"M-am nascut a doua oara". Povestea romanului care a invins dependenta de alcool, dupa ce a trait pe strazi si a fost in coma

×
Codul embed a fost copiat

De multe ori, viata ne demonstreaza ca totul e posibil cand ai vointa. Este si cazul unui barbat de 45 de ani din Constanta, care s-a luptat ani de zile cu dependenta de alcool.

Bautura a ajuns sa ii controleze viata si din cauza ei s-a despartit de sotie, a pierdut casa si a ajuns pe strada. A continuat sa bea, pana intr-o zi cand a intrat in coma. Acum scrie carti si tine seminarii pentru cei care vor sa iasa din capcana in care si el a cazut candva.

La sase ani de cand nu a mai pus in gura alcool, Marius Mocanu s-a hotarat sa vorbeasca despre cosmarul prin care a trecut. Isi aminteste doar ca infrigurat si in plin sevraj pentru ca nu mai avea bani de bautura a cazut pe strada, la cativa metri de scara de bloc in care dormea. S-a trezit dupa o saptamana, in spital.

"Am dormit aici ultima noapte acum 6 ani. Eram in coma. Pot sa zic ca am invins, ca m-am nascut a doua oara", spune Marius Mocanu.

Povestea lui Marius a inceput acum 15 ani, cand alcoolul a pus stapanire pe viata lui. Sotia si fiica l-au parasit, tatal i-a cerut sa plece din casa si a ajuns sa doarma pe strada. Dintr-un tehnician veterinar respectat, devenise un om fara adapost, care traia pentru bautura. A incercat chiar sa se sinucida.

Citește și
Alcoolici anonimi
"Sunt Marcel si sunt alcoolic!". In Romania exista prea putine grupuri de suport pentru cei care au probleme cu bautura
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Aici (canalizare) aveam niste paturi, iarna la -25 de grade dormeam pe beton, am ramas in mijlocul iernii fara nici un adapost asupra capului. Sotia m-a vazut odata pe strada, de fapt fata m-a vazut si a sunat-o, m-am spalat, m-am despaduchiat, au strans bani si am stat cateva luni in chirie", isi aminteste Marius.

Un an si jumatate a dormit pe strazi, pana cand i s-a facut rau si a ajuns la spital. Acolo, doctorii au ramas uimiti ca a supravietuit. Avea ciroza stadiul patru. Cand si-a revenit si-a dat seama ca, daca vrea sa traiasca, trebuie sa renunte la bautura. Nu i-a fost usor, dar a reusit sa isi infranga viciul, iar sotia l-a primit din nou acasa.

"Bea si era de ajuns cand il vedeam ca se distruge. I-am spus cand te lasi stii unde sa ma gasesti, a trebuit sa treaca prin ce a trecut, statul pe strazi, coma si acum revenirea, ca trei luni de zile a avut sevraj, dar sunt foarte mandra", a spus Dorina Mocanu.

Pentru Marius, pericolul a trecut. Acum scrie carti, ca sa-i invete si pe altii din experienta lui.

"Mi-a povestit cum bea 2-3 litri de bautura, cum statea nespalat, nu manca, ceva greu de crezut, e greu de imaginat, pentru mine este o inspiratie ca a reusit sa treaca, inseamna ca orice obstacol e ceva marunt, e nesemnificativ", spune Cristian Dina,

"Eu cred ca a fost o experienta de viata care i-a fost harazita pentru ca sa poata sa povesteasca si altora", spune Stefan Velicu.

Experienta lui Marius ar trebui sa fie de folos multor romani care sufera din cauza alcoolismului. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania este pe locul cinci in lista tarilor cu cel mai mare consum de alcool, cu 14,4 litri pentru un locuitor in fiecare an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Modalitatea prin care Guvernul vrea sa-i
Modalitatea prin care Guvernul vrea sa-i "salveze" pe romani de bautura. Peste 15.000 de alcoolici mor in fiecare an

Guvernul a infiintat, miercuri, un Consiliu National pentru combaterea consumului excesiv de alcool. Decizia a fost luata dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat Romania, pe locul 5 in lume la acest capitol.

"Sunt Marcel si sunt alcoolic!". In Romania exista prea putine grupuri de suport pentru cei care au probleme cu bautura

"Alcoolismul nu este un viciu, ci o boala", marturisesc intr-un glas cei care au aceasta patima, de care se lupta sa scape.

Chioscurile si barurile de langa scoli ar putea fi inchise. Cat de usor cumpara alcool minorii cu replica
Chioscurile si barurile de langa scoli ar putea fi inchise. Cat de usor cumpara alcool minorii cu replica "sunt pentru tata"

Inspectorii scolari cer autoritatilor locale sa desfiinteze chioscurile si barurile de langa scoli, pentru ca le vand bauturi si tigari minorilor.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.