Baba: "Procedura nu se modifica. Parintii isi pot duce copiii la ce scoala doresc, fara evaluare"

Catalin Baba

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrul Educatiei, Catalin Baba, au analizat, vineri, situatia inscrierii copiilor in scoli si au convenit ca ordinul emis deja de minister pentru stabilirea acestor proceduri nu trebuie modificat.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a aratat ca parintii vor avea dreptul de a-si inscrie copiii la orice scoala doresc si fara o evaluare scolara prealabila, dupa un calendar clar stabilit, si anume in scolile apropiate locuintei, pana la 5 martie, sa la alte scoli, in intervalul 5-20 martie.

In cazul in care numarul copiilor inscrisi depaseste capacitatea unitatii de invatamant, variantele sunt ca Inspectoratul Scolar sa incerce sa mareasca numarul de locuri in clase, sa fie aplicate criterii sociale (handicap, alti frati in aceeasi scoala) sau criterii proprii ale scolii avizate deja de catre inspectoratele locale.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a aratat ca va fi efectuata doar o evaluare psiho-somatica, nu scolara, pentru copiii nascuti dupa 1 septembrie si doar la solicitarea parintilor.

Intrebat de jurnalisti daca procedura va fi totusi modificata in urma proceselor intentate de parinti, ministrul Educatiei, Catalin Baba, a aratat ca deciziile instantei trebuie respectate. Curtea de Apel Bucuresti a amanat, vineri, pentru 28 februarie judecarea cererii mai multor parinti de anulare a ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I, care ar urma sa inceapa in 5 martie.

Citește și
inceputul anului scolar
La inscrierea in scoli se acorda prioritate de zona. Testarea copiilor a pornit haosul in invatamant
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Parintii au dat in judecata Guvernul si Ministerul Educatiei nemultumiti ca in urma acestui act normativ nu isi vor mai putea inscrie copiii decat in scolile de care apartin cu domiciliul.

Reprezentantii Guvernului si cei ai Ministerului Educatiei au cerut instantei amanarea cauzei in vederea pregatirii apararii, aratand totodata ca nu a fost indeplinita procedura de citare. In actiunea depusa la instanta parintii arata ca Ordinul 3064/2012 este neconstitutional, ca le ingradeste mai multe drepturi si libertati fundamentale prevazute de Constitutie si ca pentru asumarea lui societatea civila, parintii si cadrele didactice nu au fost consultati.

Iata cele mai importante declaratii ale Ministrului Educatiei, Catalin Baba:

• La TelVerde au fost peste 10.000 de apeluri;

• Avem campanii de informare la nivel local. Inspectorii scolari au fost in multe emisiuni de radio si TV la nivel local;

• Nu exista niciun motiv legal pentru ca parintii sa dea bani sau foloase materiale pentru a-si inscrie parintii;

• Toate materialele necesare pentru inscrierea copiilor se regasesc pe site-ul ministerului si pe cele ale inspectoratelor scolare;

• Orice parinte care se duce la scoala si intreaba aceste lucruri, va fi informat;

• Parintii pot sa-si duca copiii la scolile pe care ei le doresc;

• Suma disponibila pentru materialele didactice este secreta, deocamdata, pana cand va avea loc licitatia;

• Termenul la care se va incheia arondarea copiilor este 21 mai;

• Am prevazut bani din fonduri europene si pentru formarea cadrelor didactice pentru clasa pregatitoare;

• Intre 100.000 si 150.000 de copii vor merge in clasa pregatitoare, din toamna;

• Se poate intampla ca intr-o comunitate sa fie clase cu numar mai mic de copii. Vom face atatea clase cat este nevoie si le vom dota corespunzator;

• Daca scolile "mai cautate" au capacitate mai mare de scolarizare, ministerul va aproba acolo mai multe clase;

• Scoala nr 11 din Bucuresti: in circumscriptia scolara exista 5 copii - numarul de locuri este de 50, asta inseamna ca in primul rand se vor inscrie cei 5 si raman 45 de locuri care pot fi ocupate de orice alti copii din alte cartiere;

• Daca scoala are mai multi "inscrisi", atunci ministerul poate opta pentru infiintarea unei noi clase - in loc de 50 de locuri, vor fi 75.

• Nu o sa acceptam clase mai mari de 25 de elevi;

• Evaluarea psiho-somatica se face la cererea scrisa a parintelui. Nu este vorba despre un test, nu se dau examene. Imi duc copilul aici daca am 6 ani impliniti pana in 31 august inclusiv. Toate aceste date sunt pe site-ul ministerului.

• Parintii caror copii pot opta pentru evaluare;

• Parintii copiilor care considera ca micutii lor sunt mai dezvoltati decat varsta lor biologica;

• Daca cumva copilul nu are 6 ani, intre limitele legii, eu ca parinte pot sa spun ca este bine dezvoltat si ca stie ca citeasca si sa scrie, asa ca il pot da la scoala. Dar va fi nevoie de aceasta evaluare inainte;

• Noi incurajam ideea de a avea un singur invatator la clasa, care sa-i preia din grupa pregatitoare si care sa-i duca pana in clasa a IV-a

• Toate studiile arata ca a scadea varsta de intrare in invatamant duce la performante scolare mai bune.

• Rata de cuprindere in Romania, in invatamantul prescolar, este de 80% - in Europa este de 95%.

