Măsura luată de Guvern care ar putea salva turismul balnear din România

×
Codul embed a fost copiat

Staţiunile care folosesc apa termală nu mai trebuie să plătească redevenţă pentru această resursă minerală. Măsura luată de guvern este văzută ca o gură de oxigen pentru turismul balnear din România.

Vestea este la fel de bună şi pentru localităţile care utilizează apa geotermală ca agent termic. Decizia va intra în vigoare de la 1 noiembrie.

În urmă cu 6 luni, operatorii din turismul balnear aflau că redevenţa pentru apă geotermală ar putea creşte de 2-300 de ori. Lucrurile au stat însă exact pe dos.

Pe viitor, cele cinci procente pe profitul încasat se vor transforma în investiţii sau vor ajuta la creşterea calităţii serviciilor. Cel puţin, aşa sună promisiunile de acum.

Dumitru Fechete directorul unui complex turistic balnear din Băile Felix: "Este un mare ajutor pentru balneo-turismul din România. Este partea turismului unde avem cel mai mare potenţial de dezvoltare pentru că este un turism care se practică 12 luni pe an. Poate avea două influenţe directe, asta în funcţie de politica fiecărui hotel: poate să reducă tarifele sau poate să crească calitatea serviciilor."

Citește și
Turisti chinezi
18 chinezi, tratati regeste in Govora dupa ce s-a crezut ca sunt investitori. Primar: "Inspirati un pic. Este? E ceva?"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Turist: "Condiţiile să fie mai bune un picuţ, dacă şi tarifele-s mai mari. Normal c-ar fi bine pentru noi, ce să zic, ar fi super."

De redevenţa zero vor profita şi oraşele care se încălzesc cu apă geotermală. În Beiuş, de exemplu, peste 75 la sută dintre locuitori plătesc 95 de lei pe gigacalorie.

Petru Mlendea primarul oraşului Beiuş: "Faptul că nu se mai plăteşte această redevenţă de 5% mă face să cred că cel puţin vom ţine preţurile pe loc, dacă nu vom negocia un pic de scădere a gigacaloriei. Ca să vă faceţi o idee, o garsonieră consumă cam o gigacalorie, deci sub 100 de lei."

Localnică: "Ar fi bine să nu se mărească. Deci ar fi indicat la ce salarii şi la ce pensii sunt."

România deţine o treime din izvoarele termale şi minerale ale Europei însă multe staţiuni care înfloreau în urmă cu 30-40 de ani, sunt acum în paragină.

În aceste condiţii, ungurii ne-au luat-o cu mult înainte şi au dezoltat cu succes acest domeniu care aduce, anual, sute de milioane de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Vestită în trecut pentru cel mai curat aer din Europa, stațiunea Băile Govora a ajuns o ruină
Vestită în trecut pentru cel mai curat aer din Europa, stațiunea Băile Govora a ajuns o ruină

Dacă în urmă o sută de ani, staţiunea balneo-climaterică Băile Govora era vestită pentru cel mai curat aer din Europa, în prezent a ajuns o ruină în care puţinii investitorii trag cu greu să atragă turişti.

18 chinezi, tratati regeste in Govora dupa ce s-a crezut ca sunt investitori. Primar:
18 chinezi, tratati regeste in Govora dupa ce s-a crezut ca sunt investitori. Primar: "Inspirati un pic. Este? E ceva?"

S-a dat sfoara in mica statiune Baile Govora, din judetul Valcea, ca mai multi chinezi ar vrea sa investeasca in refacerea ei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.