Oficial ONU: Romanii sunt printre cei mai saraci din Europa, dar refuza sa recunoasca. "Multi sunt intr-o stare de negare"

Ultimul update: Duminica 15 Noiembrie 2015 06:54
Data publicarii: Joi 12 Noiembrie 2015 08:55
Categorie: Social
Philip Alston

Serviciile publice din Romania sunt la cel mai scazut nivel din Europa, a declarat, miercuri, raportorul special al ONU pe probleme de saracie extrema si drepturile omului, Philip Alston, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa ONU.

Philip Alston, profesor de drept la New York University School of Law, care a ocupat in trecut diferite functii in cadrul ONU, a preluat functia de Raportor Special al ONU pe probleme de saracie extrema si drepturile omului in iunie 2014. El a venit in Romania in zilele 2 - 11 noiembrie, o perioada despre care zice ca "s-ar putea dovedi si o perioada a reinnoirii si solidaritatii", dupa tragedia din Colectiv.

Philip Alston si-a prezentat concluziile in cadrul unei conferinte de presa. El si-a inceput discursul spunand ca multi oficiali sunt intr-o "stare de negare", atat in ceea ce priveste nivelul saraciei din tara, cat si discriminarea orientata catre persoanele foarte sarace, in special populatia de etnie roma.

Problemele identificate de Philip Alston:

► Cazurile mici de coruptie:

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste sanctionarea coruptiei, s-au facut progrese majore in cazurile mai mari, dar exista forme de coruptie mica, ce persista atunci cand e vorba de accesul la servicii sociale.

"Mi s-a spus adesea ca saracia este o alegere. Asa este, dar alegerea este facuta adesea la nivel de politici guvernamentale, mai degraba decat de persoanele afectate de saracie. De asemenea, trebuie spus si ca o prea mare parte a administratiei opune rezistenta ideii de transparenta, de consultare si de responsabilitate", a precizat Philip Alston.

► O societate impartita intre doua extreme
El a notat si ca societatea romaneasca de azi este puternic divizata, nu doar in ceea ce priveste mediul rural si urban. Peste 40% dintre oameni se confrunta cu riscul saraciei sau excluderii sociale.

► Cel mai mic buget alocat pentru educatie si sanatate
Philip Alston a mai precizat ca statisticile arata ca din punct de vedere al procentului din PIB alocat pentru educatie si sanatate Romania se afla la coada clasamentului. Pe de alta parte, el a aratat ca aceste alocari sunt foarte mici pentru o tara atat de bogata precum Romania.

"Romania este o tara bogata, care a facut progrese extraordinare in ultimii 25 de ani. 48,5% dintre copii se confrunta cu riscul saraciei sau al excluziunii sociale, iar 34,1% sufera din cauza unor deprivari materiale majore. Aceste numere ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru agenda oricarei guvernari",
a spus el, adaugand ca situatia este grava mai ales in mediul rural.

► Taxa de impozitare unica loveste direct in oamenii saraci
Philip Alston a mai precizat ca taxa de impozitare unica de 16% reprezinta cel mai regresiv sistem de impozitare din toata Europa.

"Guvernul a luat, in mod deliberat, decizia politica de a nu trece la un sistem de impozitare mai progresiv, ratand astfel inca o ocazie de a ajuta categoriile mai sarace ale populatiei", a spus el, adaugand ca nivelul evaziunii fiscale este de asemenea semnificativ, reducand la randul sau veniturile Guvernului.

► Populatia de etnie roma, puternic marginalizata
Multi cetateni de etnie roma se confrunta cu discriminare structurala si au un nivel de trai semnificativ mai scazut decat restul populatiei, in mai toate privintele, a declarat, miercuri, raportorul special al ONU pe probleme de saracie extrema si drepturile omului, Philip Alston, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa ONU.

"Ceea ce a fost socant a fost masura in care o serie de oficiali (romani - n.r.) importanti au declarat, aparent cu convingere, ca nu exista nicio problema. Unul dintre ei a spus ca in aceasta tara nu exista discriminare impotriva populatiei de etnie roma, iar un altul, cu o cunoastere impecabila a limbii engleze, vorbea despre "tigani" si problemele lor”.

El a admis ca in randul populatiei de etnie roma exista o rata mai mare a somajului si un procent mai mare de copii care abandoneaza scoala, dar a adaugat ca acest lucru nu se intampla deoarece etnicii romi nu si-ar dori sa lucreze sau sa urmeze studii scolare, ci este rezultatul unei perioade indelungate de izolare, discriminare si neglijare.

43% dintre copiii cu dizabilitati nu merg la scoala
Philip Alston a punctat faptul ca 43% dintre copiii cu dizabilitati nu urmeaza nicio forma de scolarizare.

"Daca aveti un copil cu o dizabilitate - si ati putea avea unul, la fel de bine ca oricine altcineva - nu va bazati pe faptul ca va merge la scoala in Romania in conditiile actuale", a spus el.

► Dezinstitutionalizarea lor nu functioneaza
"Am vizitat un centru pentru recuperarea si reabilitarea persoanelor cu probleme mentale. Nicio persoana de acolo nu a fost recuperata sau reabilitata", a spus el, adaugand ca directorul acelei institutii i-a confirmat ca persoanele respective sunt internate pentru toata viata.

 

Philip Alston Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Romania este campioana europeana la saracie. Surpriza de pe locul II al clasamentului

Romania este campioana europeana la saracie. Surpriza de pe locul II al clasamentului

Legume exotice

Legumele exotice profitabile pentru producătorii români

Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ghidul care îi va ajuta pe părinţii divorţaţi. "Copilul crede că el e cauza"

Primarii cer ajutoare pentru calamitate de la Guvern ca să refacă plaje sau saloane de nunţi

O cățelușă și-a așteptat stăpânul ore întregi la ușa unui spital din Iași. VIDEO

Nava şcoală ”Mircea” s-a întors acasă după 4 luni de antrenamente pe mare

Pomana Regelui Cioabă

Două femei lăsate fără bijuterii prin metoda "Pomana Regelui Cioabă". Scenariul înșelăciunii

Exercițiu în Bacău. Jaf cu luare de ostatici la o casă de schimb valutar

Concert simfonic la un vechi conac boieresc, lângă Craiova. Banii vor fi folosiți pentru restaurare

În România, 1 copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți

Bucată de autostradă, distrusă de un deal, în urma unei alunecări de teren

Surpriză pentru o tânără din Iași care a mers la spital să nască. ”Credeam ca sunt numai 2”