S-a incheiat recensamantul copiilor de 6-7 ani din Capitala

Ispectoratul Scolar al Capitalei are in prezent inregistrati 19.500 de copii de sase-sapte ani in gradinite si a calculat ca in anul scolar 2012-2013 ar avea nevoie de 23.550 de locuri pentru clasa pregatitoare si clasa I, lunandu-i in calcul si pe cei care nu frecventeaza invatamantul prescolar.

"Am facut o oprima evaluare a necesarului de clase in invatamantul primar, respectiv in clasa I si clasa pregatitoare. In gradinitele de stat si private avem acum cam 19.500 de copii si am estimat 23.550 de locuri, adica 654 de clase I si 288 de clase pregatitoare. Acest numar de locuri estimat are in vedere si copiii care la acesta data nu sunt cuprinsi in nicio forma de pregatire din invatamantul prescolar", a declarat inspectorul general scolar, Cristian Alexandrescu.

Inspectorul general scolar al Capitalei a explicat ca exista posibilitatea suplimentarii numarului de locuri, dar aceasta se poate realiza in functie de capacitatea fiecarei scoli.

Astfel, ISMB a solicitat fiecarui director sa anunte pana la sfarsitul lunii februarie care este posibilitatea de suplimentare a numarului de locuri si implicit de clase. "In prezent exista patru - cinci scoli care nu au posibilitatea fizica de suplimentare. Vom face in asa fel incat sa oferim un numar de locuri egal sau chiar mai mare cu cel al numarului de copii din Bucuresti. Pana acum avem si 20 de cazuri in care parintii nu au regasit adresa la nicio circumscriptie.

De asemenea, exista aproape 50 de cazuri de copii care nu au fost recenzati, iar acestia trebuie sa merga la circumscriptie pentru a fi luati in evidenta", a adaugat inspectorul general scolar adjunct, Mihaela Ciho. In legatura cu situatia privind inscrierile in scolile cele mai solicitate in fiecare an, inspectorul general scolar Cristian Alexandrescu a spus ca in multe cazuri acestea au in circumscriptie un numar mic de copii.

Alexandrescu a dat ca exemplu Scoala nr. 11, din Sectorul 1 al Capitalei, unde sunt doar cinci copii recenzati, iar unitatea de invatamant are 100 de locuri.

De asemenea, la Scoala nr. 79 sunt 175 de locuri si 39 de copii arondati cirumscriptiei, la Scoala nr. 56 sunt 53 de copii recenzati si 175 de locuri propuse, la Liceul Jean Monnet sunt 16 copii in circumscriptie si 100 de locuri propuse. La polul opus sunt Scoala nr. 32, cu 128 de copii recenzati si 100 de locuri, Scoala nr. 39, cu 216 copii recenzati si 175 de locuri.

Alexandrescu a precizat ca in aceste cazuri vor fi facute analize pentru a vedea daca ar putea fi suplimentat numarul de locuri. El a explicat ca in cazul in care spatiul scolii nu permite, circumscriptia va fi redimensionata, adica unele strazi vor fi arondate altei unitati de invatamant din vecinatate. Inspectorul general scolar a mai spus ca in Bucuresti nu exista nicio scoala care sa nu aiba cel putin o clasa pregatitoare.

Cum se face inscrierea si cand incepe

Potrivit ordinului ministrului Educatiei, prima etapa a inscrierilor s-a desfasurat in intervalul 5-16 marie, cand parintii au depuse cererile de inscriere a copiilor la scoala de circumscriptie. A doua etapa a inscrieri are lor in perioada 20-27 martie, cand sunt completate cererile de catre parintii care au domiciliul in alta circumscriptie scolara, pe locurile ramase libere.

A treia etapa va fi intre 23 si 25 martie, cand are loc inscrierea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat, in etapa a doua, inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar care nu au fost admisi si solicita inscrierea la scoala de circumscriptie.

Ultima etapa de inscriere cuprinde doua perioade. Intre 2 si 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial din lipsa de locuri. Ulterior, intre 11 si18 mai vor fi inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi in nicio unitate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Inscrierea in scoli in functie de domiciliu, motiv de proces. Parintii dau in judecata Ministerul
Inscrierea in scoli in functie de domiciliu, motiv de proces. Parintii dau in judecata Ministerul

Parintii a 80 de copii, care ar trebui sa intre in toamna in clasa intai sau in cea pregatitoare, au anuntat ca dau in judecata Ministerul Educatiei pentru ca i-ar fi obligat sa-i inscrie pe cei mici la scolile de care apartin cu domicilul.

La inscrierea in scoli se acorda prioritate de zona. Testarea copiilor a pornit haosul in invatamant
La inscrierea in scoli se acorda prioritate de zona. Testarea copiilor a pornit haosul in invatamant

Testarea copiilor pentru inscrierea in primul an de scoala a declansat haosul in invatamant. Oficialii anunta ca NU e obligatorie, nici pentru clasa intai, nici pentru cea pregatitoare. 

Rezultatele recensamantului la “juniori”: peste 5.000 de copii vor in clasa I, iar 3.400, in clasa 0
Rezultatele recensamantului la “juniori”: peste 5.000 de copii vor in clasa I, iar 3.400, in clasa 0

Primele rezultate ale recensamantului prescolarilor au fost centralizate la Inspectoratul Scolar Judetean. Acestea sunt preliminare insa, intrucat in numaratoare nu sunt inclusi si copiii din gradinitele particulare.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.