Melcii adunati din padurile noastre, serviti in restaurantele de lux din Europa. De ce fug romanii de astfel de preparate
Considerati o delicatesa in strainatate, melcii culesi in aceasta perioada de pe dealurile si din padurile Romaniei vor ajunge in meniurile restaurantelor de lux din toata Europa.
Acum, spun cunoscatorii, este sezonul in care se gasesc din belsug, mai ales dupa ploile din aceasta perioada. La noi insa, oamenii sunt inca reticenti cand aud de retete cu melci si fug repede la pagina cu preparate din pui, vita sau porc.
La cativa kilometri de Targu Mures, locuitorii din Corunca s-au trezit in zori. Melcii sunt din belsug in iarba, pentru ca abia a plouat.
In medie, un localnic poate culege pana la 20 de kilograme de melci pe zi si primeste in schimb aproape 30 de lei de la centrele de colectare.
Mai departe, melcii pleaca spre fabricile de prelucrare. Cei mai cautati sunt cei de padure.
Pap Robert, administrator firma de colectare: "Merg in Franta, Italia, Grecia, la export. Dupa ce sunt prelucrati, merg vidati la pungi de trei kilograme, carne curata plus cochilia care e spalata, aranjata".
Bogati in protenie si cu foarte putina grasime, melcii sunt la mare cinste pe mesele din Franta, Portugalia, Spania sau Grecia.
Retetele variaza de la o tara la alta. Insa, in general sunt apreciati pane, cu diverse garnituri. Si, bineinteles, cu vin alb, sec. Preferabil, un Riesling.