Obiecte ce au apartinut filosofului Emil Cioran, scoase la licitatie. Cel mai valoros exponat din colectie

Ultimul update: Miercuri 23 Martie 2016 00:04
Data publicarii: Duminica 20 Martie 2016 20:33
Categorie: Social

Obiecte care au apartinut unuia dintre cei mai mari filosofi pe care Romania i-a dat lumii, Emil Cioran, au fost scoase la vanzare de singurul urmas in viata al acestuia.

Printre ele se numara notite din perioada studentiei, care anticipeaza geniul, fotografii inedite din adolescenta sau mobilierul casei parintesti de la Rasinari, judetul Sibiu.

Cele peste 60 de obiecte din expozitie reproduc universul familiei Cioran. Acum, au fost scoase spre vanzare de nepotul filosofului.

Cu tatal preot si mama cu radacini nobiliare, Cioran a crescut intr-o familie cu venituri peste media vremii, iar asta se poate observa usor din piesele de mobilier sau din bijuterii. Printre fotografiile inedite se gaseste si una din anul 1912, pe cand Emil Cioran avea doar 1 an.

Valeriu Sangeorzan, managerul casei de licitatii: "Un copil bucalat apare in bratele mamei sale la un concurs de frumusete din Rasinari. Pe vremea aceea se faceau concursuri de frumusete."

Despre filosoful Cioran vorbesc, insa, gandurile sale, asternute fie in corespondenta trimisa acasa, fie in carnetele din studentie.

"Toate vietatile plang. Omul nu a adus nou decat lacrimile" - aceasta este doar una dintre ideile pe care tanarul Emil Cioran le nota intr-un carnetel, pe cand avea 20 de ani. Acum, este cel mai important obiect al licitatiei, iar pretul de pornire este de 900 de euro.

Valeriu Sangeorzan, managerul casei de licitatii: "Dateaza din perioada in care Cioran venise la Bucuresti, dupa liceul sibian, la Facultatea de Filosofie si Litere. E perioada in care el cunoaste mari personalitati ale literaturii romane, ale culturii romane: Tutea, Eliade."

In 1936, acelasi Cioran a plecat la Paris cu o bursa a statului francez. Avea sa se stabileasca acolo pentru totdeauna. A fost vesnic preocupat de problema mortii si a suferintei. Printre cele mai importante scrieri ale sale se numara volumele "Tratat de descompunere", "Demiurgul cel rau" sau "Despre neajunsul de a te fi nascut".

Licitatia va avea loc in data de 22 martie, la Palatul Cesianu-Racovita, din Capitala.

Mercedesul lui Nicolae Ceausescu a fost vandut in cadrul unei licitatii, la Stuttgart. Suma platita de cumparator

Mercedesul lui Nicolae Ceausescu a fost vandut in cadrul unei licitatii, la Stuttgart. Suma platita de cumparator

asistati social

Programul "Prima chirie", lansat de Guvern în urmă cu mai bine de două luni, la un pas de eşec

Adevăratul motiv pentru care a fost anulată licitația pentru autobuze noi în București

România, afectată grav de secetă. Cultivatorii din sudul țării sunt disperați

Coadă buletine

Cozi interminabile și la schimbatul buletinelor

Zeci de muncitori protestează în Târgoviște. Nemulțumirile lucrătorilor

Vânzătorii de pepeni ignoră complet legea privind etichetarea