La targurile de joburi a aparut "standul de demisii". Motivele pentru care multi romani vor sa-si schimbe locul de munca

Ultimul update: Luni 03 Aprilie 2017 06:51
Data publicarii: Vineri 31 Martie 2017 19:15
Categorie: Social

Romanii care nu lucreaza nici nu dau buzna sa se angajeze, iar cei care au deja un loc de munca se gandesc sa il schimbe.

Cam acestea sunt tendintele pe piata, potrivit specialistilor in recrutare, care mai nou au infiintat la targurile de cariere si asa numitul "stand de demisii". Intr-un astfel de loc oamenii pot sa primeasca diverse recomandari, dar si consiliere.

La Sibiu se cauta 2.000 de viitori salariati pentru domenii precum IT, inginerie, servicii financiare, traduceri, transporturi, contabilitate, logistica, vanzari si achizitii. Nu doar absolventii sunt vanati, ci si specialistii cu experienta.

"Mi-ar placea sa fac o schimbare din cauza ca actualmente nu am avansat si simt ca stagnez. Sunt nevoit sa stau peste program."

"Sunt angajat de 7 luni, imi place, am colegi foarte faini, dar consider ca trebuie sa ma tin constant in cautare, sa stau acolo pe piata si poate la un moment dat sare un iepuras si il prind."

Numarul somerilor inregistrati in ianuarie, cel mai scazut din ultimii 23 ani. Categoriile de persoane fara loc de munca

Mai ales ca iepurele ar putea sa sara inclusiv din strainatate.

"Cautam ingineri, mai ales sa vina pe pozitii de testare si dezvoltare in Germania, Thailanda sau India", spune Cosmina Lazar, reprezentanta unei firme germane.

Spre deosebire de alti ani, acum "Standul de demisii" este cel mai vizitat. Aici oamenii se pot consulta cu un psiholog, care ii ajuta sa isi dea seama daca este sau nu momentul sa faca o mutare.

Valentina Sava, psiholog: "Se plang de multe ori de conditiile de munca, nivelul de salariu, colegii, poate relatia cu superiorul e foarte importanta, unii zic ca jobul pe care il au nu se pliaza foarte bine cu valorile lor, nu ii reprezinta foarte mult. Se duc la munca cu un pic de repulsie, dezamagire."

Aranka Takacs, organizatorul targului de cariere: "Faptul ca sunt interesati in propria lor dezvoltare si a cunoaste opoprtunitatile de pe piata de munca, atat in tara si strainatate, ne-a facut si pe noi sa dezvoltam oferta targului de cariere cu workshopuri, ateliere, competitii."

De pilda translatorii pot sa dea un test de 5 minute, numit "speed challenge". In felul acesta le este mai usor si angajatorilor.

Tot ca o noutate, cei care se ocupa de recrutare spun ca in 2017 au intalnit mai multi specialisti dispusi sa se mute intr-un alt oras sau chiar in alta tara, daca primesc un salariu mai bun si o pozitie mai inalta.

Un inginer indian se plange ca nu reuseste sa isi gaseasca un job. Numele sau ar fi motivul pentru care toti il refuza

Un inginer indian se plange ca nu reuseste sa isi gaseasca un job. Numele sau ar fi motivul pentru care toti il refuza

Albert

Un tânăr a parcurs 6.500 de km pe bicicletă pentru a ajuta copiii nevoiași

Salariile angajaţilor unei primarii din Argeş, făcute publice pe Facebook

Au coborât în beci să verifice damingenele cu vin, iar vecinii au dat alarma. Un bărbat a murit intoxicat

Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite

Legea antifumat ar putea fi modificată. Ce spune Constituţia despre "dreptul de a fuma"

Oradea oferă lecţii de dezvoltare urbană şi de folosire eficientă a banilor europeni

politisti locali Galati

Poliţia locală din Galaţi apelează la agenţi voluntari. 40 pe loc, deşi nu sunt plătiţi

Ziua Europeană a Resuscitării: elevii, învățați să acorde primul-ajutor

Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj, renovata dupa 66 de ani

Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov

Iașiul împărțit între concert și Parascheva. Spectatorii și pelerinii au plecat dimineață spre case

Femeia care a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului, dintr-o pensie de 500 de lei pe lună