Legea antifumat si efectul ei neasteptat: incasari mai mari in restaurante. "Am pierdut cativa fumatori, am castigat familii"

Ultimul update: Vineri 03 Februarie 2017 00:19
Data publicarii: Marti 31 Ianuarie 2017 18:59
Categorie: Social

Desi multi patroni de restaurante s-au temut ca afacerile lor vor avea de suferit din cauza Legii antifumat, cifrele ii contrazic. Localurile sunt pline, iar incasarile au crescut.

Putinii fumatori care au renuntat sa manance in oras au fost repede inlocuiti de cei care nu suportau fumul de tigara cand mancau.

Un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei este aproape plin la orele pranzului. Nu era la fel si anul trecut, in aceeasi perioada cand pe mese existau inca scrumiere. Pentru unii a fost o surpriza, dar o supriza placuta. Veniturile declarate ale cafenelelor si restaurantelor au crescut dupa aplicarea Legii antifumat.

Cifra de afaceri a barurilor a crescut cu 5% in sase luni, de la interzicerea fumatului in spatii publice si cu 10% in comparatie cu anul 2015. Cresteri sunt si in randul restaurantelor. Si aici cifra de afaceri a crescut cu 10% la sase luni de la aplicarea legii si cu aproape 20% in comparatie cu anul 2015.

Din datele furnizate de ANAF se observa ca in luna mai 2015 veniturile restaurantelor ajungeau la 477 de milioane de lei. Un an mai tarziu, in mai 2016, au depasit insa 610 milioane de lei, la 2 luni de la aplicarea legii.

Octav Dura, secretar general patronatul restaurantelor: "Efectele antifumat in lume nu au fost negative. In SUA, veniturile au crescut cu 5-10%. Asta e unul din motivele pentru care cifra de afaceri in industria Horeca a crescut cu 10% in 2016, fata de 2015."

Bogdan este managerul unei cafenele din Cluj si spune ca legea le-a schimbat clientii.

Bogdan Ciocian, brand manager cafenea: "In perioada imediat dupa adoptarea legii antifumat s-a simtit o scadere brusca a vanzarilor. O parte dintre clienti s-au pierdut. Procentual este sub 5%. In schimb, aceasta bucatica pe care am pierdut-o a fost acoperita de o plaja putin mai mare de consumatori care cautau locuri in care nu se fumeaza: familiile cu copii, femeile insarcinate si nefumatorii."

Dar sunt si patroni care au fost nevoiti sa renunte la afaceri pentru ca au avut tot mai putini clienti.

Diana Popa: "Am avut doua cafenele. Le-am inchis din cauza legii. Imediat dupa aplicarea legii mi-au scazut vanzarile cu 80%."

Ingrijorator este insa ca tot mai multi adolescenti cad prada acestui viciu. Ultimele cifre arata ca peste 33% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 13-15 ani fumeaza.

Ramona Brad, director proiect "2035 fara tutun": "Cifre ingrijoratoare la adolescenti. Pentru ca debutul intrari in aceeasta dependenta e intre 10 si 14 ani. Acolo sunt o treime din adolescenti care consuma tutun inca de la acea varsta. Generatia care se naste anul acesta sa fie la varsta maturitatii in 2035 o generatie care sa se incadreze in ratele de prevalenta a fumatului recomandata de OMS, adica sub 5%."

Autoritatile din Finlanda, care au interzis fumatul in 2007, si-au propus, saptamana trecuta, ca pana in 2040 sa nu mai aiba niciun cetatean care fumeaza in intreaga tara.

Ministerul Sanatatii respinge orice modificari care fac mai permisiva legea antifumat. Bolile legate de fumat, in scadere

Ministerul Sanatatii respinge orice modificari care fac mai permisiva legea antifumat. Bolile legate de fumat, in scadere

Inspectoratul Școlar Gorj

Situație bizară în Gorj, unde profesorii de sport primesc spor la salariu pentru lucrul pe calculator

Un sat din Botoşani şi un orăşel din Galaţi au deja sistem de alertare prin SMS

Și-a bătut soția pentru că a uitat cratița cu mici pe aragaz și a adormit

A fost identificat șoferul care a făcut slalom printre pietoni în Timișoara. Amenda primită

”Micuţa Picasso” își expune lucrările în România: ”Mă bucur că am reușit să vin”

Criză de țigle în județul Bihor. Oamenii își acoperă casele cu folie

sistem de alerta

Sistemul de alertă propus de specialiști, pentru a-i avertiza pe români în cazul unui dezastru

Ofertele furnizorilor de electricitate pentru a atrage 7 milioane de contracte

De ce casele din România nu rezistă la furtuni. Constructorii oferă garanţie doar 2-3 ani

Un primar din judeţul Galaţi îşi înfiinţează propriul sistem local de alertare prin SMS

Laptele, cornul și păstârnacul. Statul schimbă meniul elevilor în acest an

Abandonați de părinți, iar apoi de stat. Normele ISU închid centrele de ocrotire nesigure