Liceele care se inchid dupa dezastrul de la BAC. Directorii arunca toata vina pe elevi, desi in unele promovabilitatea e ZERO

Ultimul update: Miercuri 03 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 31 Ianuarie 2016 17:43
Categorie: Social

Liceele cu promovabilitate mica la examenul de Bacalaureat vor fi scoase din sistem. In judetul Timis, de pilda, inspectoratul le-a interzis directorilor sa mai faca inscrieri.

Practic, anul acesta, dispare clasa a 9-a din aceste scoli, iar peste 3 ani vor disparea si celelalte. In 57 de licee din toata tara niciun elev nu a luat bacalaureatul anul trecut.

La liceul "Dimitrie Leonida" din Timisoara, anul trecut promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de sub 6% la prima sesiune. Au fost insa si ani in care niciun elev nu a obtinut diploma. Iata explicatiile profesorilor.

"Slabul interes al lor, faptul ca nu-i atrage invatamantul superior si se duc spre meserie. Asta cred ca ar fi una dintre cauzele nepromovarii unui numar mare de copii", spune Marius Huzoiu, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Timisoara.

"In primul rand ei intra la liceu cu o nota foarte mica. Intra cu 1, 2, 3, si atunci e foarte greu sa-l aduci la media 6. Si automat nivelul clasei e scazut", crede Cosmina Subu, profesor limba romana.

"Esti pregatit pentru BAC?
-Hmm... intre
-Ce inseamna intre?
-Comme ci, comme ca
-Ce materie crezi ca iti va pune probleme?
-Matematica. Din cifre devin litere si te pierzi la un moment dat"
, spune un elev.

Situatia e asemanatoare si la liceul din satul Biled. Aici inspectoratul a mai aprobat infiintarea unei singure clase profesionale.

"E o adevarata performanta sa ajungi la 5, practic noi lucram la alfabetizare cu acesti elevi si atunci rezultatele de la Bac nu sunt relevante. In ultimii ani am avut o rata mica la Bac. Mica, dar macar am avut-o. Ceea ce noi consideram ca a fost un succes avand materialul uman cu care lucram", sustine Daniel Borlovan, director Liceul Tehnologic din Biled.

Clasa a 9-a nu mai exista inca de anul trecut in liceul din Ortisoara. Aici nimeni nu a obtinut nota 6 la Bac 4 ani la rand.

Vara trecuta in total 57 de licee din toata tara au avut promovabilitate 0 la Bac. Cele mai multe sunt in judetele Maramures si Sibiu. Sorin Campeanu, ministrul Educatiei la acea vreme, a anuntat ca va analiza cazul fiecarui liceu in parte. Promovabilitatea la Bac a scazut de la 69,30% la 45,72% in 2011- cand a fost introdusa supravegherea cu camere video la examen.

Trei eleve de liceu din Ploiesti, duse de urgenta la spital. Un coleg le-ar fi dat substante halucinogene

Trei eleve de liceu din Ploiesti, duse de urgenta la spital. Un coleg le-ar fi dat substante halucinogene

florentina ene

Tânăra rănită după ce s-a dat cu tiroliana: "M-au lăsat acolo şi au fugit”

Ziua cânepii, sărbătorită într-un sat din Albă. Cum se fac costumele tradiţionale

Avram Iancu continuă aventura de a străbate înot Dunărea de la izvor la vărsare

Muzeul George Enescu

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30