi în câmp, într-un tren CFR. Ce le-a spus Poliția

Bogdan Bănică

Copil bolnav de leucemie are nevoie urgentă de ajutor

Succesul în carieră, prioritar pentru tinerii din România. Vârstă la care ajung să se căsătorească

Sute de oameni la coadă pentru un loc de muncă, în Gorj. Ce fabrică se va deschide

Viitorul strigă prezent: donează și susține-i la școală pe copiii defavorizați

Percheziții în mai multe locuințe din Lugoj. Ce au găsit trupele speciale în 12 case

Fotografie realizată de un român în Munţii Rarău, apreciată de National Geographic. FOTO