Neagu Djuvara a implinit pentru "a doua oara" 100 de ani. Istoricul s-a alaturat campaniei pentru "Cumintenia Pamantului"

Ultimul update: Sambata 03 Septembrie 2016 07:23
Data publicarii: Miercuri 31 August 2016 19:00
Categorie: Social

Marele istoric si scriitor roman Neagu Djuvara implineste miercuri, pentru a doua oara, 100 de ani. Va purta mereu in acte, doua date de nastere: 18 si 31 august, din cauza trecerii de la calendarul Iulian, la cel Gregorian.
 

La ceas aniversar, Neagu Djuvara a acceptat sa se alature campaniei de strangere de fonduri pentru achizitionarea operei lui Brancusi: "Cumintenia Pamantului". Cu aceasta ocazie a vorbit si despre amintirile care-l leaga de marele sculptor.

Neagu Djuvara isi aduce aminte cu emotie de vizitele pe care i le-a facut lui Constantin Brancusi in atelierul din inima Parisului, acolo unde sculptorul a trait 53 de ani. Il privea fascinat de fiecare data pe cel despre care spune ca este "romanul cel mai ilustru din punct de vedere al artei si al gandirii".

Neagu Djuvara: "Cand venea un om tanar sau un om relativ tanar pentru el ca vine sa-l vada era foarte primitor. Era imbracat parca ar fi fost un dac de pe columna traiana. Voia sa se arate ca un om pentru care nu conteaza timpul. Ma pasiona sa vad cum lucreaza omul, simplitatea lui si cum cioplea. Eram stupefiat sa vad cu ce siguranta lovea intr-o stanca de piatra din care va iesi o figura pe urma. Il vedeam cum dadea ca si cum dinainte el stia care va fi forma."

Istoricul Neagu Djuvara spune ca noi toti suntem datori sa ne unim fortele si sa pastram in tara "Cumintenia Pamantului", realizata de Constantin Brancusi in 1907 prin cioplirea unui bloc de piatra din catacombele Parisului.

Istoricul si filosoful Neagu Djuvara a implinit varsta de 100 de ani. Cadoul pe care i l-a oferit Gabriel Liiceanu

Neagu Djuvara: "Bineinteles ca gasesc ca este o opera nationala, este o datorie nationala sa pastram in Romania aceasta opera a lui Brancusi."

Pana acum, autoritatile au reusit sa stranga din donatii publice doar 700 de mii de euro din cele 6 milioane pe care si le-au propus sa le adune pana pe 31 octombrie. Restul de 5 milioane de euro ar urma sa vina de la bugetul de stat.

Mostenitorii arhitectului Gheorghe Romascu, in proprietatea carora se afla sculptura, au anuntat ca daca nu vor incasa cele 11 milioane de euro promise de autoritati iau in calcul sa dea in judecata statul roman.

Fii unul dintre cei 3 milioane de romani care au puterea de a pastra Cumintenia Pamantului acasa. Doneaza 2 euro prin SMS la 8833.
 

Guvernatorul Mugur Isarescu a gasit solutia: Guvernul sa ia din profitul BNR si sa cumpere Cumintenia Pamantului

Guvernatorul Mugur Isarescu a gasit solutia: Guvernul sa ia din profitul BNR si sa cumpere Cumintenia Pamantului

populatie

ONU: România, între primele zece ţări din Europa de Est a căror populaţie va scădea cel mai mult până în 2050

Casa verde plus 2018. Îți izolezi termic locuința? Vei putea cere statului până la 40.000 de lei

Elevii si prescolarii nu vor face cursuri miercuri, de Ziua Unirii Principatelor

Atlantic Challenge. Patru români trăiesc de 38 de zile cu hrană la plic și apă din ocean

Autoritățile n-au suficenți porci de Mangalița si Bazna pentru a acoperi cererea fermierilor

Mașină filmată coborând pe pârtia de schi de la Băișoara. ”A spus că a alunecat”. VIDEO

agricultura

Soluția Ministerului Agriculturii pentru fermierii din Romania: cooperativele agricole

Dulce și fără să îngrașe? Se poate!

Apel umanitar al Asociației Colectiv: ”În urma incendiului, acești oameni au rămas fără haine, mobilă”

O asistentă medicală care a contribuit la salvarea a mii de vieți are nevoie de ajutor

Soţul Simonei Tache a murit la 43 de ani: ”Ultimul lui an a însemnat o uriaşă suferinţă”

Psihologii, aproape inexistenți în școlile din România