Noi reguli pentru Protectia Consumatorilor. Ce institutie se va ocupa de acum inainte cu plangerile la adresa bancilor

cu cosul in hypermarket FOTO SHUTTERSTOCK

Guvernul a adoptat miercuri doua ordonante care schimba regulile in privinta disputelor intre consumatori si comericianti.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prima dintre aceste ordonante introduce in legislatia noastra prevederile Directivei UE nr. 2013/11. Aceasta impune statelor membre sa faciliteze accesul consumatorilor la proceduri de solutionare alternativa a litigiilor (“proceduri SAL”) in cazul litigiilor care se refera la obligatiile contractuale prevazute in contractele de vanzari sau de prestari de servicii din toate sectoarele comerciale. Pentru ca procedura SAL sa fie disponibila si usor accesibila, Directiva cere ca la nivel european sa se instituie un instrument on line, platforma SOL. Este vorba de un site interactiv, gratuit si disponibil in toate limbile oficiale ale institutiilor UE . Aici se pot depune si trimite formulare de reclamatie, ulterior comerciantul parat si institutiile abilitate fiind informate.

Ordonanta adoptata de Guvernul Romaniei creaza si la noi cadrul juridic pentru ca reclamatiile impotriva comerciantilor „sa poata fi prezentate voluntar de catre consumatori entitatilor care aplica proceduri SAL intr-un mod independent, impartial, transparent, eficace, rapid si echitabil”. Mai precis, se infiinteaza, in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, o structura responsabila cu derularea procedurilor SAL, in subordinea Inaltului Functionar Public, pentru a se asigura stabilitatea si continuitatea acestei structuri. Aceasta structura este impartiala si isi desfasoara activitatea independent de activitatile de supraveghere si control piata.

Pentru domeniul bancar, se infiinteaza Centrul de solutionare alternativa a litigiilor din sistemul bancar, a carui activitate este coordonata de un Colegiu de Coordonare.

A doua Ordonanta adoptata miercuri vizeaza, pe de o parte, evitarea unor paralelisme legislative, avand in vedere ca exista legislatie speciala referitoare la practicile comerciale incorecte/abuzive, ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor. Pe de alta parte, se urmareste clarificarea, in principal, a regimului sanctiunilor contraventionale, sens in care se propune aplicarea sanctiunilor contraventionale in cazul tuturor situatiilor in care un operator economic foloseste o practica comerciala incorecta si nu numai a practicilor incluse in Anexa la Legea nr. 363/2007, asa cum este in prezent.

Citește și
RATB, tramvai aglomerat noaptea in Bucuresti, FOTO FLICKR
Decizia luata de conducerea RATB dupa ce a primit amenda de la Protectia Consumatorului. "Acum avem detergent"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”
Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Banca din Romania amendata de ANPC, cu 40.000 de lei, pentru incasare ilegala de comisioane
Banca din Romania amendata de ANPC, cu 40.000 de lei, pentru incasare ilegala de comisioane

ANPC a amendat Banca Romaneasca cu 40.000 de lei, pentru incasare nelegala de comisioane. Protectia Consumatorilor a obligat banca sa modifice 27.000 de contracte pana pe 3 septembrie.

Decizia luata de conducerea RATB dupa ce a primit amenda de la Protectia Consumatorului.
Decizia luata de conducerea RATB dupa ce a primit amenda de la Protectia Consumatorului. "Acum avem detergent"

Regia de Transport in Comun din Capitala a anuntat masurile pe care le va lua dupa amenda de 150.000 de lei primita lunea trecuta.

"Poetii" de pe litoral care se intrec in rime pentru a-si vinde marfa. Avertismentul ANPC cu privire la vanzatorii ambulanti

Vanzatorii ambulanti se bat in rime in statiunile de pe litoral. Vand porumb fiert, gogosi, covrigi sau pufuleti turistilor pofticiosi, care scutesc astfel un drum pana la restaurant atunci cand li se face foame la plaja.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.